Onderzoekers van de Royal Meteorological Society in Groot-Brittannië willen een zeldzame stormwolk officieel erkennen als een nieuw wolktype. De wetenschappers omschrijven de zeldzame wolk als een donkere, bobbelige wolkdeken die de complete hemel bedekt. Ze hebben het bijzondere type wolk de naam ‘Asperatus’ gegeven, dat is het Latijnse woord voor ‘ruw’. De stormwolk is voorgedragen om te worden opgenomen in het internationale namenregister voor meteorologen, naast bekende termen als cumuluswolk en stratuswolk.
Wolkspotters
De ontdekker van de ‘Asperatus’ is Gavin Pretor-Pinney, de oprichter van de Cloud Appreciation Society, een internationale organisatie voor wolkspotters. “We proberen altijd om alle foto’s van wolken die we binnen krijgen te classificeren, maar deze wolk paste in geen enkele categorie”, zegt hij in de Britse krant The Daily Mail. “Daardoor kwam ik op het idee dat het misschien een uniek wolktype was.” Tot nu toe is de stormwolk vooral waargenomen op plekken in Groot-Brittannie, zoals de Schotse hooglanden en het berggebied Snowdonia in Wales. Het is nog onduidelijk bij welk soort weer de ‘Asperatus’ precies ontstaat.
Storm
“De onderkant van dit woltype is behoorlijk ruw en bobbelig”, aldus Pretor-Pinney. “Het ziet er heel stormachtig uit. Maar de berichten die we tot nu toe krijgen, wijzen er op dat dit soort wolken meestal uiteen vallen, zonder dat er daadwerkelijk een storm ontstaat.” Als de ‘Asperatus’ wordt erkend als een speciaal wolktype, zou dat de eerste classificatie van een nieuwe wolk zijn sinds 1953.
Ondoorgrondelijk
“Het proces is lang en ondoorgrondelijk”, aldus woordvoerder Paul Hardaker van de Royal Meteorological Society. “Maar we hebben goede hoop dat deze wolk wordt toegevoegd aan het namenregister.”