27 maart 2011 - 23:04

Schijnheiligheid. Dit is één van de dingen waar ik me aan erger. Het irritante is dat iedereen er schuldig aan is. Zelfs jij, zelfs ik. Geef toe, wie heeft er nog nooit een slecht woord over iemand anders verteld achter zijn rug om. Al is het iemand die je haat, die jou slecht behandelt of die jij slecht behandelt. Al was het per ongeluk of schoot het uit je mond voor je erover kon nadenken. Tegenwoordig is iedereen hypocriet. Iedereen is schuldig. Degenen die me tegen willen spreken, moeten maar eens goed nadenken. Er is ooit wel een moment geweest dat jij iets verkeerd deed en er misschien over loog of zoals mijn voorbeeld: achter iemand zijn rug roddelen.

Zoiets ligt altijd pas op je maag als het te laat is. Mensen reageren altijd pas wanneer het te laat is. Ik weet dat ik er niets aan kan veranderen. Je kan gewoon geen enkele mens veranderen. Dat is het probleem. Het is een soort van vicieuze cirkel. Om het een beetje toe te lichten: iemand heeft een bepaalde mening over een persoon en zegt dit tegen andere mensen achter de rug om. Als je een grote invloedsfeer hebt, is iedereen ineens van dezelfde mening. Deze vertellen het weer verder en so on en so on. Zo gaan roddels nu eenmaal door.

Ik heb iemand in de klas zitten die rugproblemen heeft. Ik weet uit ervaring dat zoiets veel last kan opbrengen. Er zit zelfs iemand in de klas met een dubbele hernia. Maar die bepaalde persoon is zo goed als de helft van het voorbije schooljaar niet naar de les geweest. Tot ergernis van de klas, want de rest met rugproblemen zit ook geen hele dagen thuis. De klas gelooft dus niet dat ze thuisblijft vanwege haar rug. Eén iemand heeft dit eens gezegd, en raad eens: heel de klas dacht ineens zo over haar. Ik beken, ik ook. Ze zou niet naar school kunnen komen, maar ze is wel vaak te zien op fuiven tot diep in de nacht. We kunnen er niets aan doen. Maar ik begin van mijn mening af te zien. Ik zet met neutraal op. Ik weet hoe erg rugpijn kan zijn, maar ik vind zoiets dan weer een grote tegenstelling tot dat lange feesten. Ik weet het gewoon niet meer. Ik laat de rest van de klas gewoon doen. Ik ga proberen me er niets van aan te trekken, het gewoon negeren.

Als ik me niet moei, dan zit ik ook niet achter haar rug te roddelen. Ik verlies er niemand mee. En bovendien, ik ben trots dat ik niet hypocriet achter haar rug zit te praten. Het voelt echt beter. Ik raad het jullie echt aan. Ga niet zomaar mee met de grote groep. Heb je eigen mening. Ik kan zoiets niet genoeg benadrukken. Probeer je eens neutraal op te zetten. Het voelt echt beter.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen