Foto bij 3: Annie (10 jr.)

Enjoy!

Ik ril wanneer er een windvlaagje ontstaat door de deur die dichtslaat.
Snel loop ik naar de woonkamer en ga daar op mijn eigen, kleine fauteuil zitten voor de open haard om op te warmen.
Mijn moeder port in het vuur met een pook en de vlammen laaien op.
De storm heerst niet alleen maar buiten, maar ook in het huis. Via de kieren dringen ijskoude luchten binnen en het dak kraakt en piept.
Angstig vraag ik beleefd aan mijn moeder of ik wat chocolademelk mag maken.
''Hou je mond.'' snauwt ze en gaat met een dik boek op de sofa liggen.
Mijn moeder was altijd één en al bot. Niet veel mensen mochten haar; onze buren hebben alleen contact met onze familie omdat ze mij zo aardig vinden.
Ik zucht bij de herinneringen van vroeger. Mijn moeder, zo nors en kortaf als ze altijd was, had een moeilijke tijd achter de rug na het vertrek van mijn vader. Haar broer - mijn oom dus - hielp haar met de marktkraam waardoor we nog wat verdienden. De laatste tijd was hij helaas vaker te vinden in de kroeg, stomdronken waardoor er geen normaal gesprek met hem te voeren was.
Daarom vermijdt ik hem ook zoveel mogelijk.
Neuriënd staar ik naar het knetterende haardvuur. Met een beetje fantasie kan iedereen er dansende poppetjes in zien. De vlammetjes zijn de mensen die alleen maar feest vieren, in een wereld naast de onze. Een wereld waar het niet verboden was om je eigen gang te gaan en in vrijheid te leven.
Ik schrik op als de klok elf uur slaat. Mijn moeder is in slaap gevallen met het boek op haar wang. Gedurende de avond heeft de storm zich alleen maar vergroot en ik word een beetje bang. Wat nou als ons huis het zou begeven? Snel probeer ik die gedachte te laten varen en sta op om wat eten voor mijzelf te maken.
In de keuken vind ik een koppel gezouten haringen, een pak melk en de wintervoorraad waar ik absoluut niet aan mag komen. Niet dat het bijna winter was, het was nog hartje zomer, maar mijn moeder vind dat je maar niet vroeg genoeg met hamsteren kon beginnen. Voor je het weet is er niets meer over om überhaupt je koelkast te bevoorraden.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen