Aangezien ik vaak dezelfde vragen krijg, heb ik besloten deze blog aan te maken voor een 'FAQ' oftewel, Frequently Asked Questions. Het kan zijn dat ik het soms nog aanpas, dus als je iets wilt weten, kijk dan alsjeblieft eerst nog eens hier.
Onderwerpen:
- Story
- Covers
- Trailers
- Overig
Story
Hoelang schrijf je al?
Sinds ik mijn eerste letters op papier kon zetten eigenlijk, maar echt actief rond eind 2008. Met hier en daar wat pauzes ertussen.
Zou je een verhaal samen met mij willen schrijven?
Normaal doe ik dit niet, want ik ben vaak erg bezig om actief hoofdstukken van mijn eigen stories te kunnen activeren. Maar als jij een leuk, orgineel idee in gedachten hebt (of echt heel graag een story wilt schrijven met me) moet je me even PB'en en kunnen we altijd overleggen :d.
Covers
Welk programma gebruik je om je covers te maken? Is het ingewikkeld?
Paint Shop Pro X3, het is niet een overdreven makkelijk programma als je er nog nooit mee hebt gewerkt. Je kunt het vergelijken met Photoshop, alleen zeggen ze dat PSP gebruikersvriendelijker is.
Is dit programma gratis?
Nee, het is niet gratis. Je kunt het kopen op bijvoorbeeld bol, maar ik weet niet of het daar het goedkoopst is. Ik weet dat de nieuwste versie (PSP X4) daar rond de 65 euro is.
Maak je covers voor andere?
Over het algemeen wel, maar het ligt eraan hoeveel tijd ik heb. Als je wilt dat ik cover voor je maak, moet je me even PB'en. Vertel me hierin kort waar het verhaal over gaat, wat de titel wordt en wat je er ongeveer op hebt willen staan. Ik kan je niet beloven dat het er hetzelfde uitziet als dat jij in je gedachten hebt, maar ik kan er altijd iets van maken.
Heb je nog een eventueel alternatief?
Ja, toevallig wel. Ik geloof dat veel mensen het programma GIMP of Picasa gebruiken om story-covers mee te maken. Ik ben niet bekend met deze programma's, dus ik heb geen idee hoe het werkt en wat je er allemaal mee kan. Zover ik weet zijn deze wel gratis (ik weet het niet zeker though) dus het is zeker het kijken waard!
Trailers
Welk programma gebruik je voor je trailers? Is het makkelijk in gebruik?
Sony Vegas Pro 10.0, om nou te zeggen dat het overdreven moeilijk is, nee - maar makkelijk ook niet. Je kan veel tutorials vinden op youtube, dus daar zou je veel van kunnen leren. Of, gewoon net zo eigenwijs zijn als ik, en alles zelf een beetje uitvinden haha.
Is dit programma gratis?
Nee, en het is een erg duur programma. Ik geloof rond de 600 dollar voor de nieuwste versie. Je kunt altijd op google zoeken naar 'sony vegas pro' om te kijken waar je het kunt kopen - want zover ik weet is het niet op bol verkrijgbaar.
Maak je trailers voor andere?
Het spijt me verschrikkelijk, maar nee. Waarom niet? Een trailer neemt gemiddeld 10 uur van mijn tijd in (mits ik niet nog eens materiaal moet zoeken), en zoveel tijd heb ik eigenlijk niet echt.
Heb je toevallig een alternatief?
Windows Movie Maker! Het is gratis, en als het goed is staat het zelfs al op je computer/laptop (het stond er bij mij in ieder geval altijd al op, toen ik begon met filmpjes bewerken enzo). Het is natuurlijk minder uitgebreid dan Sony Vegas, maar ik heb mensen gezien die er erg mooie dingen mee kunnen maken.
Overig
Waar haal jij je plaatjes vandaan?
Voornamelijk van de site weheartit maar ook wel eens van tumblr, of een enkele keer van die plaatjesstories hier op Quizlet.
Zou je me misschien wat tips kunnen geven?
Ik kan het altijd proberen natuurlijk, haha.
- Het eerste wat mensen zien als ze op de pagina van je story komen is natuurlijk het "uiterlijk" van je story. Ofwel, de opmaak (template), of je een cover hebt, eventueel een soundtrack en misschien zelfs een trailer (aangezien veel mensen tegenwoordig een trailer voor hun story hebben). Nu is dit echt geen must-have, maar het is natuurlijk altijd leuk. Als je wel een trailer maakt, zou ik erop letten dat je niet meteen je hele verhaal op de tafel gooit, dan weet iedereen het eind al en is het over het algemeen niet zo aantrekkelijk meer. Een eerste indruk van je story is heel belangrijk!
- Wat ik echt heel belangrijk vind met een story, is dat het ABN geschreven is. Nu ben ik zelf niet de beste in spelling, dat moet ik toegeven - en ik maak zelf gerust fouten. Het zou me eerlijk gezegd verbazen als er in deze FAQ geen rare zinnen of slecht gespelde woorden staan. Veel fouten worden er al uit gehaald door Word, heb je dit niet en schrijf je je verhalen altijd direct op Quizlet? Je kan altijd Google Chrome installeren (dit is een webbrowser, net als Internet Explorer) deze checkt de spelling ook. Ik heb geen idee of Internet Explorer dat ondertussen ook doet, of een andere webbrowser, maar van deze weet ik het - haha.
- Maak geen hoofdstukken van een miljoen woorden lang, dat schrikt veel lezers af. Ik weet dat het onzin is, maar vaak als mensen een héle lap met tekst zien, haken ze al af.
- Gebruik liever geen smileys in het verhaal. Natuurlijk kun je wel smileys gebruiken bij het stukje erboven, of als iemand een smsje stuurt/als iemand op msn zit, maar zelfs dan zou ik het eigenlijk liever vermijden. Ik gebruik zelf heel veel smileys op msn/als ik reageer op iemand, maar in mijn verhalen vermijd ik het zelf liever.
- Probeer een beetje orgineel te zijn. Dat trekt vaak lezers, in plaats van een verhaal dat al vijftig keer is verteld. Natuurlijk is orgineel zijn op bepaalde gebieden sowieso moeilijk, maar als je een eigen draai geeft aan een verhaal is het al een heel stuk beter!
Ik weet niet of je iets aan deze tips/FAQ had, en als je nog eventuele specifieke vragen hebt kun je die altijd stellen! (:

Reageer (2)

  • ImLovingIt

    Hallo! (;
    ja, nou heb je mij weer... ;p

    Ik heb een vraagje. Als je een nieuwe story wil maken. Hoe zet jij die foto dan van " This feeling is more than love." ?
    you 'cover' denk ik dat het is. Plak jij een foto in de omschrijving of hoe zit dat? (:

    hele lieve groetjes

    Annabelle xxx

    1 decennium geleden
  • Anaklysmos

    Dit is echt handig!! Alleen denk ik niet dat ik die programmas mag kopen voor iets zoals mijn verhalen:)

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen