Gister - en de twee dagen daarvoor - was het weer zover: we konden onze stem laten horen door te stemmen voor de Tweede Kamer Verkiezingen 2021. Gelukkig is dit één van de weinige zaken waar de COVID-19 maatregelen niet echt tot geen invloed op hebben gehad. Natuurlijk konden risicogroepen twee dagen eerder al stemmen en konden ouderen via de post hun voorkeur laten blijken. Onder de streep blijft het feit dat we onze stem hebben kunnen laten horen, net als vier jaar terug.

Wat wel opvalt aan deze verkiezingen, is dat de campagne op een andere manier gevoerd lijkt te worden. Uiteraard zijn de debatten op televisie anders in verband met de 1,5 meter regel, maar de politieke partijen leken ook minder actief aanwezig. Of dat moet aan mij gelegen hebben, in welk geval ik deze woorden weer terug zal nemen.

Het is toch altijd weer een bijzonder moment om te mogen stemmen. Van tevoren verdiepen we ons in de partijen en de partijprogramma's. Wie zijn er verkiesbaar op de lijst? Wat zijn de speerpunten van de programma's? Waar staat deze partij nu echt voor, en kan ik mij daarin vinden?

Dit jaar waren meer partijen dan ooit verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Van de VVD tot het FvD, en van BIJ1 tot de Feestpartij. Je kan ervan vinden wat je wil, maar in Nederland kan eenieder wel zijn stem laten horen en ook de stem van anderen vertegenwoordigen, mits daar genoeg handtekeningen voor worden verkregen. Het ultieme voorbeeld deze verkiezingen blijft voor mij de Feestpartij: het programma compleet gefocust op de horeca en evenementenbranche, en één persoon verkiesbaar op de lijst.

Dit jaar viel het ook op dat verschillende nieuwe partijen voorafgaand aan het stemmen kans leken te hebben op een zetel. Sommige van hen niet eens één, maar zelfs meerdere zetels. Uit de voorlopige uitslagen blijkt dat dit niet gelogen was. Ik vind het mooi dat deze jonge partijen zoveel steun hebben ontvangen, dat zij één of meer zetels zullen gaan krijgen in de Tweede Kamer.

Toch blijft je stem uitbrengen vaak iets lastigs. Je hebt mensen die steevast op dezelfde partij - en wellicht zelfs dezelfde persoon - stemmen, elke verkiezing opnieuw. Je hebt er ook mensen tussen zitten die elke keer volledig afgaan op wat de Kieswijzer ze vertelt. En zo kunnen we nog wel even doorgaan met het analyseren van verschillende typen stemmers.

Voor mij maakt het niet zozeer uit welke tactiek je toepast. Al stem je blanco. Het belangrijkste is in beginsel dat je naar die stembus loopt en gebruik maakt van dit stemrecht. Er is jarenlang voor dit stemrecht gevochten en het zou zo'n zonde zijn als we daar niks mee zouden doen! Al helemaal als we kijken naar de diversiteit in de Tweede Kamer en het percentage Kamerleden dat ''jong'' is, leek daar deze verkiezingen nog veel in te behalen. Als wij verandering willen zien in de samenstelling van de Kamer zodat eenieder zich vertegenwoordigd kan voelen, dan is die eerste stap áltijd om je stem te laten horen. Zonder te stemmen, kom je immers nergens.

Nu is de periode van stemmen voorbij, en van de voorlopige uitslag zakte de moed mij enigszins in de schoenen, om eerlijk te zijn. Wat had ik gehoopt op een grotere steun voor de linkse partijen. In tegendeel: de linkse partijen hebben nog nooit eerder zo weinig stemmen ontvangen. Ik ben erg benieuwd wat de gevolgen hiervan voor het Nederlandse beleid zijn, de aankomende jaren.

Al met al is het mooie in Nederland wel dat iedereen kan en mag stemmen op welke partij hij of zij wil, en welke kandidaat hij of zij wil.

Ben jij gaan stemmen, en wat vond jij van de voorlopige uitslag?

Reacties (2)


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen