Gepofte appel (veg.)
Benodigdheden per persoon:
1 appel
1 theelepel kaneel
2 of 3 eetlepels witte of bruine basterdsuiker
Aluminiumfolie
Appelboor
Bereidingswijze:
Klokhuis uit appel, appel schillen. Op twee gelijke stukken aluminiumfolie leggen en het gat met kaneel en suiker vullen. Aluminiumfolie twee keer om de appel vouwen en zorgen dat alles goed dicht zit. In de kolen leggen, na 15 tot 20 minuten klaar.
Optioneel: Doe er rozijnen bij.
Italiaanse gegrilde broodjes (veg.)
Benodigdheden:
Ciabatta
Groene pesto
Plakje mozzarella
Plakje tomaat
Oregano of basilicum
Bereidingswijze:
Snijd de ciabatta in plakjes en besmeer ze met groene pesto. Leg er een plakje mozzarella op en daarop een plakje tomaat. Strooi er oregano of basilicum over. Leg het op de barbecue totdat de mozzarella gesmolten is.
Optioneel: Vervang het plakje tomaat door een plakje salami voor de vleeseters.
Gepofte aardappel (veg.)
Benodigdheden:
Aardappel
Rozemarijn
Knoflook
Zout
Olijfolie
Aluminiumfolie
Bereidingswijze:
Snijd de aardappel doormidden en eg er een takje rozemarijn en wat schijfjes knoflook tussen. Strooi wat zout eroverheen en besprenkel met olijfolie. Wikkel het in aluminiumfolie en leg het op de barbecue, ongeveer 30-60 minuten.
Groentespiesje (veg.)
Benodigdheden:
Verschillende soorten groente (bijv. paprika, courgette, champignon, tomaat, ui)
Satéstokjes
Olijfolie
Witte balsamicoazijn
Knoflook
Zout
Peper
Bereidingswijze:
Snij de groente in grote en gelijke stukken. Maak marinade van 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels witte balsamicoazijn, 2 tenen geperste knoflook, zout en peper. Marineer de groenten een uurtje. Rijg de groenten aan een satéstokje en leg ze op de barbecue. Regelmatig keren, na ongeveer 12 minuten gaar.
Hamburgers
Benodigdheden per persoon:
Bolletje
Blaadje sla
Tomatenketchup
Augurk
Komkommer
Tomaat
Kaas
Hamburger
Bereidingswijze:
Grill de hamburger gaar door regelmatig te keren. Pak een bolletje, snijd hem open, leg de hamburger erop, kaas erop, blaadje sla erop, tomatenketchup erop, komkommer, tomaat en augurk erop en klaar.
Optioneel:
Voor vegetariërs vegaburgers gebruiken.
Gegrilde ananas (veg.)
Benodigdheden:
Ananas
Ananasboor
Bereidingswijze: Snijd de kroon en de onderkant van de ananas. Verwijder de schil. Verwijder de harde kern met de ananasboor en snijd de ananas in plakken van 2 cm. Grill ze op de barbecue tot de buitenkant droog en licht geblakerd is.
Saté
Benodigdheden:
Vlees (kip of varken, in blokjes)
Ketjap
Sesamolie
Limoensap
Gembersaus
Grote satéprikkers
Bereidingswijze:
Meng de ketjap met de sesamolie, limoensap en gembersaus. Marineer de blokjes vlees hierin en laat het een nacht in de koelkast staan. Week de satéprikkers een uurtje in een grote kom en rijg het vlees eraan. Op de barbecue grillen tot het klaar is.
Optioneel: Tofu en tempeh gebruiken voor de vegetariërs.
Gegrilde paprika's (veg.)
Benodigdheden:
Puntpaprika's of minipaprika's
Knoflook
Olijfolie
Kwast
Bereidingswijze:
Snijd het kapje van de paprika's, halveer ze in lengte en snijd de zaadlijsten eruit. Meng geperste knoflook door de olijfolie en kwast de paprika in. Leg de paprika's op de barbecue tot ze een beetje zacht zijn en een bruin kleurtje krijgen.
Salade (veg.)
Benodigdheden:
Sla
Tomaat
Komkommer
Zongedroogde tomaatjes
Ei
Fetakaas
Geitenkaas
Wortel
HEEL VEEL VERSCHILLENDE BAKJES
Bereidingswijze:
Doe alles in aparte bakjes, maak een leuk sausje, gooi die ook in een bakje en zet alles op de tafel, laat iedereen zelf hun salade bij elkaar zetten.
OVERIG VLEES (wat nog niet op het lijstje staat) :
Braadworst
Spareribs
Biefstuk
Vegetarische worstjes
OVERIG FRUIT (o.a. Fruitsalade):
Watermeloen
Appel
Aardbei
Druif
Kers
Mango
Kiwi