1. Ze zijn zo duur!
Hoewel de prijzen van zonnepanelen steeds meer dalen, is het voor sommigen nog steeds te duur. Ook vinden velen de tijd waarin het geld wordt terug verdient, zeven tot tien jaar, te lang.
2. Rendement.
Relatief, levert een zonnepaneel nog weinig stroom. Daar zit natuurlijk nog wel verschil in het soort zonnepaneel dat je hebt, panelen van slechtere kwaliteit nemen sneller af in rendement. Rendement is ook wel opbrengst, de hoeveelheid in stroom die je op een zonnige dag bespaart zal sneller afnemen bij een slechtere kwaliteit panelen.
3. De zon.
De zon schijnt altijd. Punt is alleen, afgeblokt door de wolken heb je er niet zo veel aan. En zelfs als de zon vrij baan heeft, geeft een hoek van 36 graden het beste resultaat voor stoom opwekken rendement- Maar aangezien de aarde draait zal die hoek er maar even zijn, wat nou niet heel efficiënt te noemen valt. En, voor echt niet ieder huis is er de mogelijkheid om die 36 graden-hoek ook maar heel even op te vangen. Als een goede plaatsing niet mogelijk is, zijn de zonnepanelen financieel niet terug te verdienen.
4. Opslag.
Stel nou, je bent op vakantie. Alles in je huis staat uit, en er vraagt dus niets energie. Maar op dat moment is het hartje zomer en schijnt de zon volop. Nu zou het handig zijn, om de nu opgevangen stroom te kunnen opslaan. Op dit moment wordt er namelijk niets in het huis gebruikt wat dan op die groene stroom zou kunnen lopen. Maar helaas is dat opslaan alleen mogelijk door gebruik te maken van dure accus. Na die dure zonnepanelen, ook nog een dure accu. Dit tikt wel lekker aan.
5. Schoon.
Dan hebben we onze gevederde vriendjes nog, wie het niet veel uitmaakt waar hun maaltijd na consumptie terecht komt. Zon laag vogelpoep op je zonnepaneel zorgt voor een kleiner oppervlak dat oom daadwerkelijk zonlicht kan opvangen en omzetten. Dus, als gebruiker kan je ook nog genieten van een heerlijke vrije zomermiddag: De vogelpoep van je panelen af krabben.
6. Meterkast.
Als je dan zodanig werkelijk iets wil proberen op te vangen, kom je niet zo heel ver met één zonnepaneel. Dan geeft twee al een hoger rendement van 100% en drie maakt het nog beter. En als je dan toch bezig bent, zes is wel een mooi volmaakt getal. En daar ligt het hem. Als je meer dan drie zonnepanelen wil instaleren, moet er ook een aanpassing worden gemaakt in je meterkast. Van zon vierhonderd euro. Leuk he?
7. Verzekering.
Er is ook nog een kans, dat je verzekering duurder zal worden. Het is heel goed mogelijk dat je verzekeringspremie hierdoor zal stijgen.
8. Subsidie.
In 2012 tot 2013 was er subsidie beschikbaar. Groenere stroom werd zo erg populair, zo doe je ten minste nog iets. Na het plaatsten van de panelen kon je maximaal 650 euro terug krijgen, uit het subsidie potje van de gemeente. Zoals je natuurlijk dan wel ziet, gaat dat hard, en binnen een mum van tijd was dat potje helemaal leeg. Zo ook nu.
9. Plaatsing.
Met een beetje pech is de hoek van je huis tot de zon niet efficiënt genoeg, of worden de panelen gewoonweg rommelig geplaatst. Over het algemeen zien zonnepanelen er al niet zo geweldig uit, met een rommelige plaatsing is dit nog minder elegant.
Three words, large enough to tip the world. I remember you.