• Op dit moment sta ik er niet echt goed voor, op school. Allemaal zesjes en drie onvoldoendes. En ik wou graag naar de RUG, maar ik zit heel erg te twijfelen.
    Want als het nu al zo krap gaat, hoe moet dat dan op Universitair niveau?
    Nou ja, mijn vraag is hoe het HBO is en hoe de universiteit is.
    Wat zijn de verschillen?

    Bedankt als je mijn gezeik hebt aangehoord. :Y)


    "Well, well. Look who we've got here!"

    Nou, dat ligt aan ieder HBO en aan iedere universiteit. En per opleiding natuurlijk. Op het moment volg ik 'grafisch vormgeven' op het Grafisch Lyceum in Utrecht. En dat is een hele leuke, warme, gezellig school. Waar je geen toetsweken hebt, maar wel heel veel deadlines.

    En leraren die je haten.


    Not every fairy tales ends with: and they lived happily ever after - Prince Harry of Wales

    Ik zou het niet van een jaar laten afhangen. Bijna iedereen slaagt met allemaal zesjes en haalt die universiteit gewoon.


    I am an idiot, I move.

    Winterwerp schreef:
    Nou, dat ligt aan ieder HBO en aan iedere universiteit. En per opleiding natuurlijk. Op het moment volg ik 'grafisch vormgeven' op het Grafisch Lyceum in Utrecht. En dat is een hele leuke, warme, gezellig school. Waar je geen toetsweken hebt, maar wel heel veel deadlines.

    En leraren die je haten.

    Okay! Nou ja, ik wil dus Rechten gaan studeren. (:
    Maar ik heb geen idee hoe dat op universitair niveau of op HBO-niveau is. ;D


    "Well, well. Look who we've got here!"

    Krach schreef:
    Ik zou het niet van een jaar laten afhangen. Bijna iedereen slaagt met allemaal zesjes en haalt die universiteit gewoon.

    Nee, I know. Maar ik wil niet steeds er tegen aan hikken. Anders word ik helemaal gek, haha. :'D


    "Well, well. Look who we've got here!"

    Met een HBO-diploma krijg je veel minder vrijheid en moet je veel meer overleggen met je baas.


    I am an idiot, I move.

    Krach schreef:
    Ik zou het niet van een jaar laten afhangen. Bijna iedereen slaagt met allemaal zesjes en haalt die universiteit gewoon.


    Life is hard and then we die

    Ik wil niet gaan zitten demoraliseren ofzo, maar ik ben niet echt een bijzondere voorstander van de universiteit, omdat je duurder bent en - in verband met de crisis - dus de mogelijkheid is minder in trek te zijn dan afgestudeerden van lagere niveaus, such as HBO en MBO. Ik heb er geen hard bewijs voor, maar het is wel een reële vrees. Over het hardere werken op de universiteit nog niet gesproken. Maar aan de andere kant zeggen mensen dat er in de praktijk niet zo bijster veel verschil zit tussen het HBO en de Uni, alleen dat de laatste gewoon een nog rapper tempo eist.
    Als je de competenties hebt om een bepaald niveau aan te kunnen, dan is het inderdaad onzin om lager niveau te doen, maar dit kan misschien iets zijn om mee te wegen.

    @ Krach: Ik denk dat het in de praktijk nog wel meevalt. Ook op het HBO wordt een bepaald zelfstandig denken/doen van iemand vereist, die men in het bedrijfsleven doorvoert.

    [ bericht aangepast op 26 jan 2012 - 19:11 ]


    No growth of the heart is ever a waste

    HBO rechten betekent in het kort gezegd, dat je bij het afstuderen 70% van het werk van universitair opgeleiden mag en kunt doen. Je mag alleen geen zaken daadwerkelijk afhandelen óf in de rechtszaal staan. Het is voornamelijk het voorwerk wat je daarmee kunt doen, papierwerk en onderzoek. Je zult om de rechtbank in te mogen allemaal extra cursussen moeten doen, etc, en zelfs terug naar de universiteit voor bepaalde dingen.

    Op universitair niveau mag je dus alles en mag je ook meteen in de rechtszaal staan. Dat is het primaire verschil. Niet te vergeten dat je als HBO student op rechtenvlak minder betaald krijgt dan een universitair opgeleide.

    Zo, komt rechtssociologie toch nog van pas.


    If you don't stand for something, you'll fall for anything.

    Info over HBO en WO rechtenstudies^^
    Dit stuk gaat over HBO rechten:
    Wat leer je?
    De hbo studie Rechten is een voorbereiding op de juridische praktijk. Afgestudeerden zijn juridisch expert en zijn breed inzetbaar bij de overheid en het bedrijfsleven. In tegenstelling tot de universitaire studie, is er geen mogelijkheid om in een togaberoep terecht te komen. Tijdens de studie leer je oplossingen te zoeken voor juridische vraagstukken van allerlei aard. Je leert juridische conflicten van twee kanten te bekijken; de kansen voor de eisende partij maar ook de rechten van een verdachte. Je bestudeert rechterlijke uitspraken, leert contracten en processtukken opstellen en leert presenteren en pleiten. Je leert om een partij te verweren en juridisch advies op te stellen voor bedrijven of instellingen.
    Elk eindexamenprofiel op de middelbare school geeft toelating tot hbo Rechten. Tijdens de studie wordt er gelet op de ontwikkeling van je communicatieve vaardigheden en professionele houding. Natuurlijk krijg je allerlei vakken waarmee je je verdiept in de verschillende rechtsgebieden en brede juridische kennis opdoet. Denk hierbij aan vakken als jeugdstrafrecht, staatsrecht, bestuursrecht, personen- en familierecht, ondernemingsrecht, mensenrechten of Europees recht. Tijdens de studie loop je ook stage om kennis te maken met het werkveld.

    Afgestudeerd, en dan?
    Als afgestudeerde kun je door je brede juridische basis op veel verschillende plekken terecht komen. Je kunt ondersteunende functies uitvoeren voor universitair opgeleide juristen, maar er zijn ook tal van andere functies denkbaar. Denk bijvoorbeeld aan juridisch adviseur, parketsecretaris, incassomedewerker, bedrijfsjurist, faillissementsmedewerker. Afgestudeerden hbo Rechten kunnen er ook voor kiezen om nog niet meteen aan de slag te gaan, maar eerst nog een mastertitel aan de universiteit te behalen.

    En dit over het WO of Universiteit, ligt eraan hoe je het wilt zeggen:Y):
    Kweenie welk van de twee studies, dus zet ze alle twee maar ff neer:
    Nederlands Recht:


    Wat leer je?
    De studie Recht en Bestuur, ook wel Juridische Bestuurswetenschappen, kijkt naar het openbaar bestuur met een juridische bril. Je bestudeert de werking van verschillende overheidsorganisaties en de politiek. Het bedenken, vormgeven en invoeren van wetten en regels is het werkterrein van de juridisch bestuurskundige. Tijdens de studie houdt je je bezig met vragen als: Welke juridische weg moet de landelijke overheid bewandelen bij een provinciale herindeling? Wat zijn de bevoegdheden van een korpschef van de politie? Is de invoering van een landelijk referendum in strijd met de grondwet? De studie is een combinatie van rechtsgeleerdheid, politicologie, bestuurswetenschappen, economie en sociologie.
    Je wordt toegelaten tot deze studie met elk vwo eindexamenprofiel. Een goed taalgevoel (Nederlands en Engels),en kennis van economie en management en organisatie kunnen goed van pas komen tijdens de studie Recht en Bestuur. In het eerste jaar komen de vakken grotendeels overeen met die van de studie rechtsgeleerdheid. Je krijgt vakken als staatsrecht, strafrecht en bestuursrecht. In het tweede en derde jaar krijg je vakken als beleidswetenschap, politicologie, organisatietheorie en openbare financiën. In het derde jaar is er ruimte voor een stage en een keuzevak.

    Afgestudeerd, en dan?
    Na de bachelor kun je direct de doorstroommaster Recht en Bestuur volgen. Afgestudeerden komen veelal terecht bij de overheid of in het bedrijfsleven. Dit zal over het algemeen zijn op het gebied van beleid, management of advies. Je kunt ook een functie uitoefenen op nationaal niveau bij de rijksoverheid of op regionaal niveau in de gemeentepolitiek. Na het afronden van deze studie ben je nog niet bevoegd om de zogenaamde ‘togaberoepen’ (advocaat, rechter, officier van justitie) uit te oefenen. Hiervoor moet je tijdens de bachelor extra vakken in rechtsgeleerdheid volgen.

    Rechtsgeleerdheid:

    Wat leer je?
    Tijdens de studie Rechtsgeleerdheid leer je het Nederlandse rechtssysteem kennen. Een groot deel van de studie is gericht op het leren van theorie (wetten en regels), maar er wordt steeds een connectie gemaakt met de praktijk en de actualiteit. Je bestudeert juridische problemen en probeert zo gunstig mogelijke oplossing te komen. Er is aandacht voor verschillende thema’s als schuld, aansprakelijkheid en eigendom. Je leert hoe je juridische teksten schrijft en pleidooien voert en verdiept je onder andere in mensenrechten, fraudezaken, familiezaken en auteursrecht. Vaak is het mogelijk om binnen de studie rechten een subspecialisatie te kiezen zoals notarieel recht of internationaal recht. Ook is het mogelijk om een combinatie te maken met management, economie of bedrijfswetenschappen.
    Alle vwo eindexamenprofielen geven toegang tot deze universitaire studie. Tijdens deze studie krijg je vakken als familierecht, bestuursrecht, internationaal recht en strafrecht. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden. Gedurende je studie kom je door middel van casussen en oefenrechtbanken in aanraking met de praktijk.

    Afgestudeerd, en dan?
    Afgestudeerde juristen hebben een brede academische basis en kunnen terechtkomen in verschillende beroepen. Natuurlijk zijn er de traditionele togaberoepen: rechter, advocaat en officier van justitie. Voor de gespecialiseerden in notarieel recht, is er het beroep van notaris. Echter, juristen komen ook terecht in het bedrijfsleven, bij de overheid, bij banken en in het verzekeringswezen. Ze vervullen uiteenlopende functies als bedrijfsjurist, belastingadviseur en beleidsmedewerker. Ook zijn er mogelijkheden in het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. Kortom het arbeidsmarktperspectief is gunstig, juist vanwege deze diversiteit. Het salaris is erg afhankelijk van de sector en de functie.

    Miss handige info, zodat je wat beter kunt kiezen^^ Als je over een andere studie wat info wilt, moet je ff zeggu^^

    [ bericht aangepast op 26 jan 2012 - 19:30 ]


    "Your life. Your choice. Think about what you want."

    het valt vast nog wel mee, ik zit nog niet in het examenjaar, maar ik dacht ook altijd dat ik niets kon. Nu weet ik wel beter ^_^


    Bananen zijn lekker, toch? Zet dit ook in je signature als je ook van bananaaaas houdt!

    Gewoon rechten op universiteit doen, Batsus :Y) Als je het niet haalt wissel je naar HBO.

    Rechten heeft volgens mij ook weinig te maken met middelbare school vakken, dus denk niet dat je het daarop moet baseren. Het is wel doodsaai geloof ik xD


    quidquid excusatio prandium pro

    Discord schreef:
    Gewoon rechten op universiteit doen, Batsus :Y) Als je het niet haalt wissel je naar HBO.

    Rechten heeft volgens mij ook weinig te maken met middelbare school vakken, dus denk niet dat je het daarop moet baseren. Het is wel doodsaai geloof ik xD

    *vernietigende blik*
    Ik heet geen Batsus. (cat) En je hebt waarschijnlijk wel gelijk, denk ik... XD
    En rechten is niet saai, het is informatief en leerzaam!


    "Well, well. Look who we've got here!"

    WALD0RF schreef:
    (...)
    *vernietigende blik*
    Ik heet geen Batsus. (cat) En je hebt waarschijnlijk wel gelijk, denk ik... XD
    En rechten is niet saai, het is informatief en leerzaam!


    Pfffff, het enige leuke aan rechten was het leuke plaatje op een van Sam haar tijdschriften. zagen alle politieagentes er maar zo uit (cat)


    quidquid excusatio prandium pro