Foto bij Naruto

geschreven door: Masashi Kishimoto
eerste uitgave: 1999
volumes: 64
uitgever: Shueisha / NL: Kana
hoofdpersoon: Uzumaki Naruto
Voice Actors: Junko Takeuchi (Naruto)
Noriaki Sugiyama (Sasuke)
Chie Nakamura (Sakura)

het verhaal

Twaalf jaar voor de gebeurtenissen van de anime verschijnt de Kyuubi no yoko (Engels: Nine-Tailed Demon Fox), die het dorp van Naruto, Konohagakure (Hidden leaf village, een dorp waarin vrijwel alle inwoners zijn opgeleid om als ninja missies uit te voeren), aanvalt. Het beest stond bekend als een krachtige demon: met één staartzwiep zou hij tsunami's veroorzaken en bergen platslaan. Het was een chaos: mensen werden afgeslacht en hun huizen vernield, totdat de leider van Konohagakure (of korter: Konoha, "Blad") zichzelf opofferde. Hij was de Vierde Hokage, de leider en sterkste inwoner van het dorp. Hij gebruikte een geheime "Jutsu" (techniek) om de Kyuubi te verzegelen in een pasgeboren kind, waarbij hij zelf zijn leven zou verliezen. Dat kind was zijn eigen zoon, Uzumaki Naruto.
De Vierde Hokage (Yondaime hokage) leefde in de herinnering voort als een held omdat het dorp voor eeuwig gered zou zijn van de Kyuubi. De mensen in het dorp waren gelukkig, op één na: Naruto. Niemand waardeerde hem ooit als een volwaardige jongen, of wilde zelfs maar zijn goede eigenschappen zien. Dit kwam doordat de inwoners wisten dat hij de Kyuubi bij zich droeg, het monster waaraan iedereen in het dorp wel een vriend of familielid had verloren. Een overeenkomst werd gesloten door de Derde Hokage (deze was Hokage geweest voor de aanstelling van de Vierde, en nam na zijn dood de plaats van Hokage weer in), wat inhield dat niemand, maar dan ook niemand mocht spreken over de Kyuubi in Naruto, omdat Naruto zelf van niets wist, en ook omdat de Hokage hoopte dat iedereen de Kyuubi zou vergeten. De kinderen van het dorp wisten daarom niet waarom Naruto zo gehaat werd door hun ouders, maar kopieerden hun gedrag. Het gevolg was dat Naruto opgroeide als wees, op zichzelf wonend, zonder vrienden of familie. Hij kon maar geen vrienden maken, dus zocht hij aandacht door misplaatste grappen te maken en kattenkwaad uit te halen. Dat veranderde echter snel nadat Naruto afgestudeerd was aan de Ninja Academy, overigens dankzij zijn "Kage Bunshin no Jutsu" (Shadow Clone Technique), waarmee hij zijn leraar, Umino Iruka, redde van de slechte ninja Mizuki. Vanaf die tijd leerde Naruto twee dingen: ten eerste dat Kyuubi in hem opgesloten zat, en ten tweede dat er toch iemand was die om hem gaf (zijn leraar Iruka). Deze vroege gebeurtenissen leiden tot de verdere gebeurtenissen uit de anime.
bron: Wikipedia


mijn mening

Het is een leuk concept en vermakelijk om naar te kijken. Maar ik wil even iets adresseren: een ninja in een oranje pak? Serieus mensen? Dat terzijde: ik vind dat de serie heel goed het punt van vriendschap behandelt en mooi laat zien. Het is makkelijk om met Naruto mee te leven, omdat hij meteen sympathiek wordt neergezet en je kan zien hoe hard hij zijn best doet. De VA van Naruto heeft hem de perfecte stem gegeven en doet het heel erg leuk. De stemmen zijn over het algemeen sowieso heel erg goed gekozen en zijn gelukkig niet van die kinderlijke piepstemmen. De focus op Naruto is wat mij betreft soms iets te sterk, waardoor andere personages soms heel lang verdwijnen en natuurlijk is Naruto de hoofdpersoon, maar het valt mee met hoeveel character development er is en dan zou je eigenlijk ook meer aandacht kunnen besteden aan de andere personages.

Wat ik erg leuk vind in deze serie is dat de volwassenen een duidelijke rol spelen in het leven van de jongeren, wat in heel veel series niet het geval is. Meestal zijn de ouders of leraren bijna afwezig, terwijl ze hier juist hel sterk aanwezig zijn en hun rol voor de jonge ninjas heel belangrijk is. Er is goed naar hoogtepunten toegewerkt en de gevechten zijn goed uitgewerkt, al worden ze vrij snel voorspelbaar. Na ongeveer aflevering 145 zijn er allemaal filler afleveringen en sommige zijn leuk, maar ze voegen niet bepaald veel waarde toe. Het is fijn dat ze dan iets meer op minor characters focussen, maar naar mijn mening hadden ze de fillers beter kunnen besteden.

het cijfer
Een 7. Al met al is de serie heel leuk gedaan, de animatie is mooi en de personages sympathiek. Het is echter niet dat ik zeg 'wow, dit is geweldig!' want daarvoor is er naar mijn mening te weinig diepgang van personages en is het vrij herhaaldelijk. Een aanrader? Misschien. Hangt er vanaf of het je ligt, want het is officieel een serie die bedoeld is voor jongens.

Reageer (1)

  • ChifuyuMatsuno

    Ik wist niet dat het een shonen serie was... Weer iets nieuws geleerd (lol)

    1 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen