Welke soort mangoeste ben jij? - Uitkomsten
Welke soort mangoeste ben jij?
Test hier welke soort mangoeste je bent.
Veel plezier.
Mogelijke uitkomsten
Moerasmangoeste (2 x uitgekomen)
Ze worden ongeveer 46 tot 62 cm lang met een staart van 32 tot 53 cm en wegen tussen de 2,5 en 4,1 kg. Ze zijn donkerbruin van kleur.
Ze leven in Afrika, vooral bij moerassen.
Ruigstaartmangoeste (5 x uitgekomen)
Deze dieren staan hoog op hun poten en vertonen gelijkenis met een hond. Men noemt ze derhalve ook wel hondmangoesten. Ze hebben een grijsachtige vacht in diverse kleurslagen. De lichaamslengte varieert van 45 tot 48 cm en de staartlengte van 30 tot 34 cm.
Het voedsel van deze bodembewonende dieren bestaat uit zowel kleine gewervelde als ongewervelde dieren, waaronder ook vogels. Ze kunnen echter ook vrij goed klimmen.
De soort komt voor in Kenia, Malawi, Centraal Mozambique, Tanzania (incl. Zanzibar), zuidelijk en oostelijk Zambia en noordoost Zimbabwe.
Koesimanse (2 x uitgekomen)
De koesimanse (Crossarchus obscurus) is een roofdier uit de familie van mangoesten (Herpestidae). Ze leven in het westen van Afrika. Ze leven onder de 1000 meter hoogte. Ze hebben een gemiddelde lengte van 51 cm, met een relatief korte staart van 15-21 cm. Ze wegen gemiddeld 790 gram. Ze hebben een donkerbruine kleur vacht. Na een draagtijd van 8 weken worden 2-4 jongen geboren. De levensduur is in gevangenschap ongeveer 9 jaar, het is onbekend hoelang ze in het wild leven. Ze eten insecten, larven, kleine reptielen, krabben, fruit en bessen. Ze leven in groepen van 10-24 dieren.
Vosmangoest (1 x uitgekomen)
De vosmangoest of rode meerkat (Cynictis penicillata) is ondanks zijn gelijkenis daarmee geen vos, maar een mangoest.
De pelskleur verschilt per verspreidingsgebied. Zuidelijke soorten hebben een geelkleurige vacht terwijl noordelijke soorten een grijskleurige vacht hebben. De onderzijde en het staartpuntje zijn wit. De korte ronde oren en de dikke staart versterken de gelijkenis met de vos. De lichaamslengte bedraagt 40 cm. De staartlengte 30 cm.
Afrikaanse tropische savannemangoeste (0 x uitgekomen)
De Afrikaanse tropische savannemangoeste (Dologale dybowskii) is een zoogdier uit de familie van de mangoesten (Herpestidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Pousargues in 1893.
De soort wordt aangetroffen in de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Kinshasa, Soedan en Oeganda.
Slanke mangoeste (2 x uitgekomen)
De slanke mangoeste (Galerella sanguinea) is een Afrikaanse mangoeste uit het geslacht Galerella. Verscheidene andere leden van dit geslacht worden vaak als ondersoort van deze soort gezien, en de precieze relatie tussen deze soorten is nog steeds onduidelijk. Galerella wordt vaak als een ondergeslacht van het geslacht Herpestes gezien.
De slanke mangoeste heeft een lang, slank lichaam met korte poten, een lang gezicht en een staart die bijna net zo lang is als de rest van het lichaam. De fijne, korte, grijzige vacht varieert in kleur van lichtgrijs tot donkerbruin, en is waarschijnlijk afhankelijk van de habitat: dieren in vochtige bossen en bergen zijn donkerder dan dieren in drogere, open gebieden. De buikzijde is meestal lichter van kleur. De staartpunt is meestal zwart. Jonge dieren hebben olijfgroene ogen, dieren die ouder zijn dan zes maanden hebben meer amberkleurige ogen. De vingers en tenen kunnen ver uit elkaar worden verspreid, en hebben kleine, scherpe klauwen. Hiermee kan het dier gemakkelijk in een boom klimmen. De slanke mangoeste wordt 26 tot 34 centimeter lang en 350 tot 800 gram zwaar. De staart is 23 tot 31 centimeter lang. De staart is 23 tot 31 centimeter lang.
De slanke mangoeste is wijdverbreid in Afrika ten zuiden van de Sahara, en komt voor in een grote variatie aan habitats, van landbouwgebieden en licht beboste savannen tot dichte bergwouden en rotsachtige hellingen, en van droge struikgebieden tot papyrusmoerassen, tot op een hoogte van 2500 à 3000 meter.
Dwergmangoest (3 x uitgekomen)
De dwergmangoest (Helogale parvula) is een klein Afrikaans roofdier uit de familie der mangoesten (Herpestidae). Samen met de verwante ruigharige dwergmangoest (Helogale hirtula) behoort hij tot de kleinste mangoesten.
Kortstaartmangoeste (0 x uitgekomen)
De kortstaartmangoeste (Herpestes brachyurus) is een soort mangoeste uit de regenwouden van Zuidoost-Azië.
De kortstaartmangoeste heeft een roodbruine tot zwarte vacht. Doordat de zwarte dekharen bruin tot rood gebandeerd zijn met een gele punt, lijkt de vacht rood tot oranje gespikkeld. De kop is lichter, meer grijzer van kleur. Op de kin zit een bleke vlek. De ledematen zijn zwart. Deze soort heeft een totale lengte van 599 tot 651 mm en een lichaamsgewicht van ongeveer 1,4 kg. De pluimstaart is voor een mangoeste relatief kort, 247 tot 260 mm, ongeveer de helft van de kop-romplengte. De achtervoetlengte is 76 tot 86 mm.
Egyptische ichneumon (5 x uitgekomen)
De Egyptische ichneumon (Herpestes ichneumon), ook wel Egyptische mangoest, faraorat, grijze ichneumon of gewone ichneumon genoemd, is een roofdier uit de familie der mangoesten (Herpestidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Viverra ichneumon in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. Dit diertje staat bekend als een echte slangendoder. Hij is immuun voor slangengif.
Blozende mangoeste (0 x uitgekomen)
Herpestes smithii is een zoogdier uit de familie van de mangoesten (Herpestidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Gray in 1837.
De soort komt voor in India en Sri Lanka.
Krabbenetende mangoeste (3 x uitgekomen)
De Krabbenetende mangoeste (Herpestes urva) is een roofdier uit de familie van mangoesten (Herpestidae). Ze leven in het zuiden en zuidoosten van Azië. Ze hebben een lengte van 45-50 cm, met een staart van 25-30 cm. Ze wegen 1,8-2,3 kg. Ze hebben een grijzige kleur vacht. Ze heeft een gemiddelde levensduur van 12 jaar. Ze eten krabben, vissen, slakken, kleine zoogdieren, vogels, reptielen en insecten. Het zijn nachtdieren die veel bij water leven.
Streepnekmangoeste (0 x uitgekomen)
Herpestes vitticollis is een zoogdier uit de familie van de mangoesten (Herpestidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd voor het eerst geldig gepubliceerd door Bennett in 1835.
De soort komt voor in het zuiden van India en Sri Lanka.
Witstaartmangoeste (0 x uitgekomen)
Ze hebben een lengte van 100-120 cm, inclusief de staart van 35-50 cm en een schouderhoogte van 25 cm. De mannetjes wegen ongeveer 5 kg en de vrouwtjes 4 kg. De kleur van de langharige vacht is geelgrijs tot donkergrijs met een altijd witte staart.
Ze eten voornamelijk insecten, maar ook kikkers, muizen, slangen, vogels, wormen en af en toe fruit. Het is een nachtdier, dat zich overdag schuilhoudt in holen en rotsspleten.
Ze leven in Afrika, in het gebied onder de Sahara, alsmede zuidelijk Arabië.
Na een draagtijd van 60 dagen worden 1 tot 4 jongen geboren. Ze leven gemiddeld 12 jaar.
Zebramangoeste (0 x uitgekomen)
De zebramangoeste of mungo (Mungos mungo) is een mangoeste die voorkomt op de Afrikaanse savanne. De naam dankt het dier aan de heldere gestreepte tekening op de rug. In West-Afrika woont de verwante Gambiamangoeste (Mungos gambianus).
Grijze meerkat (0 x uitgekomen)
De grijze meerkat (Paracynictis selousi) is een mangoest uit zuidelijk Afrika. Daar leeft hij in struikgebieden in Angola, Noord- en Oost-Botswana, Malawi, Mozambique, Noordoost-Namibië, Zambia, Noordoost-Zuid-Afrika en Zimbabwe.
Liberiakoesimanse (1 x uitgekomen)
De Liberiakoesimanse (Liberiictis kuhni) is een roofdier uit de familie van mangoesten (Herpestidae), het is de enige soort van het geslacht Liberiictis. Ze leven in Liberia, Ivoorkust en mogelijk Guinee. De mannetjes hebben een gemiddelde lengte van 42,3 cm, met een staart van 19,7 cm en de vrouwtjes een lengte van 47,8 cm, met een staart van 20,5 cm. Ze wegen ongeveer 2,3 kg. Ze hebben een donkerbruine kleur vacht. De levensduur is ook onbekend. Ze eten voornamelijk insecten, maar ook wormen, eieren en kleine ongewervelden.
Mellermangoeste (0 x uitgekomen)
De Mellermangoeste (Rhynchogale melleri) is een roofdier uit de familie van mangoesten (Herpestidae), het is de enige van het geslacht Rhynchogale. Ze leven in het zuiden van Afrika. Ze hebben een lengte van 44-85 cm, met een staart van 30-40 cm. Ze wegen 1,7-3 kg. Ze hebben een grijsbruine kleur vacht, met een lichte onderkant en hoofd en donkere voeten. Ze eten fruit, termieten en kleine gewervelden. Ze zijn solitaire nachtdieren.
Stokstaartje (2 x uitgekomen)
Het stokstaartje (Suricata suricatta) is een klein roofdier dat tot de mangoesten behoort. Hij wordt ook wel "aardmannetje" genoemd en bewoont alle delen van de Kalahari in zuidelijk Afrika (Angola, Botswana, Namibië en Zuid-Afrika). In het Afrikaans en het Engels worden stokstaartjes "meerkat" genoemd. Daardoor wordt de naam 'meerkat' soms foutief in het Nederlands overgenomen uit films, bijvoorbeeld de Disneyfilm De Leeuwenkoning. In het Nederlands is "meerkat" echter een naam voor een groep apen (Cercopithecus). Het stokstaartje eet voornamelijk insecten, spinnen, schorpioenen en slakken. Van alle mangoesten zijn de stokstaartjes de meest sociale. Het stokstaartje wordt niet bedreigd en kan in huizen worden aangetroffen.
Statistieken
Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen
Reageer (1)
Wat zijn het er veel! Leuke quiz!
6 jaar geleden