Meisjes die willen dat hun haar perfect ligt, die niet willen dat de wind ook maar één lok opzij waait. Meisjes die hun make-up elke pauze bijwerken op school, die niet zouden willen dat hun puistjes zichtbaar worden. Meisjes die hun nagels er perfect en opvallend willen laten uitzien en bang zijn dat als ze wat moeten optillen hun nagel zou breken. Meisjes die de nieuwste kleding moeten scoren, ze zouden niet achtergesteld willen worden omdat ze de mode niet volgen. Meisjes die zowat elke week onder de zonnebank gaan liggen, bang dat de jongens niet op wittere huidskleur zouden vallen. Meisjes die zich gedragen als tutjes, alsof ze alles zijn, bang dat ze gezien zullen worden als een nerd die nergens bij hoort. Meisjes die opkijken naar mooie actrices en zangeressen die alles doen om er jong uit te blijven zien. Meisjes die net zoals hun willen zijn, onzeker dat geen enkele jongen hun anders zal opmerken. Meisjes die er alles aan doen om slank te blijven, eventueel zouden afvallen, alleen om zichzelf te kunnen tonen in bikini op het strand. Is dit schoonheid? Heel veel mensen zouden ja zeggen.

Ik zie zelf zo'n tientallen meisjes rondom me die alleen om hun uiterlijk geven, die er mooi willen uitzien, alleen maar om op te vallen bij de jongens. Perfectie bestaat niet, maar zij geloven dat het kan door hun uiterlijk. Ik zeg niet dat niemand moet geven om het uiterlijk, maar wat is er mis met een natuurlijke look? Zonder make-up rondlopen en een topje dragen van vorige zomer is heus geen schaamte. Wie zou er om geven? Iedereen ziet meteen het uiterlijk van een mens en denkt dat schoonheid van buitenaf te zien is. Toch vind ik dat schoonheid ook binnenin zit. Houden van jezelf om hoe je bent en wie en wat je leuk vindt. Schoonheid vind je ook vanbinnen, niet alles gaat om het uiterlijk van de mens.

Stel je voor dat je een zwerver tegenkomt. Kapotte kleren, rotte tanden en graatmager. Je zou denken, schoonheid is ver zoek bij deze zwerver. Kijk terug. Als de zwerver je een glimlach schenkt omdat je hem geholpen hebt met een kwartje, zoek daar de schoonheid in. Schoonheid is niet alleen bij mensen te vinden, maar ook bij dieren, landschappen, voorwerpen en noem maar op. Aan elk lelijk ding is wel iets moois te vinden, dat is schoonheid. Zolang je zelf maar gelooft dat dat ene ding of die ene persoon iets moois heeft, zowel vanbuiten en/of vanbinnen, dat is schoonheid.

Reageer (2)

  • Niko

    + Voorbeelden vanuit de praktijk; maakt het herkenbaar
    + Je mening komt goed naar voren
    - Jammer dat je wél benoemt dat er meer is dan 'uiterlijke schoonheid', maar hier vervolgens niet op in gaat. Het is inderdaad het standaard beeld bij 'schoonheid', maar wat is er dan nog meer?
    - De tekst is wel erg gekleurd, zoals Deilia ook zegt.
    - Het plaatje voegt weinig toe.

    1 decennium geleden
  • Deilia

    + Duidelijk over nagedacht, al ben ik het niet helemaal eens met wat je zegt heb je wel een sterke mening gevormd
    + Tekst loopt lekker en ik denk ook dat deze vorm een verstandige keuze is geweest
    - Héél clichématig, ik heb niet het idee dat je de essentie van de wedstrijd begrepen hebt
    - Je stelt jezelf waarbij 'die meiden' oppervlakkige naïevelingen zijn en jij hier zelf boven staat
    - Plaatje voegt niks toe

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen