Oh, man. Dit is dus de reden waarom ik de CD&V haat. Hoe ze haar kortzichtigheid zelf niet inziet, ik heb geen idee, maar er scheelt iets goed met de hersenen van dat mens.
Volgens minister van Staat Miet Smet kan een groot deel van de bevolking een verhoging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs wel aan. "Men betaalt bijna even veel om naar Rock Werchter of Tomorrowland te gaan als om naar de universiteit te gaan."
"In andere landen wordt veel meer betaald voor onderwijs", antwoordde Miet Smet op de vraag van Radio 1 of vooral middenklassegezinnen een prijs zullen betalen voor het regeerakkoord. "Indien bepaalde gezinnen hun kinderen door deze verhoging niet meer naar een universiteit of hogeschool zouden sturen, moet men de groep mensen die in aanmerking komt voor een studiebeurs maar vergroten."
"Maar er is een groot deel van de bevolking dat zo'n verhoging absoluut aankan", vervolgt Smet. "Om naar Tomorrowland of Rock Werchter te gaan, betaalt men immers bijna even veel als om naar de universiteit te gaan."
"Wereldvreemd", zo noemt Bram Roelant, voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Studenten, die uitspraak van Smet. "Ze beseft niet dat juist de studenten die zich géén Tomorrowland-trip kunnen veroorloven, getroffen worden door het regeerakkoord? Iedere student moet trouwens het recht hebben zich te ontspannen, zeker na negen maanden van hard studielabeur."
Studenten voeren actie tegen besparingen en verhoging inschrijvingsgeld
Zaterdag hebben enkele tientallen studenten actiegevoerd tegen de geplande besparingen in het hoger onderwijs en de dreigende verhoging van het inschrijvingsgeld. Ze deden dat aan het Vlaams Parlement, tijdens het debat over de regeerverklaring van de regering Bourgeois I.
De studenten vrezen dat de besparingen en de verhoogde kosten de drempel naar hogere studies zullen optrekken en zullen zorgen voor prijsconcurrentie tussen de hogescholen en universiteiten in Vlaanderen.
Roelant had een brief bij voor kersvers minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V). In die brief wenst de studentenorganisatie de minister succes met haar functie, maar maakt hij ook duidelijk dat de studenten zich ongerust tonen.
De VVS vreest dat een verdere besparing op de middelen van het hoger onderwijs de kwaliteit van dat onderwijs in het gedrang zal brengen. Een lineaire besparing van 5 procent "zal leiden tot ofwel minder kwaliteitsvol onderwijs, ofwel een slechtere omkadering, ofwel minder democratisch onderwijs - scenario's die allen onaanvaardbaar zijn", luidt het.
"Hogere inschrijvingsgelden leiden niet tot kwaliteitsvoller onderwijs"
Ook over de verhoging van het inschrijvingsgeld zijn de studenten niet te spreken. "Hogere inschrijvingsgelden leiden niet tot meer kwaliteitsvol onderwijs. Bovendien zou deze extra kost voor elke student en zijn of haar omgeving een extra drempel betekenen tot een evenwaardige toegang tot het hoger onderwijs."
De studentenorganisatie beseft dat bespaard moet worden in Vlaanderen. Maar als dat ook in het onderwijs moet gebeuren, willen de studenten op zijn minst betrokken worden bij de gesprekken. "Een ondoordachte besparing zou namelijk niet verstandig zijn", luidt het.
Minister van Onderwijs Hilde Crevits liet eerder al verstaan dat ze in dialoog zou gaan met alle betrokkenen in het onderwijsveld. (Belga/MI)
Bron.
[ bericht aangepast op 26 juli 2014 - 19:57 ]
Honek aukera edozein, maitea bat pean irakur daiteke. Ez diotenez, beraz. Da, nahiz itzulitako oker.