Leda schreef:
Ik heb nu één argument en een tegenargument (wat ik nog moet uitwerken):
Argument 1 – Het controleargument
De Eerste Kamer heeft de bevoegdheid om door de Tweede Kamer voorgestelde wetten te verwerpen of aan te nemen. Hierdoor is er een soort ‘controle’ op de voorstelde wetten. Er wordt door de Eerste kamer vooral gekeken naar de uitvoerbaarheid van wetten, of het een wet is waar mensen echt iets aan hebben en of het niet botst met de grondwet of andere wetten. Wanneer de Eerste kamer afgeschaft zou worden, is er geen controle meer. Onzinnige wetten kunnen dan zomaar worden aangenomen zonder dat er in de Tweede Kamer goed genoeg over nagedacht is.
Maar zou iemand een tweede argument weten?
Ik heb wel een aanvulling op argument 1. Doordat de Tweede Kamer haar gang niet zomaar kan gaan, ontstaat er geen dictatuur van de coalitie. De meerderheid in de Tweede Kamer hoeft namelijk geen meerderheid in de Eerste Kamer te hebben.
De 75 leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De leden van Provinciale Staten worden op hun beurt gekozen door de burgers van de provincie.
bron: http://www.eerstekamer.nl/faq/hoe_wordt_de_eerste_kamer_gekozen
De Eerste Kamer wordt dus indirect gekozen door de burgers. Er kan bij de provinciale verkiezingen anders gestemd zijn dan bij de landelijke verkiezingen, dus wordt er met een objectieve invalshoek naar de wetsvoorstellen gekeken en omdat de samenstelling van de Eerste Kamer dus anders is, heeft de coalitie het niet absoluut voor het zeggen, want het volk ten goede komt. Kijk maar hoe slecht het soms met de mensen gesteld is in dictaturen, omdat één persoon of één groep het voor het zeggen heeft.
Hamartia