Foto bij 1 ~ Het huis

Deze story is niet geschikt voor alle leeftijden. Daarom is deze alleen te lezen als je bent ingelogd. Zo houden we Quizlet.nl leuk voor alle bezoekers.

Reageer (5)

  • LinkerTwix

    lol!!!! Ik heet ook Meike!!!!

    1 decennium geleden
  • Klaar

    Nice :)

    1 decennium geleden
  • Aves

    Je schrijft nog heel globaal en schiet van de hak op de tak. Het is fijner om alles wat meer uit te diepen en de zinnen wat vloeiender aaneen te rijgen. Nu is het meer een opsomming dan een verhaal, dat leest namelijk niet fijn. Stel eerst je personage voor met een inleidend hoofdstuk, gebruik geen (..) maar -...-., dat leest ook prettiger en begin met een nieuwe regel na iets wat gezegd wordt.

    Bijvoorbeeld:

    Niet zo:

    "Zo, we zijn er, ons nieuwe huisje!" zegt mijn moeder blij tegen me. Ik kijk haar nukkig aan. "Dat duurde lang, volgens mij zitten we minstens tien kilometer van de bewoonde wereld af," zeg ik boos terug. "Hé Meike, doe eens normaal tegen je moeder! En nee, het dichtstbijzijnde dorp is drie kilometer hiervandaan, stel je niet zo aan."Mijn vader kijkt me aan via de achteruitkijkspiegel. "O geweldig, we zitten dus écht in the middle of nowhere,"zeg ik chagrijnig. Ik stap uit de auto en loop de mistige, koude namiddag in. Voor me doemt het huis op. Groot, met een veranda, brede ramen en veel versierinkjes. Het heeft ook nog een soort halve slotgracht. Fijn, net een middeleeuws kasteel, denk ik boos, en ik trap tegen een steentje.

    Maar zo:

    "Zo, we zijn er hoor. Kijk ons nieuwe huis!" zegt mijn moeder enthousiast tegen me.
    Ik kijk haar nukkig aan en zeg boos terug: "De rit duurde een eeuwigheid, volgens mij zitten we minstens tien kilometer van de bewoonde wereld af."
    "Meike!" berispt mijn vader me. "Doe normaal tegen je moeder. En nee, het dichtstbijzijnde dorp is drie kilometer hiervandaan, dus stel je alsjeblieft niet zo aan." Hij kijkt me aan via de achteruitkijkspiegel.
    "O geweldig, we zitten dus écht in the middle of nowhere,"zeg ik chagrijnig.

    - En dan stapt ze opeens uit de auto. Misschien kun je beter eerst vermelden dat de auto gestopt is met rijden, want dit komt zo raar en chaotisch over. En in plaats van 'lopen', kun je hier beter 'stappen' gebruiken.

    Ik open het portier en stap de mistige, koude namiddag in.

    - Het is verder ook ongebruikelijk als er mist hangt overdag. Meestal is het 's ochtends of 's avonds mistig door de kracht van de zon die water verdampt - mist dus.

    Voor me doemt het huis op. Groot, met een veranda, brede ramen en veel versierinkjes. Het heeft ook nog een soort halve slotgracht. Fijn, net een middeleeuws kasteel, denk ik boos, en ik trap tegen een steentje.

    - Hier neig je een beetje naar telegramstijl. Je kunt de zinnen beter aan elkaar rijgen.

    Voor me doemt het huis op, het is groot met een veranda, brede ramen en veel versieringen. Om het huis ligt ook nog een gracht die veel weg heeft van een slotgracht. Fijn, net een Middeleeuws kasteel. Boos trap ik tegen een steentje weg met mijn voet.

    - Je schrijft vanuit de ik-vorm, dus je schrijft gedachten. Dan is het overbodig om te zeggen "denk ik", want hier komt dat meer over in de trant van "ik denk dat het een Middeleeuws kasteel is". Dan heb je het over een onzekerheid, terwijl je een gedachte bedoelt.

    Hopelijk begrijp je mijn kritiek en ik wil dat je weet dat ik die alleen geef om je te helpen. Ik vind je een schrijver met potentie, maar je moet nog veel leren. Ik weet zeker dat iedere schrijver zo begonnen is, schrijven is een proces. Hoe meer je schrijft, hoe meer je schrijfstijl zich ontwikkelt. Ik schrijf al verhalen sinds ik kan schrijven, dus ik heb zo ongeveer tien jaar schrijfervaring. Bij schrijven draait het natuurlijk niet alleen om de schrijfstijl en de begrijpelijkheid, maar ook om het verhaal. In dit stuk komt de verhaallijn niet zo goed naar voren, maar ik heb wat hoofdstukjes verder gelezen en dan wordt het duidelijker. Dat is niet erg hoor, een verhaal moet je niet te overhaast beginnen. Ik vind je verhaallijn goed, maar het is allemaal nogal onduidelijk. Doordat de proloog historisch is en dit heden, vind ik dat nogal chaotisch overkomen. Je kunt dit dan ook beter even vermelden in een korte, duidelijke samenvatting ;)

    Xxx Phantasticae

    1 decennium geleden
  • Morgenster

    Ze ziet boeken en opeens vindt ze het niet erg om daar te wonen.
    Geniaal

    1 decennium geleden
  • LovelyWorld

    Prettyyy

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen