• Misschien kennen jullie het, misschien ook niet: de ziekte ALS (Amyotrofische laterale sclerose). ALS is een tamelijk zeldzame neurologische ziekte waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg afsterven. Hierdoor raakt de patient langzaam verlamd over het hele lichaam, waarna hij/zij binnen korte tijd overlijdt door verlamming van de ademhalingsspieren. Er is nog steeds geen rem- of geneesmiddel voor deze ziekte. In Nederland zijn er ongeveer 1000 ALS-patienten.

    Ik kende een vrouw met deze ziekte. Ze had een man en twee zoons van mijn leeftijd. Nadat ze bericht van de dokter had gekregen heeft ze het nog twee jaar volgehouden, met behulp van familie, vrienden, gespecialiseerde hulp en later ook een machine die ze aanstuurde met haar ogen, waardoor ze nog kon "praten" toen haar mond dat niet meer kon.

    Toen ze overleed (door euthanasie te plegen) heb ik dit gedicht voor haar gemaakt. Het betekent veel voor me, dus als je het leest; lees het met zorg. Laat je stem horen, doneer aan de stichting, geef ze mogelijkheid om deze vreselijke ziekte te genezen!

    Klik hier om het gedicht te lezen, en laat alsjeblieft weten wat je ervan vind ;)


    Tell me no stories and I'll tell you no lies.