26 april 2012 - 17:01

Vandaag zag ik mensen van het Rode Kruis stickers verkopen op de uitrit van een snelweg. Het zal dan wel weer de 14-daagse zijn van het Rode Kruis. Traditioneel doen ze dan op een donderdag en vrijdag lange stickers verkopen ten voordele van het Rode Kruis zelf. Ik vind het leuk dat die mensen zich zo inzetten voor het Rode Kruis want ze krijgen geen vergoeding hiervoor. Het Rode Kruis is vrijwilligerswerk. Ik vind het knap dat die mensen zich voor een goed doel inzetten. Niet veel jaren terug zat ik nog in dezelfde positie. Ik heb heel lang bij het Rode Kruis gezeten –heb zelfs attesten van mensen te mogen behandelen en reanimeren e.d.- en ik heb dus ook door de straten gelopen om stickers te verkopen. Ik vond dat superleuk. En het leukste eraan was dat je het Rode Kruis ermee hielp en eigenlijk deed je niet meer dan met een vriend/vriendin heel veel straten aflopen.

Als iemand vrijwilligerswerk doet, vind ik dat altijd mooi. Het is een blijk dat er nog steeds mensen zijn die iets voor niets willen doen. En met niets bedoel ik geld want je krijgt zo vaak andere dingen ervoor in de plaats zoals affectie en genegenheid, vriendschap en een goed gevoel. In de maatschappij van tegenwoordig wil iedereen betaald worden voor bepaalde verdiensten. Ik vind dat zo stom. Natuurlijk moet je voor bepaalde dingen geld krijgen zoals voor een gewone job, maar voor bepaalde dingen niet. Die doe je omdat je dat graag wil. Je kan het benoemen met een mooier woord: interne motivatie. Je doet iets alleen maar omdat je dat graag doet. Je hoeft er niets voor in de plaats. De aandacht die je al krijgt, is een ‘betaalmiddel’ op zich en dat is onbetaalbaar.

Ik vind het enorm jammer dat sommige mensen zulke geldwolven zijn en een ander niets meer gunnen. Helaas is er weinig aan te doen. Toch hoop ik dat het vrijwilligerswerk blijft bestaan. Het is zo’n mooi gebaar en goed voorbeeld dat het gewoonweg zonde is om het zomaar aan je neus te laten voorbij gaan.

Doen jullie aan vrijwilligerswerk? Of hebben jullie het al eens gedaan?

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen