In welke antieke filosofische stroming hoor jij thuis?

Ben jij een epicurist of eerder een stoïcijn? Die vraag spookt natuurlijk al eeuwen door je hoofd. Wel, hier is de kans om je levensvraag eindelijk beantwoord te zien!Versus


Omdat ik bijna wil gaan slapen, maar toch mee wil doen aan QOTM, ga ik deze quiz niet zo heel uitgebreid doen. Ik weet dat er nog andere filosofische stromingen waren in het oude Rome/Griekenland, maar ik heb besloten het bij de twee belangrijkste te houden. Deze quiz heeft ook maar twee uitkomsten, al denk ik dat voor de meeste mensen de uitkomst er een beetje 'tussenin' zal liggen. Ga me dus niet aanvallen als de uitkomst niet volledig bij je past.

Mogelijke uitkomsten

Epicurist (167 x uitgekomen)

Voor jou zijn gevoelens heel erg belangrijk, je laat er je dan ook vaak door leiden. Daarnaast geloof jij wel in de Romeinse/Griekse goden, maar volgens jouw filosofie zullen ze zich nooit bemoeien met de zaken hier op aarde. Voor jouw is jouw eigen geluk het belangrijkste in de wereld, daarom vermeid je liever verdriet en pijn. Jij gelooft niet in de wedergeboorte, maar ook niet echt in de dood. Volgens het epicurisme is je lichaam opgebouwd uit atomen. Als je sterft, gaan die atomen uit elkaar en worden ze opgenomen door de natuur; je sterft dus niet echt. De grondlegger van het epicurisme is (want de oude Grieken waren zo origineel in een stroming een naam geven) Epicurus.

Stoďcijn (67 x uitgekomen)

Voor jou is het rationele veel belangrijker dan je gevoelens. Gevoelens brengen niets meer dan onheil met zich mee, daarom is het beter om zo veel mogelijk op je verstand te vertrouwen. Verder heb je een heel sterk gevoel voor verantwoordelijkheid (voor je vaderland, voor je familie, voor de goden, ect.). Je gelooft heel erg in het lot, alles staat dus vast. Als er iets misloopt, treur je hier best niet om, want het zou sowieso gebeurd zijn. Alleen zo kun je het volgens het stoïcisme gelukkig worden.

Statistieken

Statistieken

Reageer (7)

 • Rubin

  Epicursist. De uitleg klopt wel, zo denk ik er ook over. :p

  7 jaar geleden
 • 160917

  Epicurist

  7 jaar geleden
 • tijgerlove18

  epicurist :)

  7 jaar geleden
 • l_l3

  Stoïcijn? NO WAY IK HAAT SENECA :c

  7 jaar geleden
 • Tijgerbloed

  Epicurist

  7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?