Ik had voor NL deze week een leesautobiografie moeten schrijven. Miss dat mensen op Q het ook leuk vinden om dit te weten (A)

Al toen ik klein was, werd er al veel aan mij voorgelezen. Mijn vader las altijd voor mij voor uit boeken zoals: Pippy Langkous, Pluk van de Petteflat, Jip en Janneke, Monky, Pinkeltje, Wipneus en Pim, allerlei sprookjes, enz. Het eerste echt ‘moeilijke’ boek wat aan mij werd voorgelezen, was Alleen op de wereld. Mij vader is na een tijdje gestopt en ik ben toen zelf verder gaan lezen, maar ik ben na een tijdje gestopt, omdat het waarschijnlijk een té moeilijk boek voor me was. Ik was toen nog maar net zes à zeven jaar. Ik ben ongeveer tot en met groep 5 voorgelezen, ik vond het leuk en mijn vader kon, ook al las hij soms wat eentonig voor, het leuk vertellen.

Op de basisschool las ik erg veel, toen ik eenmaal kon lezen. Ik kan het me niet echt goed herinneren, maar volgens mij las ik soms wel drie boeken tegelijk. Ik zat ook bij de hoogste avi van voorlezen in de klas. Ik had er nooit echt moeite mee. In groep één en twee werden we altijd voorgelezen, maar ik weet niet meer welke boeken er werden voorgelezen. In groep drie hadden bij een juffrouw die erg veel van Annie M.G. Schmidt hield en las vaak grappige gedichtjes voor van haar. In groep vier weet ik nog dat we altijd erg naar de ‘vijf minuten voor het speelkwartier’ werkte, want dan kon onze juffrouw weer uit Dolfje Weerwolfje voorlezen. In groep 5 hadden we een meester en een juffrouw en die juffrouw gaf ons op één of twee dagen les. Die dagen waren dan altijd, net zoals in groep 4, de dag dat er uit De Bende van de Korenwolf werd voorgelezen. Ook in groep 6 werd er aan ons voorgelezen, alleen wel wat minder. We hebben het boek nooit uitgekregen, maar we waren aan het allereerste boek van Narnia begonnen. In groep 7 en 8 werd er niet meer aan ons voorgelezen, maar las ik veel zelf. Ik had nog veel vrije tijd en die besteedde ik dan ook graag aan naar de bibliotheek gaan en lezen.

In die jaren dat er aan ons werd voorgelezen, ben ik als lezen zelf ook heel erg ontwikkeld. Ik las sowieso al veel, maar ik heb ook al voor de helft mijn interesse voor enkele boeken ontwikkeld. Ik werd door mijn zus aanbevolen om de Harry Potter boeken te gaan lezen en ik was meteen helemaal om. Ik heb toen ook veel probleemboeken gelezen (met name van Carry Slee). Ik vond de Griezelbus eerst niks, maar toen ik later aan één van de boeken was begonnen, vond ik het ook geweldige boeken.

Toen ik naar de middelbare school ging, las ik volgens mij ook nog best veel. Ik weet het niet meer precies, maar ik heb òf in de eerste òf in de tweede de Harry Potter boeken in het Engels gelezen. Ik heb redelijk veel gelezen, ik heb vorige jaar In de Ban van de Ring nog gelezen en ik heb (ik weet niet meer wanneer) ook nog alle boeken van De Wereld van Inkt gelezen. Ik heb niet zo veel boeken meer gelezen, omdat ik het nogal druk had met school en andere dingen. Mijn smaak is voornamelijk gebleven bij wat het was: ik houd nogal veel fantasie en het totaal tegenovergestelde: realistische verhalen. Verhalen waar ik eigenlijk totaal niet tegen kan, zijn langdradige verhalen. Bijvoorbeeld De Wijde Hemel. Ik was begonnen met het boek te lezen, maar ik was na een tijdje gestopt, omdat het zo langdradig werd. Het werd steeds depressiever en ik vond het na een tijdje gewoon echt niet meer leuk. Ik ben toen ook gestopt.

Sinds vorig jaar, april, heb ik een site ontdekt: Quizlet.nl. Hierin schrijven allemaal mensen vanaf ongeveer 10 jaar en ouder. Ik had al iets met schrijven, ik deed het al op Hyves, alleen hier kon ik me helemaal uitleven. Ik lees nu dus ook veel verhalen daarop en minder boeken. Ik schrijf zelf ook al verhalen.

Ik kan dus ook op die site met andere mensen over lezen en schrijven praten. Het is erg leuk en ik besteed er veel tijd aan. Ik kan ook met mijn ouders, broer en zussen en mijn vriendinnen over lezen hebben. Vaak zeg ik ook wel eens dat ik een leuk boek aan het lezen ben, of soms dat zij een leuk boek hebben gelezen.

Ik vind boeken lezen leuk, maar ik moet er wel tijd voor vinden èn ik moet het boek leuk vinden.

Notes: Over het feit dat hier mensen schrijven vanaf ongeveer tien jaar en ouder; het is mij niet echt opgevallen dat er jongere mensen waren, kan best zijn dat er al mensen zijn die acht of negen zijn, maar dat weet ik dan niet... Ik vind het trouwens leuk als je een reactie geeft wat je ervan vond ;)

Reageer (11)

  • Scandicy

    Als je van dikke boeken houdt is de serie Zwaard van de waarheid misschien wel een aanrader. In het Engels heet hij Legend of the seeker.

    8 jaar geleden
  • Catmint

    leuk!
    ik heb pas in februari 2012 quizlet ontdekt

    1 decennium geleden
  • Altaria

    wow wij lezen best wel heel erg veel hetzelfde :| haha op sommige verhalen waar ik een abo op heb heb jij er ook een! of iedegeval jij schrijft dan ook een reactiexD

    1 decennium geleden
  • LJP

    Whoooww,
    ik heb bijna allemaal dezelfde boeken gelezen als jou.
    ik vind het trouwens leuk om te lezen.
    <3

    1 decennium geleden
  • Redbird

    Echt...ben jij mijn lang verloren tweelingzus ofzo? Dat hele ding lijkt precies op die van mij, met echt bijna dezelfde boeken allemaal:|

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen