Schoonheid. Wat is schoonheid?

Om ons heen zijn mensen continu aan het piekeren over uiterlijkheden. Over die van henzelf – zit mijn haar goed? De rode of toch de roze lippenstift? Vloekt deze nagellakkleur met mijn topje en lijk ik hier dik in? -, maar ook zeker over die van anderen. Het zit in de aard van het beestje om te oordelen op het uiterlijk. Een eerste indruk. Dat is nou eenmaal te zien op het eerste gezicht en zover de mensheid weet, is er nog geen machine ontworpen om gedachtes te lezen. De mens is egoïstisch en stelt via het uiterlijk vast of dat bij diegene in de smaak valt. Het klinkt allemaal logisch in de oren, maar zit schoonheid nou echt aan de buitenkant? Vraag het maar aan de verliefde stelletjes die zich om je heen bloeien. Als je vraagt wat zo leuk aan hem of haar is, zal je hoogstwaarschijnlijk een karaktereigenschap horen. Want dát is waarom mensen verliefd worden, op de schoonheden die van binnen zitten. Karakter eigenschappen kunnen wonderschoon zijn, hebben een diepere betekenis dan de kleur van je ogen of dat ene puistje dat binnen een week of twee volledig zal verdwijnen. Een mens zit vol gevoelens, en dat van ieder is verschillend. De één prikt precies door de ander heen en steunt diegene op zijn of haar eigen manier. Alleen zoals diegene dat kan en waarom diegene zo veel van die persoon houdt. Een knappe kop is mooi voor het oog, maar je hart zal er niet van op hol slaan. Echte schoonheid zit van binnen en is met het blote oog niet te ontfutselen.

Reageer (2)

  • Niko

    + Kort, maar duidelijk. Het omvat je mening kort en bondig.
    - Je ontkent dat uiterlijk schoonheid bestaat. Het uiterlijk doet er wel degelijk toe.
    - Het is vrij oppervlakkig en omschrijft weeral de standaard opvatting dat schoonheid van binnen zit. Het is zoveel meer!

    1 decennium geleden
  • Deilia

    + Je beschouwd het aspect dát je beschouwd netjes, alleen is het niet wat wij bedoelde met schoonheid
    + Het is niet langdradig en stelt vragen, geeft de lezers ruimte er iets van te vinden
    - Het is een heel standaard beschouwing 'zit ware schoonheid niet van binnen' is een thema van een disney film en zeker niet wat we bedoelde met schoonheid
    - Je ontkend dat uiterlijke schoonheid ook een vorm van schoonheid is

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen