Welk kattenras ben jij? (veel uitkomsten!)

Welk kattenras ben jij? Laat een reactie + cijfer achter!
Doe alsjeblieft ook deze quiz, ik heb er heel lang aan gewerkt maar niemand doet 'm:
https://www.quizlet.nl/quiz/418289/welk-paardenras-ben-jij-veel-uitkomsten/

Mogelijke uitkomsten

Abessijn (28 x uitgekomen)

De abessijn is een van de oudste kattenrassen en de exacte herkomst is in nevelen gehuld. Het ras lijkt qua uiterlijk op de afbeeldingen en beeldjes van de katten die voorkomen in het Oude Egypte, maar een directe link hiertussen is nooit gevonden. Deze vroege huiskatten stamden onder meer af van de kleine wilde Lybische kat (Felis silvestris lybica) en de abessijn vertoont hier qua uiterlijk overeenkomsten mee. De naam van het ras verwijst ook niet naar het land van herkomst, Abessinië (de oude naam ten tijde van het keizerrijk voor het huidige Ethiopië), maar naar een rond 1868 meegenomen kat uit Abessinië met een apart getickt tabby patroon. Deze poes, Zula geheten, was meegenomen door een Engelse legerkapitein maar is niet de stammoeder van het Abessijnse ras geworden. De abessijn stamt af van een mengsel van hier op lijkende katten van onduidelijke herkomst van zo'n 30 jaar later. Sommige waren Engels, andere waren meegenomen uit diverse Oosterse streken vanaf het eind van de 19e eeuw. Het getickt tabby-patroon is van Oosterse herkomst en komt voor in streken waar Engelse kolonisatoren, bestuurders en handelaars zich ophielden als India en andere plaatsen in de verre Oriënt. Het is aannemelijk dat de huidige abessijn afstamt van een fokkerij in Engeland met dit soort dieren. Helaas zijn er van deze begintijd geen geregistreerde fokverslagen bijgehouden zodat het gissen blijft wat de echte wortels van het ras zijn. Vanuit Engeland werden al gauw dieren door fokkers geëxporteerd naar elders. De eerste abessijnen arriveerden al rond 1900 in Amerika en tot op de dag van vandaag worden daar veel exemplaren gefokt. In de jaren dertig waren er ook al in Nederland abessijnen, maar de huidige fokpopulatie in Nederland stamt af van importen uit hoofdzakelijk Engeland, Amerika en Scandinavië vanaf de jaren vijftig.

Balinees (10 x uitgekomen)

De balinees is een soort oriëntaalse kat met lang haar en siameesachtige tekening (point). Ze lijkt op de siamees met een halflange, zijdeachtige vacht en een pluimstaart, maar lang niet zo donzig als een Himalayaan, en ze hebben minder onderhoud nodig. Balinezen zijn erg intelligent en extravert en vragen veel aandacht.

Bengaal (0 x uitgekomen)

Dit ras is ontstaan in Verenigde Staten in de jaren 1950 na het kruisen van de wilde Bengaalse tijgerkat met huiskatten en raskatten. Er ontstonden katten met een prachtig vlekkenpatroon. In 1983 werd bij TICA het ras geregistreerd. In 1999 werd dit ras erkend door de FIFé. In de Verenigde Staten wordt er nog steeds gefokt met de bengaalse tijgerkat om dit ras te vermeerderen. Het houden van deze wilde kat is in Nederland verboden. De kruising van een huiskat met een bengaalse tijgerkat wordt de F1-generatie genoemd. Katers van deze generatie zijn altijd onvruchtbaar. Daarom heeft een F2-generatie altijd een huiskat als vader. Bij de F2-generatie is een kater vrijwel altijd onvruchtbaar, wat vaak ook bij de F3-generatie het geval is.

Blauwe Rus (4 x uitgekomen)

De Blauwe Rus is een kattenras dat het fenotype heeft van een effen grijsblauw gekleurde kortharige kat met een gemiddeld slank lichaamstype. Het stamt uit een oorsprong van ongeregistreerde effen grijsblauwe huiskatten, Siamezen en dieren uit Rusland.

Bombay (12 x uitgekomen)

De Bombay is een kattenras met een glanzende zwarte vacht en grote, goudkleurige ogen. Omdat de Indiase zwarte luipaard net zo'n zwart glanzende vacht had als deze kat, is de Bombay naar een Indiase stad genoemd.

Brits korthaar (16 x uitgekomen)

De Brits korthaar is een kortharig kattenras.

Het is een stevige, gedrongen kat die aan het eind van de 19e eeuw in Engeland gefokt werd voor specifieke kleur en tekening in de vacht. Door het kruisen met perzen kregen de Brits kortharen meer lichaamsvolume en kopomvang. Als gevolg van die kruisingen worden er af en toe langharige kittens geboren, die door de meeste Brits korthaarfokkers als erfenis uit het verleden worden aangezien en als huisdier worden verkocht. Sommige fokkers kiezen ervoor om het kattenras door te fokken onder de naam Brits langhaar of Lowlander.

Burmees (2 x uitgekomen)

De burmees is een kortharige kat afkomstig uit het Verre Oosten (Birma en omstreken). Kenmerkend voor het ras is het bezitten van twee partiële albinofactoren, genotype cb cb, waardoor de pigmentontwikkeling geremd wordt en de kleur het duidelijkst doorkomt op de extremiteiten van het lichaam (kop, poten en staart) terwijl er een lichter nuance ervan op het lichaam aanwezig is. De kleurremming treedt op op die delen van het lichaam die het warmst van temperatuur zijn.

Cornish rex (4 x uitgekomen)

De Cornish rex is een kattenras dat is ontstaan in het graafschap Cornwall in Engeland. Het is een kat van het oosterse type met een zachte, gekrulde of gegolfde vacht.

Chartreux (9 x uitgekomen)

De chartreux of karthuizer is een oud Frans kattenras gekenmerkt door zijn egaal blauwgrijze kortharige vacht, amberkleurige ogen en rustige karakter.

Devon Rex (1 x uitgekomen)

De Devon Rex is een kattenras dat zijn oorsprong vindt in het Engelse Devonshire. Dit ras heeft een bijzonder uiterlijk en een gekrulde vacht.

Don sphynx (0 x uitgekomen)

Don sphynxen zijn niet verwant aan de van oorsprong Canadese sphynx. De eerste Don sphynx werd gevonden door Helen Kovalyva in 1987, in Rostov aan de Don. In eerste instantie zag zij er normaal uit, pas na vier maanden begon zij haar vacht te verliezen. Dit blauwcrème poesje, genaamd Varya, werd gedekt door een onverwante normaal behaarde kater en een aantal van de kittens waren kaal net als hun moeder. Het gen dat de haarloosheid bij de Don Sphynx veroorzaakt is dominant verervend.

Egyptische mau (10 x uitgekomen)



Het ras wordt sinds eind jaren vijftig vooral in Amerika gefokt, oorspronkelijk uit meegenomen huiskatten uit Egypte en het Nabije Oosten. De Russische prinses Natalja Troebetskoj zou in 1953 zo'n kat hebben gezien bij de ambassadeur van Italië in Egypte, die haar toen een kitten gaf. In 1955 stelde de prinses in Rome haar dier tentoon, en emigreerde in 1956 naar Amerika waar zij met anderen het ras begon te fokken. Momenteel wordt het ras over de gehele wereld gevonden en zijn er kleine groepen liefhebbers die het fokken.

Europees korthaar (5 x uitgekomen)

De Europees korthaar is een oorspronkelijk ras dat voortkomt uit de steviggebouwde oorspronkelijke huiskat en boerenkat in Europa.

Exotic (12 x uitgekomen)

Exotics hebben een rustig, aanhankelijk en lief karakter. In feite hetzelfde karakter wat ook de Pers heeft. Een exotic is een trouwe rustgevende en loyale gezinsgenoot. Ze zijn makkelijk in de omgang en niet makkelijk van hun stuk te brengen. Algemeen gesproken zijn ze erg aanhankelijk en niet opdringerig. Een exotic is beleefd en vraagt op een lieve manier om aandacht door iemand aan te kijken of zachtjes te miauwen. De meeste exotics vinden het heerlijk om veel geaaid te worden, op schoot te liggen en dicht bij hun eigenaar te zijn. Exotics zijn erg sociale dieren – ze kunnen goed overweg met andere katten en ook honden en kinderen zijn geen probleem. Ze functioneren prima in een gezin waarin meerdere huisdieren aanwezig zijn en zullen niet vaak last hebben van jaloezie of territorium gedrag. Een exotic is niet uitbundig zoals een siamees maar zeker zo aanhankelijk maar dan op een veel ingetogener en bescheidener manier.

German rex (1 x uitgekomen)

De German Rex is een kattenras dat is ontstaan in Duitsland. Het is een kat met het type van de Europese korthaar. Het bijzondere is echter dat katten van dit ras een gekrulde of gegolfde vacht hebben.

Havana Brown (23 x uitgekomen)

De Havana Brown was het resultaat van een kruising tussen een Siamees en een zwarte huiskat. Een groep kattenliefhebbers in Engeland bracht deze kruising tot stand in de jaren 50. Een van de eerste fokkers introduceerde een Blauwe Rus.

Heilige Birmaan (0 x uitgekomen)

De heilige Birmaan (ook wel Birmaan) is een huiskattenras, met een licht crèmekleurig lichaam en gekleurde points (kop, poten, staart).

De lichaamsbouw houdt het midden tussen een Perzisch en een Siamees type. Birmanen verschillen van overige colourpointkatten door hun witte voeten, ook wel handschoenen genoemd. De vacht is halflang, niet zo lang en dik als van een Perzische kat, en klit niet. Eén van de opvallendste kenmerken van de Birmaan zijn zijn blauwe ogen.

Japanse stompstaartkat (10 x uitgekomen)

De Japanse stompstaartkat of Japanse bobtail is een kattenras met een zeer korte, bijzondere staart van 10 tot 12 cm, die meestal opgerold is tot een stompje van amper 5 cm. Het ras komt zowel in korthaar als langhaar voor en is een oorspronkelijk fenotype van de huiskat zoals die in Japan voorkomt.

LaPerm (0 x uitgekomen)

De LaPerm is een kattenras dat is ontstaan in de plaats The Dalles in de staat Oregon, USA. Dit ras heeft een gekrulde vacht en behoort tot de groep rex katten. Het ras komt zowel in langharige als kortharige variëteit voo

Maine Coon (3 x uitgekomen)

De Maine Coon is een van de grootste oorspronkelijke gedomesticeerde kattenrassen. Ze worden gekenmerkt door een imposant voorkomen en rustig en stabiel karakter.

Manx (2 x uitgekomen)

De Manx is een eeuwenoud, op een natuurlijke manier tot stand gekomen kattenras dat zijn oorsprong vindt op het Britse eiland Man. Manx is de genitief van het woord Man en betekent dus "(afkomstig) van Man".

Munchkin (5 x uitgekomen)

De munchkin is een achondroplasische dwergmutatie ofwel dwerggroei bij de kat. Kenmerkend voor deze aangeboren afwijking is de kortpotigheid. In Nederland is de dwergkat niet als ras erkend.

Nebelung (0 x uitgekomen)

Op de eerste kattenshow ( Crystal Palace 1871) werden al langharige blauwe katten uit Rusland met kenmerken van de Nebelung/ Russisch Blauw getoond. Maar het turbulente begin van de 20ste eeuw is voor vele rassen zeer moeilijk geweest en enkele rassen zijn in de vergetelheid geraakt, zo ook dit type blauwe kat uit Rusland. De recente geschiedenis van de Nebelung begint in Amerika, bij Siegfried (geboren in 1984) en Brunhilde (geboren in 1985). Twee kittens met de uiterlijke kenmerken van de Blauwe Rus, maar met langhaar. Hun eigenaar, Cora Cobb, was zo onder de indruk van deze kittens dat ze vond dat dit een eventueel begin van een nieuw ras zou kunnen zijn. Daarom nam Cora contact op met een geneticus binnen de kattenvereniging TICA (The International Cat Association). Deze geneticus dr. Solveig Pfleuger, gaf aan dat het ras het beste te omschrijven is als een halflangharige Blauwe Rus. Gesteund door dr. Pfleuger is Cora Cobb de rasstandaard gaan schrijven volgens de richtlijnen van de Blauwe Rus, maar met een verschil; haarlengte.

Noorse boskat (4 x uitgekomen)

De Noorse boskat is een vrij grote kat met een dubbele vacht. Een dikke, wollen ondervacht en een gladde, wat vettig aanvoelende dekvacht. In het voorjaar verliest de Noorse boskat veel haar waardoor hij er uit kan zien als een kortharige kat. In de herfst komt de vacht weer terug en heeft de Noorse boskat een volle kraag, veel haar op de flanken en achterpoten (de "broek") en een volbehaarde pluimstaart. Katers wegen gemiddeld 5 tot 8 kilo en poezen zo'n 3 tot 6 kilo. Ze hebben stevige botten en zijn gespierd. Het duurt gemiddeld 2 à 3 jaar voordat een Noorse boskat volledig lichamelijk is uitgegroeid.

Ocicat (4 x uitgekomen)

Een Amerikaanse kattenfokker uit Michigan (VS) wilde een Siamees fokken met de aftekening van de Abessijn in de extremiteiten (getickt tabby) en kruiste een siamees met een abessijn. Een nakomeling werd gekruist met een andere siamees en zo ontstond een tabbypoint siamees. Een van de katjes was echter niet voorzien van points maar was ivoorkleurig en had goudkleurige vlekken. Dat was de eerste ocicat; de naam komt van de wilde ocelot. Andere fokkers vonden dit een mooi fenotype en participeerden in het fokprogramma. In de jaren 60 werd het ras erkend, maar pas in 1987 kreeg het kampioenstatus en in 1998 werd de ocicat in Europa erkend.

Oosters korthaar (1 x uitgekomen)

Het is dezelfde soort kat als de siamees, met als enige verschil dat zij niet het partiële albinisme gen toon dat de pigmentatie gevoelig maakt voor temperatuur en kleurverdeling concentreert op de extremiteiten van het lichaam. Vandaar dat de Oosters korthaar een vacht heeft waarvan de kleurslag en het patroon wel compleet verdeeld is over het lichaam.

Oosters langhaar (0 x uitgekomen)

Dit ras is gelijk aan de Oosterse korthaar, behalve de vachtlengte. Die moet lang en zijdezacht zijn en is te vergelijken met de Balinees.

Pers (1 x uitgekomen)

Een pers, geschikt voor kattententoonstellingen, heeft een heel dikke lange vacht, korte poten, een brede kop met de oren ver uit elkaar, grote ogen en een zeer korte schedel (brachycephaal). Dit leidt soms tot een verhoogd gezondheidsrisico voor dier, met name voor de ademhaling, misvormde of afwezige traanbuizen en ondervoorbeet.

Perzische katten komen voor in een breed palet van kleuren en patronen en aftekeningen.

Ragdoll (1 x uitgekomen)

De Ragdoll is een kattenras. Ragdolls zijn forse katten met halflange zijdezacht vacht.
Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke katten. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk.

Savannah (9 x uitgekomen)

De Savannah is een gedomesticeerde hybride kattensoort. Het is een kruising tussen een serval en een gedomesticeerde kat.

Schotse vouwoorkat (2 x uitgekomen)

De Schotse vouwoorkat heeft een lijf met sterke rug, robuuste poten en een middellange staart. Hij heeft kleine oren op een ronde kop. De vacht is kort, dicht ingeplant in alle kleuren en patronen. Het karakter is kalm, huiselijk, rustig en introvert.

Siamees (6 x uitgekomen)

De siamees is een van de oudst erkende kattenrassen. De oorsprong van het ras zijn door westerlingen naar Europa (voornamelijk Engeland en Frankrijk) meegenomen katten uit het Verre Oosten waaronder Thailand (het voormalige Siam) die zich kenmerkten door het bezitten van de partiële albinogenen die het kenmerkende uiterlijk gaven waarbij de kleur enkel toont in de extremiteiten van het dier. De eerste exemplaren kwamen rond 1880 naar Europa.

De siamees is steeds eleganter van model geworden. Moderne siamezen worden gefokt op lengte, met een dun hoogbenig lichaam, en een extreem langschedelige (longicefale) kop met een lange voorsnuit en grote wijdgeplaatste oren. Het karakter is extravert en zeer gericht op de groep waarin ze leven. Siamezen zijn erg sociaal en hebben veel behoefte aan aandacht van huisgenoten. Ze reageren sterk op externe prikkels, leren makkelijk zaken aan en bemoeien zich met alles wat er in huis gebeurt.

Singapura (0 x uitgekomen)

Aan het begin van de jaren 70 van de 20e eeuw vond een vooraanstaande Amerikaanse fokker een kolonie vreemd uitziende katten in Singapore. Hoe ze op straat terechtkwamen, is niet duidelijk, hoewel er overvloedig bewijs is dat de singapura al lang bestaat. Vanwege zijn wilde natuur werd hij ook wel 'rioolkat' of 'rivierkat' genoemd. Hij werd zelfs door de Singaporese autoriteiten afgemaakt.

Nu heeft een Maleisische regering de singapura gebombardeerd tot nationale kat en hem omgedoopt tot Kucinta: een woordspeling op kucing ("kat") en (a)ku cinta ("ik houd van"), "liefdeskat" zou een vrije vertaling kunnen zijn. De singapura won al snel de harten van de Europese kattenliefhebbers en is op weg om een echt kampioenenras te worden.

Snowshoe (0 x uitgekomen)

De Snowshoe is een kattensoort die ontstaat na een kruising tussen een Siamees en een tweekleurige Amerikaanse korthaar. Hierdoor is een kattenras ontstaan dat wel de uiterlijke kenmerken heeft van een Siamees maar die niet veel verhaart en met een vacht die weinig verzorging nodig heeft. Ook het karakter zit tussen beide soorten in. Zo is de kat tot op hoge leeftijd speels, levendig, nieuwsgierig en mensgericht maar niet zo luidruchtig als een Siamees.

De kat heeft een middelgroot postuur en is iets langer dan dat deze hoog is waardoor deze een wat rechthoekige vorm heeft. De Snowshoe heeft driehoekige oren en een wat zwakke stem. Snowshoe's zijn er in de klassieke Siamese kleurstellingen, Seal, Blue, Chocolate en Lilac. De ogen zijn altijd blauw. De naam Snowshoe is ontstaan doordat deze soort onder andere gekenmerkt wordt door witte voeten.

Somali (4 x uitgekomen)

De somali is een elegant gebouwde kat met een getickt tabby langhaarvacht. Het is het dochterras van de kortharige abessijn.

Sphynx (0 x uitgekomen)

De sphynx is een kattenras. Dit ras is ontstaan in Canada door gerichte fok met gemuteerde, gevonden haarloze katten. Deze katten worden bijna zonder beharing geboren.

Tonkanees (0 x uitgekomen)

De tonkanees is een kat van het gematigd oosters elegant type en heeft zijn oorsprong in het Verre Oosten. De kleurslag is een resultante van de combinatie van twee voorkomende partieel albinisme-genen bij Oosterse katten die de pigmentexpressie gedeeltelijk onderdrukken, cb en cs. Een tonkanees is een intermediaire vorm die genotypisch cbcs is. Hierdoor ontstaat bij de zwarte variant een pigmentremming die tot een walnootbruin uiterlijk leidt met donkerderbruine extremiteiten. De verdunde versies hiervan onder invloed van de factoren b (chocolate) en d (verdunning) leiden tot de kleurslagen chocoladebruin, blauwgrijs en lilac. Aanvankelijk werden er toen de eerste partieel albinokatten uit het Verre Oosten werden gehaald naar Europa en Amerika voor gekozen om de twee factoren cb en cs apart te gaan doorfokken wat leidde tot respectievelijk de burmees (cbcb) en siamees (cscs). Later hebben fokkers ervoor gekozen om ook de intermediaire vorm uit te ontwikkelen tot eigenstandig ras door kruisingen tussen siamees en burmees waardoor dit ras qua type een gemiddelde is tussen de gespierde burmees met vrij korte kop en de uiterst elongicephale elegante siamees.

Toyger (4 x uitgekomen)

De ontwikkeling van het Toyger-kattenras is begonnen in 1980 toen Judy Sudgen probeerde om via selectief fokken het vlekkenpatroon van een aantal van haar katten te verhelderen. Op een dag merkte ze dat er opvallende patronen zaten op twee van haar katten. De patronen op de kop, een gebied waar normaal gesproken geen duidelijk patroon zit, inspireerde haar tot het idee van een kat die lijkt op een Tijger.

Nadat ze in India een kat met opvallende patronen op zijn kop had gevonden, begon de uitdaging om tijgerachtige, ronde patronen te ontwikkelen. De introductie van een Bengaal in de bloedlijn was bedoeld om het lichaam van de kat groter te maken en meer volume te geven.

Turkse angora (3 x uitgekomen)

De Turkse angora is een langharig kattenras dat voor het eerst op het Europese continent verscheen tussen de 16de en 18de eeuw. Gerichte fok ving echter pas aan in de tweede helft van de 20e eeuw.

Turkse Van (1 x uitgekomen)

Het is een overwegend witte kat met een langharige vacht, een grote gekleurde vlek of vlekken boven op de kop, een gekleurde staart en enkele kleine vlekjes op het lichaam. De kat heeft een krachtig lichaam en een stevige kop. Het karakter wordt alert, levendig en dominant genoemd.

Statistieken

Statistieken

Reageer (6)

  • SandeZendo

    jammer ik wou een exotic als uitkomst.(cat)

    5 maanden geleden
  • BethGoes

    Abessijn,

    woowww veel uitkomsten!!! *bewondering*

    7 jaar geleden
  • Kjelaney

    Munchkin. (:

    7 jaar geleden
  • Yin_8

    Jee! De mooiste en leukste kat van allemaal! Leuke quiz trouwens.(doeg)(Y)

    7 jaar geleden
  • Clive

    Ocicat. Zo mooi c:

    7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?