welke historische man ben jij?

ben jij de sterke veldheer Ceasar, de goedwillende schrijver Multatuli, de machtige keizer Napoleon, de matige politicus Ghandi of de doorzettende spreker Martin Luther King Jr. ?
doe deze quiz en je komt er achter.

Mogelijke uitkomsten

Multatuli (12 x uitgekomen)

Je bent Multatuli

Echte naam: Eduard Douwes Dekker
Geboren: 2 maart 1820
gestorven: 19 februari 1887

Info: in 1855 Nederland had toen Indonesië als kolonie. Nederlands Indië heette het toen. De Nederlanders waren de baas en zij buitten de lokale bevolking erg uit. Mensen werden mishandeld en hun bezittingen werden afgepakt.

Eduard Dekkers toen nog als assistent-resident zag dit allemaal gebeuren en vond het vreselijk. Hij nam ontslag en ging naar België om hier een boek over te schrijven. Het boek heet: 'Max Havelaar'. Hij schreef het onder de schuilnaam 'Multatuli' wat in het Latijn betekend: "ik heb veel leed gedragen". De toenmalige koning van Nederland willem III was niet blij met het boek en het duurde ook lang voordat het werd uitgegeven. Toen het boek eindelijk werd gedrukt, was veel van de inhoud ook aangepast door tijden, plaatsen en namen te veranderen en het werd tegen de zin van Eduard in, als dure editie uitgeven zo dat alleen de rijke mensen het konden betalen. Maar het werd in Europa een succes. In 1875 werd het boek uitgegeven met aanpassingen van Eduard. Het boek wordt nog steeds uitgegeven, en is vertaald in 140 talen. En het boek is in 2002 benoemd tot de belangrijkste Nederlandstalige letterkundige werk aller tijden. Eduard kon het zelf niet voor elkaar krijgen om de situatie voor de lokale bevolking te verbeteren maar hij had met zijn boek een mooi beginnertje gemaakt want nu is Nederlands Indie onafhangkelijk en heet nu indonesie.

Persoonlijkheid: Behulpzaam, Harterlijk en soms koppig maar ook soms tegendraads

Napoleon (6 x uitgekomen)

Info: Napoleon was eerst Eerste Consul van Frankrijk van 11 november 1799 tot 18 mei 1804, dan Keizer der Fransen van 1804 tot 6 april 1814 en van 20 maart tot 22 juni 1815. En ook nog Koning van Italië van 31 maart 1805 tot 1814 en Beschermheer van de Rijnbond van 12 juni 1806 tot 1813. Machtig kereltje was het he ;). Maar hij was niet alleen machtig maar zorgde voor vele veranderingen in west- Europa, wandt dankzij hem hebben veel landen de vaste maten Meter, Kilometer, centimeter enz.... En rijden aan de rechterkant van de weg en stelde een wet in dat iedereen een achternaam moet hebben die wet bestaat nog steeds. Maar alles heeft een eind dus ook de macht en roem van deze keizer/veldheer wandt eerst probeerde hij het koude Rusland te veroveren het was niet gelukt en verloor veel van zijn leger en bij Waterloo in Belgie Verloor hij en werd naar het eiland Sint- Helena gestuurd waar hij later stierf.

Persoonlijkheid: Je bent een doorzetter en soms bazig en kattig maar ook slim en getalenteerd.

Martin Luther King (19 x uitgekomen)

Je bent Martin Luther King

Echte Naam: Michael Luther King Jr.
Geboren: 15 januari 1929
Gestorven:

Info: In de vorige eeuw waren er wetten die er voor zorde dat de zwarte amerikanen tegenover blanke amerikanen arpart werden behandeld, zo moest een zwarte anmerikaan in de bus opstaan voor een blanke en er waren arparte WC's voor blanken en zwarten. En de zwarten werden ook (soms) als minder gezien en er waren arparte restuarants en scholen voor zwarten.

Martin Luther King was Dominee en hij is was niet eens met de wetten en voerde veel geweldloze acties met veel mensen (die met hem eens waren) zo alsverschillende marsen (een grote wandeltocht met veel mensen) en toespraken en een massademonstratie op 28 augustus 1963 en het boycotten van stadsbussen die blanken bevoordeelden. Hij kreeg veel roem maar hij had ook vijanden In 1963 hield hij de legendarische toespraak "I have a dream". Een jaar later kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.
En hij werd op 4 april 1968 doodgeschoten op een balkon van een hotel. Maar hij is voor de Amerikanen het symbool voor burgerrechten en er is zelfs een Amerikaans nationnaal feestdag ter ere van hem en zijn gedachtengoed.

Persoonlijkheid: Je bent Vriendelijk, Populair, Geliefd en je geeft om anderen.

Julius Ceasar (2 x uitgekomen)

Info:
Julius Ceasar was een veldheer van het oude-Rome hij veroverde midden en noord Gallie(het tegewoordige duitsland?) en een gebied dat nu Frankrijk heet en eiste macht op om dictator te worden. En later werd hij vermoord door ontevreden Senatoren(soort ministers)
Persoonlijkheid: Je bent populair en vriendelijk maar soms ijdel en je bent pas echt te vreden wanneer je doel behaald is.

Mehatma Ghandi (14 x uitgekomen)

Je bent: Mahatma Ghandi

Echte naam: Mohandas Karamchand Ghandi
Bjnaam Mahatma (betekend "grote ziel")
Geboren 2 oktober 1869
gestorven: 30 januari 1948

Info: Mahatma Ghandi was zoon van een welvarende advocaat Hij ging op 18 jarige leeftijd naar Londen om rechten te studeren. Na zijn opleiding ging hij naar Zuid-Afrika waar hij zag dat mensen arpartwerden behandeld (zwarten mensen mog niet naar school, zwemmen en in dezelfde stad wonen met blanken mensen en andersom.) Nadat hij werd aangevallen door blanke boeren, begon hij een vreedzame campagne voor gelijke rechten. 21 jaar later keerde hij terug naar zijn thuisland India. Toen was Engeland daar de baas en Ghandi wou dat India onafhankelijk werd dus hij leide een onafhankelijkheidscompagne ondanks dat hij regelmatig tegenover geweld stond, bleef hij geloven in een vreedzame onafhankelijkheidsstrijd. In 1930 leide hij een protest tegen monopolie op zout. De Engelsen maakten dit basisingredieent in de keuken steeds duurder waardoor het voor de Indiase bevolking het niet konden betalen. Op 12 maart 1930 starte Ghandi die "Mahatma" werd genoemd, een mars (een flinke wandeling met veel mesen) vanaf de stad Sabarmati naar de stad Dandi aan de indische oceaan. Hij bereikte de oceaan na een voettocht van 400 kilometer.(! :o) De kleine groep van 78 volgelingen, was inmiddels uitgegroeit tot een mensenmassa. Bij de kust aangekomen, raapte Ghandi zeezout op en spoorde het volk aan om dit ook te doen. Dit alles als reactie op de Britten die het indiase zout wonnen en verkochten, opsloegen en transporteerden.
en zorgde met geweldloze acties dat India in 1947 onafhankelijk werd van de Engelsen. Maar niet iedereen was blij met hem, hij werd vermoord tijdens een radicale hinedoe, die hem te gematigd vond.

Persoonlijkheid: Je bent trouw, vriendelijk geliefd, ondernemend en soms laat je door te veel door dingen leiden.

Statistieken

Statistieken

Reageer (3)

 • Rico1337

  ik ken alleen martin luther en napoleon die andere zeggen me niks

  k ben enge gekke ouwe man ofzo

  1 decennium geleden
 • Blacklights

  multa tuli

  1 decennium geleden
 • ana244

  Martin Luther;)

  1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen

Wat wil je nu doen?