18 april 2012 - 13:13

Ik reed gisteren door weer en wind, letterlijk en figuurlijk. Ik heb sinds bijna een jaar het geluk dat ik met de auto mag rijden. Dat is superhandig voor mij om naar school te gaan aangezien de busverbindingen zwaar falen. Ook vandaag reed ik met de auto. Tijdens mijn rit naar huis kreeg ik vele regen en harde wind over me heen. Gelukkig zat ik droog. Maar er waren voldoende mensen die dat niet hadden. Ik heb het over de fietsers. Die kregen het harder te verduren dan mijn autootje. Ik zag zelfs een vrouw die amper vooruit kwam met haar fiets. Ze zag helemaal rood van de inspanning en koude die ze moest trotseren. Al gok ik dat ze ook weinig conditie had. Dus dat zal meegespeeld hebben in haar roodheid. Maar toch, ik had medelijden met haar. Ik had medelijden met iedere fietser die ik tegenkwam. Ik heb ook een diepe respect voor die fietsers omdat ze de regen trotseren. Ik zou niet graag in hun plaats zijn. Al was ik nog geen jaar geleden in dezelfde positie. Iedere dag naar school fietsen. Iedere winter door sneeuw en hagel gefietst. Dus ik weet hoe erg het weer kan zijn voor zo’n tedere fietser. Dus mijn diepe respect aan degenen die deze week nog door de regen en sterke wind moeten fietsen.

Over respect in het verkeer gesproken. Ik vind dat er te weinig wederzijds respect is in het verkeer tussen fietsers en autobestuurders. Dit is natuurlijk een veralgemening, want niet iedereen ontbreekt dit respect. Ik bijvoorbeeld heb voor beide respect. Aangezien ik beide regelmatig doe, weet ik waarop ik moet letten.
Bijvoorbeeld mijn hand uitsteken als ik met de fiets ergens wil afslaan. Als ik met de auto rijd en ik wil ergens rechts afslaan, moet ik soms wachten op een fietser die rechtdoor lijkt rijden. Ik kan me eraan ergeren als een fietser niet aangeeft dat hij ook rechts gaat slaan. Ik heb dan voor niets het verkeer achter me opgehouden. Ikzelf doe dat als fietser altijd. Zeker nu ik als autobestuurder weet hoe ergerlijk het is.
Nog zo’n voorbeeld is dat fietsers soms met 4 naast elkaar fietsen. Ik ben daar ook schuldig aan geweest. Als er geen fietspad is, houd je iedere auto op. Dat is redelijk vervelend. Dus ik doe dat voortaan niet meer. Ik vind dit ook een soort van respect dat je kan aanbrengen voor de autobestuurder.

Natuurlijk moet respect van beide kanten komen. Als autobestuurder houd ik heel veel rekening met de fietser. Aangezien ik 16/17 jaar een actieve fietser was, had ik vaak meegemaakt dat auto’s geen snelheid minderen als ze fietsers willen voorbij steken. Ik woon zelf nu aan een weg met een soort fietspad dat ‘niemandsland’ wordt genoemd. Voor degenen die dat niet kennen: een fietspad op de baan dat 2 onderbroken lijnen heeft. Deze lijnen staan 50 cm van elkaar af en dat is je fietspad. Dat wil zeggen dat op 20-50cm de auto’s naast de fietsers rijden. Je begrijpt natuurlijk wel dat het niet leuk is om daar te fietsen met auto’s die op 20cm van je afrazen aan 70km/h. Ik vind het dan ook niet meer dan normaal dat ik, als voormalig actieve fietser die dat ergerlijk vond, dat fietsers niet aan doe. Ook dat vind ik respect.

Heb jij veel respect voor andere weggebruikers? Of is er veel bij te schaven? Of heb je zoals mij misschien wel enkele opmerkingen over jezelf, maar ben je redelijk respectvol?

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen