Likes
Ik heb altijd een hekel gehad aan social media, maar het wordt vaak wel van je verwacht als je iets wil uitgeven - en laat dat nu net mijn doel zijn. Dus, toen een vriendin van me zei dat er een gezellig uithoekje van Instagram is waar iedereen over boeken praat, dacht ik: laten we dat eens proberen.
Ondertussen heb ik toch een bescheiden platform opgericht en ik moet eerlijk toegeven dat ik het leuker vind dan verwacht. Ik vind het leuk om na te denken over de foto's die ik ga maken, met mensen te praten over boeken en het is ook zeker een voordeel dat ik zo mijn reviews iets meer onder de aandacht kan brengen.
Er is echter één probleempje: de likes. Instagram heeft een heel vreemd en heel vervelend algoritme, waardoor je niet echt kunt voorspellen hoe een post het zal doen. Toen mijn profiel nog redelijk klein was, kregen mijn post proportioneel veel likes, maar nu ik wat gegroeid ben, merk ik eigenlijk dat het aantal likes per post niet meer stijgt of soms zelfs daalt.
En dan zie je soms profielen met 2000 volgers, die telkens toch maar 40 likes op hun berichten krijgen - en dat maakt me ergens heel erg bang.
Iets wat je vaak hoort, is dat likes niet belangrijk zijn. Op een bepaald niveau is dat natuurlijk ook zo. Maar ergens zijn ze ook wel belangrijk. Het is een manier van mensen om hun waardering te laten zien. En als je een foto op Instagram zet, is dat toch deels ook voor die waardering. Natuurlijk vind ik het maken van foto's gewoon fijn, maar als bijna niemand ze waardeert, waarom zou ik ze dan online zetten?
Ik denk dat statements in de aard van 'Likes doen er niet echt toe' dan soms ook verkeerd worden gebruikt. Als iemand ergens veel tijd in heeft gestoken en het niet gewaardeerd wordt, dan heeft die persoon alle recht om zich even rot te voelen. Dan gaat 'Maar likes zijn niet belangrijk' echt helemaal niets doen om die persoon te helpen - en kan het soms zelfs het tegenovergestelde effect hebben.
Dus: zijn likes het allerbelangrijkste? Nee, natuurlijk niet. Maar voor sommige mensen zijn die likes wel belangrijk genoeg om ze een naar gevoel te geven wanneer het tegenvalt - en dat is geen gevoel wat we zouden moeten negeren, of zelfs erger: zouden afschrijven als 'oppervlakkig'. Het is heel natuurlijk dat, als iemand ergens veel moeite en tijd in steekt, die persoon zich rot voelt als het niet uitdraait als verwacht, dus laten we die gevoelens erkennen en er begrip voor hebben, in plaats van ze te minimaliseren.
Reacties (1)
Ik had er op die manier nog niet naar gekeken. Goed geschreven.
3 jaar geleden