Krullies blog 15-01-2023 - Consumptiemaatschappij en milieu
Hallo allemaal,
Ik denk dat veel mensen zullen beamen dat wij westerlingen een hoge levensstandaard hebben in vergelijking met mensen in derde wereldlanden of hoe mensen duizenden en miljoenen jaren geleden leefden. Toen de mensachtige zich ontwikkelden tot de homo sapien hadden ze niks! Homo sapiens zijn in tegenstelling tot hun voorgangers in staat om werktuigen te gebruiken. We staan rechtop, hebben een fijne motoriek, een complex taalgebruik en we leven in georganiseerde samenlevingen. Toen de mens ontstond, door als apensoort uit de bomen te klauteren en op de grond te gaan leven (heb ik gelezen in een boek), waren er geen samenlevingen. Er waren geen spullen. Geen schoenen. Geen broeken, sokken, tassen, jassen. Geen bestek, geen scharen. Alhoewel.. zal vast iets geweest zijn wat dezelfde functie diende als een schaar. Al die dingen vinden we nu broodnodig. Wist je dat graan uit brood ooit door de mens genetisch gemanipuleerd is? In de graanplant bleven eerst de zaadjes niet zitten, die vielen op de grond. De mens is toen bewust de planten waarbij deze zaden bleven zitten, opnieuw gaan planten en de andere niet.
Er waren geen dorpen. Ik heb geloof ik wel eens gelezen dat de mens in staat is om van max 120 mensen allerlei informatie te onthouden zoals de naam, het gezicht, het verhaal van die persoon.. Tegenwoordig kennen we zó veel meer mensen en weten we van van alles ook heel veel bekende mensen. De mensheid heeft zoveel dingen zelf opgebouwd in al die jaren. En door economie, een systeem van geven, nemen en ruilen, willen veel mensen meer en meer. Gewoon omdat het product er leuk uit ziet en ze het kunnen betalen.
We nemen meer van de aarde aan grondstoffen dan de aarde op kan brengen. Twee a drie keer te veel.
En dat komt oa door alle spullen die we kopen en uiteindelijk (best snel) weer weggooien. De laatste jaren ben ik me steeds meer bewust van wat er voor nodig was om die spullen die ik wil kopen te maken. Is het het echt waard om het te kopen? Heb ik er echt profijt van of kan ik ook zonder? Een zoveelste haakboek terwijl ik nog meerdere boeken met allerlei patronen die ik nog niet heb gebruikt in de kast heb liggen... heb ik eigenlijk niet nodig.
Ik ben minder gaan kopen. Het zorgt tegelijkertijd voor een opgeruimdere, rustigere leefomgeving en een ruimere portemonnee. Geld dat uitgegeven kan worden aan uitjes, ervaringen.
Ja, misschien kom ik wat idealistisch over. Het is toch iets waar je eens over na kan denken
Ik merk trouwens dat ik in deze tekst verschillende onderwerpen en weetjes heb verteld. Evolutie, consumptie, milieu, economie. Ze hebben allemaal wel overlappingen.
Is de consumptiemaatschappij een thema dat jou ook interesseert? Laat het weten in de reacties.
xx
Reageer (2)
Ik begrijp wat je bedoelt, Revali. Ik vind het wel een goede uitvinding; een munt waarmee je kan ruilen als tussenmiddel. Want niet elke boer die kaas verkoopt heeft brood nodig als jij dat kan aanbieden. En je kan die munten sparen zodat je later iets groters kan kopen dan de waarde van kaas. Maar het zou beide moeten kunnen.
1 jaar geledenJa, ik denk dat veel mensen in de westerse wereld een te hoge levensstandaard hebben voor wat de wereld aan kan. Maar ja, als je dat eenmaal als standaard gewend bent, ga je daar niet vrijwillig weer op achteruit. Meestal is daar iets ingrijpends als een oorlog voor nodig.
T zit ingewikkeld in elkaar allemaal.
Interessant!
1 jaar geledenIk vind het vooral jammer dat geld nu gezien wordt als enige betaal methoden, terwijl men vroeger doormiddel van ruilhandel leefde. Een kilo kaas voor een kilo graan bijvoorbeeld.
Het zou sommige dingen makkelijker maken als dit nog mogelijk was. Dat je goederen en geld kon ruilen en dat men je ook niet raar aan zou kijken als je probeerde om brood voor melk te ruilen bij de boer of zo.
Ik vind dat wij mensen op dit moment best verwend zijn in wat we kunnen etc. En ik vind dat alles veel te duur aan het worden is.