Tweeduizend jaar geleden werd Pompeii verwoest door vulkaan Vesuvius. In de regio van Napels houden ze hun hart vast voor de volgende uitbarsting van de vulkaan. Maar aan de andere kant van de stad ligt misschien nog een veel groter gevaar te wachten. Vesuvius heeft immers een grote broer die voor heel Europa nare gevolgen kan hebben, schrijft de Daily Mail.
Het begint met duizenden kleine aardbevingen in de bodem onder Napels. In het Nationale Instituut voor Geofysica en Vulkanologie stellen ze vast dat de trillingen niet veroorzaakt worden door de Vesuvius, de berg die onheilspellend over de stad waakt. De aardbevingen zijn afkomstig van een veel groter gevaar dan de Vesuvius. Het gaat om één van de grootste en gevaarlijkste vulkanen ter wereld: de Campi Flegrei, een zogenaamde caldera. Door een uitbarsting van zo'n supervulkaan kunnen zich nieuwe bergen vormen. Vesuvius maakt deel uit van het ondergrondse stelsel van de vulkaan.
Puistje
Vesuvius is echter niet meer dan een puistje vergeleken bij deze vulkaan. Al in de Oudheid was men er van overtuigd dat de Campi Flegrei vulkanische activiteit vertoonde. Voor de Romeinen was het de ingang naar de onderwereld. Vandaag liggen verschillende vissersdorpjes op de ondergrondse vulkaan. Volgens een onderzoek zou de grond onder de dorpjes voortdurend in beweging zijn. In de laatste tien jaar is de grond er met drie meter gezakt waardoor veel huizen zijn verwoest.
In de buurt van Napels ligt het oude stadje Pozzuoli. Door scheuren in de bodem begint zich stoom te ontwikkelen. Diep onder de grond is magma ontsnapt dat zich naar de oppervlakte beweegt. Uiteindelijk ontploft de hele boel en vulkanisch gesteente wordt in de atmosfeer geschoten. De explosie is 200 keer krachtiger dan dat van de inmiddels beroemde IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull. In Napels is het intussen te laat om te vluchten. In de drukke straten kijken mensen hulpeloos toe terwijl een zwarte wolk zich met de snelheid van een orkaan over de stad verspreidt. Het leven in en rond Napels is voorbij...
Uitbarsting
Dit is een mogelijk scenario als deze vulkaan zou uitbarsten. In tegenstelling tot de Vesuvius zien we deze supervulkaan niet liggen. Een uitbarsting zou een nieuwe vulkaan zoals Vesuvius kunnen vormen. In het slechtste scenario zou het leven in heel Europa tot stilstand komen. Ongeveer 39.000 jaar geleden begaf de bodem het al eens, toen de caldera gevormd werd. Dit vormde de heuvels waarop de toeristische stad Sorrento vandaag ligt. Mocht zoiets nogmaals gebeuren kan dit deel van Italië verdwijnen. Aangezien het zonlicht door de aswolk geblokkeerd wordt, kan het leven tot in Groot-Brittannië aangetast worden.
Boren
Een internationaal team wetenschappers wil nu in deze supervulkaan gaan boren om beter te begrijpen waarom de grond hier zo in beweging is. Ze zien dit als een ersntige bedreiging. De laatste keer dat grond bewoog was in de vijftiende eeuw, en toen vormde zich na een uitbarsting een nieuwe vulkaan. De burgemeester van Napels heeft het project echter stopgezet uit vrees dat de boringen de vulkaan wakker kunnen maken.
"De mensen van Napels zijn zich bewust van de Vesuvius, maar slechts weinigen weten dat de caldera ook bestaat, of dat ze op vulkanisch grondgebied leven", zegt vulkanoloog Guiseppe De Natale. "Vesuvius is echter maar klein in vergelijking met de caldera. Die vulkaan is naar mijn mening gevaarlijker. Er wonen veel mensen rond de Vesuvius, maar de bevolkingsdichtheid is groter in Napels." Onderzoek is volgens De Natale noodzakelijk om de werking van zo'n supervulkaan beter te begrijpen. Bij een bovengrondse vulkaan weten we immers waar het magma naar omhoog zal komen. Bij deze supervulkaan is dat niet het geval.
Het team wetenschappers staat momenteel klaar om in de geheime wereld van deze caldera te boren. Maar dan moeten ze Napels wel eerst overtuigen dat de supervulkaan niet zal uitbarsten. Voorlopig toch niet...
iemand kleineren online is ook pesten!!!