Info over HBO en WO rechtenstudies^^
Dit stuk gaat over HBO rechten:
Wat leer je?
De hbo studie Rechten is een voorbereiding op de juridische praktijk. Afgestudeerden zijn juridisch expert en zijn breed inzetbaar bij de overheid en het bedrijfsleven. In tegenstelling tot de universitaire studie, is er geen mogelijkheid om in een togaberoep terecht te komen. Tijdens de studie leer je oplossingen te zoeken voor juridische vraagstukken van allerlei aard. Je leert juridische conflicten van twee kanten te bekijken; de kansen voor de eisende partij maar ook de rechten van een verdachte. Je bestudeert rechterlijke uitspraken, leert contracten en processtukken opstellen en leert presenteren en pleiten. Je leert om een partij te verweren en juridisch advies op te stellen voor bedrijven of instellingen.
Elk eindexamenprofiel op de middelbare school geeft toelating tot hbo Rechten. Tijdens de studie wordt er gelet op de ontwikkeling van je communicatieve vaardigheden en professionele houding. Natuurlijk krijg je allerlei vakken waarmee je je verdiept in de verschillende rechtsgebieden en brede juridische kennis opdoet. Denk hierbij aan vakken als jeugdstrafrecht, staatsrecht, bestuursrecht, personen- en familierecht, ondernemingsrecht, mensenrechten of Europees recht. Tijdens de studie loop je ook stage om kennis te maken met het werkveld.
Afgestudeerd, en dan?
Als afgestudeerde kun je door je brede juridische basis op veel verschillende plekken terecht komen. Je kunt ondersteunende functies uitvoeren voor universitair opgeleide juristen, maar er zijn ook tal van andere functies denkbaar. Denk bijvoorbeeld aan juridisch adviseur, parketsecretaris, incassomedewerker, bedrijfsjurist, faillissementsmedewerker. Afgestudeerden hbo Rechten kunnen er ook voor kiezen om nog niet meteen aan de slag te gaan, maar eerst nog een mastertitel aan de universiteit te behalen.
En dit over het WO of Universiteit, ligt eraan hoe je het wilt zeggen:Y):
Kweenie welk van de twee studies, dus zet ze alle twee maar ff neer:
Nederlands Recht:
Wat leer je?
De studie Recht en Bestuur, ook wel Juridische Bestuurswetenschappen, kijkt naar het openbaar bestuur met een juridische bril. Je bestudeert de werking van verschillende overheidsorganisaties en de politiek. Het bedenken, vormgeven en invoeren van wetten en regels is het werkterrein van de juridisch bestuurskundige. Tijdens de studie houdt je je bezig met vragen als: Welke juridische weg moet de landelijke overheid bewandelen bij een provinciale herindeling? Wat zijn de bevoegdheden van een korpschef van de politie? Is de invoering van een landelijk referendum in strijd met de grondwet? De studie is een combinatie van rechtsgeleerdheid, politicologie, bestuurswetenschappen, economie en sociologie.
Je wordt toegelaten tot deze studie met elk vwo eindexamenprofiel. Een goed taalgevoel (Nederlands en Engels),en kennis van economie en management en organisatie kunnen goed van pas komen tijdens de studie Recht en Bestuur. In het eerste jaar komen de vakken grotendeels overeen met die van de studie rechtsgeleerdheid. Je krijgt vakken als staatsrecht, strafrecht en bestuursrecht. In het tweede en derde jaar krijg je vakken als beleidswetenschap, politicologie, organisatietheorie en openbare financiën. In het derde jaar is er ruimte voor een stage en een keuzevak.
Afgestudeerd, en dan?
Na de bachelor kun je direct de doorstroommaster Recht en Bestuur volgen. Afgestudeerden komen veelal terecht bij de overheid of in het bedrijfsleven. Dit zal over het algemeen zijn op het gebied van beleid, management of advies. Je kunt ook een functie uitoefenen op nationaal niveau bij de rijksoverheid of op regionaal niveau in de gemeentepolitiek. Na het afronden van deze studie ben je nog niet bevoegd om de zogenaamde ‘togaberoepen’ (advocaat, rechter, officier van justitie) uit te oefenen. Hiervoor moet je tijdens de bachelor extra vakken in rechtsgeleerdheid volgen.
Rechtsgeleerdheid:
Wat leer je?
Tijdens de studie Rechtsgeleerdheid leer je het Nederlandse rechtssysteem kennen. Een groot deel van de studie is gericht op het leren van theorie (wetten en regels), maar er wordt steeds een connectie gemaakt met de praktijk en de actualiteit. Je bestudeert juridische problemen en probeert zo gunstig mogelijke oplossing te komen. Er is aandacht voor verschillende thema’s als schuld, aansprakelijkheid en eigendom. Je leert hoe je juridische teksten schrijft en pleidooien voert en verdiept je onder andere in mensenrechten, fraudezaken, familiezaken en auteursrecht. Vaak is het mogelijk om binnen de studie rechten een subspecialisatie te kiezen zoals notarieel recht of internationaal recht. Ook is het mogelijk om een combinatie te maken met management, economie of bedrijfswetenschappen.
Alle vwo eindexamenprofielen geven toegang tot deze universitaire studie. Tijdens deze studie krijg je vakken als familierecht, bestuursrecht, internationaal recht en strafrecht. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkeling van je schriftelijke en mondelinge communicatieve vaardigheden. Gedurende je studie kom je door middel van casussen en oefenrechtbanken in aanraking met de praktijk.
Afgestudeerd, en dan?
Afgestudeerde juristen hebben een brede academische basis en kunnen terechtkomen in verschillende beroepen. Natuurlijk zijn er de traditionele togaberoepen: rechter, advocaat en officier van justitie. Voor de gespecialiseerden in notarieel recht, is er het beroep van notaris. Echter, juristen komen ook terecht in het bedrijfsleven, bij de overheid, bij banken en in het verzekeringswezen. Ze vervullen uiteenlopende functies als bedrijfsjurist, belastingadviseur en beleidsmedewerker. Ook zijn er mogelijkheden in het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. Kortom het arbeidsmarktperspectief is gunstig, juist vanwege deze diversiteit. Het salaris is erg afhankelijk van de sector en de functie.
Miss handige info, zodat je wat beter kunt kiezen^^ Als je over een andere studie wat info wilt, moet je ff zeggu^^
[ bericht aangepast op 26 jan 2012 - 19:30 ]
"Your life. Your choice. Think about what you want."