Ik schrijf al een aantal jaartjes verhalen, meestal fanfics. De reden waarom ik dit doe is omdat ik me nogal down ga voelen als een megagoede boeken/filmreeks ten einde is gekomen. Ik voel me hier goed bij en weet waar ik over spreek als ik het over schrijven heb. Hier heb ik daarom een paar tips voor mensen die willen beginnen met schrijven. Beschouw dit alsjeblieft als opbouwend kritiek en niet als afkraking van je verhalen.


tip 1: Schrijf niet in de "Je" vorm. Dit wordt vaak als een soort handleiding gezien waarin je jezelf instructies geeft, dit geeft de lezers onvoldoende mogelijkheid om zich in te leven in je verhaal en om plaatjes bij je verhaal te verzinnen.

fout voorbeeld: 'Je loopt de trap op naar boven, je sluit de deur achter je. Je gaat op je bed zitten en legt je boek naast je neer, je bekijkt jezelf in de spiegel...'

goed voorbeeld: 'Nadat ze de trap op naar boven is gelopen, sluit ze de deur achter zich. Als ze op bed is gaan zitten legt ze haar boek naast zich neer en bekijkt zichzelf in de spiegel.
tip 2: Geef de lezers de mogelijkheid om zelf een plaatje in hun hoofd te schetsen over een situatie, uiterlijk of omgeving.

fout voorbeeld: 'Ze droeg een diep karmijnrode jurk met kanten ruches aan de onderkant en zwarte franjes aan de schouderbandjes, in het patroon zaten kleine stipjes verwerkt, Haar kousen pasten perfect bij het jurkje'.

goed voorbeeld: 'Ze droeg een karmijnrode jurk met ruches, de kousen die ze erbij aanhad pasten perfect bij het jurkje'.
tip 3: maak gebruik van comma's en punten om lange zinnen in stukken op te delen, maar gebruik er niet teveel in één zin!

fout voorbeeld: 'hij keek haar aan, zijn ogen waren bloeddoorlopen, zwijgend keek zij terug, hij was gevaarlijk, hij trilde op zijn benen.

goed voorbeeld: 'Hij keek haar aan met zijn bloeddoorlopen ogen, zwijgend keek zij terug. Hij was gevaarlijk, hij trilde op zijn benen.
tip 4: Gebruik niet telkens een nieuwe regel voor een nieuwe zin. Hier ging ik zelf in het begin ook de fout mee in.

fout voorbeeld:
ze pakte een hengel en liep het tuinpad af.
Haar vrienden vroegen zich af wat ze ging doen.
Fluitend ging ze op weg naar het poeltje.

goed voorbeeld: Ze pakte een hengel en liep het tuinpad af, Haar vrienden vroegen zich af wat ze ging doen. Fluitend ging ze op weg naar het poeltje.
dit zijn zo ongeveer de basics die een beginnende schrijver onder de knie moet hebben, als ik weer nieuwe tips heb zet ik ze er in.

veel succes met schrijven (Y)

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen