• TUCSON - De Amerikaanse Democrate Gabrielle Giffords (40) van het Huis van Afgevaardigden is zaterdag tijdens een politieke bijeenkomst in Arizona in haar hoofd geschoten en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.
    Congreslid neergeschotenFotoserie Door de schietpartij zijn zaterdag zes mensen overleden en twaalf gewond geraakt.

    Dat meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van het kantoor van de sheriff van Tucson.



    Tien mensen worden behandeld in het ziekenhuis, van wie er vijf in kritieke toestand zijn. Een gewond klein kind is in het ziekenhuis overleden, aldus een arts. Volgens nieuwszender NBC is een van de doden in de schietpartij een federale rechter.


    Kritieke toestand

    Giffords werd na de schietpartij geopereerd en zou deze naar omstandigheden goed hebben doorstaan, maar zou nog wel in kritieke toestand zijn. Dat meldt nieuwszender Fox.

    Ze zou reageren op prikkels. Een chirurg heeft laten weten dat hij ''erg optimistisch'' is over haar herstel.


    Dader

    Giffords werd bij een supermarkt op ruim een meter afstand door een naar verluidt 21-jarige man in haar hoofd geschoten. Hij werd door omstanders overmeesterd en overgedragen aan de politie.

    Ooggetuigen beschrijven de vermeende dader als een blanke, mysterieuze jongen. Zijn identiteit is inmiddels bekendgemaakt. Zijn motief is vooralsnog niet bekend.

    Lokale media meldden dat er een tweede persoon is aangehouden in verband met betrokkenheid met de schietpartij. Ook zouden de veiligheidsdiensten op zoek zijn naar een derde persoon.


    Vijanden

    De 75-jarige vader van Giffords zei in een reactie op het neerschieten van zijn dochter desgevraagd tegen The New York Post op de vraag of ze vijanden heeft in tranen: ''ja, de hele Tea Party''.

    Giffords stond vorig jaar op de lijst met 'uit te schakelen Democraten' van de Republikeinse Sarah Palin, een van de drijvende krachten achter de zeer conservatieve Tea Party. Deze beweging wil de rol van de overheid fors verkleinen.

    Palin heeft op haar Facebookpagina de familie van Giffords gecondoleerd. In eerste instantie werd gemeld dat Giffords was overleden.


    Obama

    President Barack Obama heeft in een verklaring zijn afschuw geuit over de ''zinloze daad''. ''We hebben nog niet alle antwoorden. Wat we wel weten is dat er voor een dergelijke zinloze en afschuwelijke daad geen plaats is in een vrije maatschappij.''

    Hij vroeg de bevolking met hem en zijn vrouw mee te bidden voor het Congreslid en de andere slachtoffers van de schietpartij.


    Trieste dag

    John Boehner, de woensdag tot nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werd gekozen, zei dat het ''een trieste dag is voor ons land''.

    Hij zei geschokt te zijn door de schietpartij. ''Een aanval op iemand die in publieke dienst is is een aanval op iedereen in overheidsdienst'', zei Boehner.

    Bron: Nu.nl
    Ja,ik zit een beetje boven op het nieuws vandaag xd.


    You are free. Free to dream, to love, to laugh and find peace. Free to be you and happy.