• Zolang ik me kan herinneren, word ik eigenlijk nooit écht uitgerust wakker.
    Sporadisch heb ik dit wel eens een keer gehad, dat ik wakker werd, me fit en vrolijk voelde, vol energie om met de dag te beginnen. Maar deze momenten zijn op één hand te tellen (ja echt).

    Ik word ofwel zo moe wakker dat ik het liefste nog langer zou willen blijven liggen. Of de mildere variant, dat ik wel opsta, maar wel nog moe ben, en eigenlijk de hele dag door wat vermoeid blijf.

    Sommige mensen in mijn omgeving zeggen dat zij ook vaak vermoeid wakker worden. Sommige mensen zeggen dat zij wel vaak uitgerust wakker worden.

    Dus ik vraag me af, hoe is dat hier op quizlet (qreaties nu natuurlijk, maar voor mij voelt quizlet nog steeds natuurlijker haha)? Worden jullie wel uitgerust wakker? Of blijven jullie ook vaak moe?

    Nee ik ben (nog) niet naar de huisarts geweest. Grote kans dat ze dan willen bloedprikken, en daar ben ik nogal bang voor (zip)


    Inspiration can hit you any time

    Hoi <3 Allereerst, bloedprikken is best heel oké. Ik heb dat een paar maanden geleden ook laten doen om te checken waarom ik zo moe was en het is het echt waard om antwoorden te krijgen! Als je overlegt met de arts die het afneemt kan je vaak een koptelefoon met muziek aanzetten om jezelf af te leiden.

    Om je oorspronkelijke vraag te beantwoorden, ik word nooit echt wakker met een WAKKER gevoel, maar op goeie dagen komt dat wel langzaam in het uur nadat ik opsta hahaha.


    Frey_ > Whittaker

    Ik ben het met Frey_ eens. Je kan eventueel ook aan je huisarts of degene die prikt vragen of je even mag liggen, dat scheelt vaak ook wel c: en neem indd een muziekje mee of klets wat met degene die prikt en kijk de andere kant uit.

    Overigens, als je je de hele dag door moe voelt en dit al lang hebt, misschoen helpt het al wat om ijzerrijke voeding te eten? Appelstroop, rood vlees, spinazie etc. Ik heb best wel snel last van ijzertekort en dit merk ik vaak als ik snel moe wordt, bij mij helpt een fles Floradix goed en snel, kan je bij de drogisterij halen. Elke avond zo’n half cupje, ik merk altijd gauw een verschil!!

    En dan back to topic, regelmatig word ik moe wakker en wil ik blijven liggen / snoozen / meer slapen, zeker in de winter als het nog donker buiten is, maar als ik eenmaal een beetje op gang kom en wakker ben, bezig ben, dan gaat het eigenlijk wel weer over. In de zomer heb ik hier (veel) minder last van, zeker als de zon schijnt en de vogels fluiten, haha. Merk jij daar nog verschil in, of is het om Het even?

    Ik ben al jaren op deze manier aan het rondlopen en dat is niet makkelijk.

    Mogelijk is het opgelost door toch een keertje die bloedname te laten doen.

    In mijn geval was er niets mis in mijn bloed toen ik het liet doen, dus heb ik een doorverwijzing gekregen voor een slaaponderzoek, daarvan ben ik nog in afwachting van de resultaten.

    Maar je bent zeker niet de enige!


    O mia lost elan. Tu isag elythe.

    Wauw ik had het echt nét met een vriendin hierover. Ik stuurde haar: "Ik vraag me soms gewoon oprecht wel eens af hoeveel makkelijker het leven is als je je uitgerust voelt 😂"
    En dan zie ik nu dit topic, wat toevallig!

    Maar het is echt wel heel vervelend, weet ik uit ervaring. En wat ik je ook wil meegeven is: zoek het niet alleen fysiek.
    Ik zit zelf momenteel thuis met een burnout (gelukkig wel herstellende), en heb me daardoor veel in chronische stress verdiept en hoe dat werkt. De eerste signalen van chronische stress (en ja, dat kan op jonge leeftijd al beginnen): je niet uitgerust voelen.
    Voor mezelf geldt dat ik eigenlijk al m'n hele leven veel pieker en veel druk op mezelf zet. In 'The window of tolerance' zit ik altijd al op de grens van de hyper arousal. Daardoor heb ik me dus ook nooit uitgerust gevoeld.

    Tips die mij nu helpen:
    - Werken aan het gepieker en de druk (mentaal)
    - Ritme in mijn leven (zelfde tijd op bed en opstaan, zelfde handelingen voor het slapengaan)
    - Slaapkwaliteit verbeteren (elke dag even bewegen om mijn lichaam te vermoeiend, elke dag even naar buiten voor een boost zonlicht en vitamine D, geen schermtijd meer ruim een uur voor het slapengaan)
    - Voeding (geen tot weinig cafeïne en zeker niet na twee uur 's middags meer, weinig suikerhoudende dingen eten en drinken, voor het slapengaan niet meer eten)
    - Slaapomstandigheden verbeteren (verduisterende gordijnen, raam open 's nachts, goed matras en goed kussen)
    - Niet te weinig maar ook niet te veel slapen

    Helaas slaap ik nog steeds ruk en voel ik me nog steeds nooit uitgerust, maar ik merk wel vooruitgang tov hiervoor (en ik zit in een burnout dus dat ik niet uitgerust ben, hoort daar helaas bij). Hopelijk heb je er wat aan en als ik de gouden tip heb, laat ik het je weten :')


    If you want the rainbow, you gotta put up with the rain

    Dankjulliewel allemaal voor jullie reacties! <3

    Het heeft even geduurd, maar ik heb wel wat stappen ondernomen. Ik ben wel naar de huisarts geweest, maar besloten om toch geen bloed te laten prikken (ja I know...). De arts was daar okee mee, en heeft me melatonine tabletten voorgeschreven. Al heb ik niet het idee dat het veel doet, maargoed.

    Verder ben ik naar een kinesioloog geweest (ik ga sta best open voor het alternatieve stuk, vandaar). Mijn eigenlijke vraag aan haar was, kun jij met kinesiologie kijken of ik ergens een tekort aan heb (vitaminen/mineralen etc). Dan zou ik supplementen kunnen proberen, en kijken of het beter gaat, zonder bloed te prikken. Maar zij vroeg of ik er okee mee was om breder te kijken, en al vrij snel kwam ze tot de conclusie dat het emotioneel is. Een groot stuk is dat ik heel kritisch op mezelf ben en altijd wel iets vind wat negatief is geweest, iets waar ik mezelf bij kan afkraken, of vind dat ik iets beter had moeten doen, of vind dat ik ergens aan moet werken aan mezelf. Een ander stuk zit 'm in een familiebreuk, waarvan ik dacht dat het niet zo veel effect op me had, maar dat blijkbaar toch wel heeft.

    Het lastige is alleen nu, hoe werk je hieraan? En het liefst zo snel mogelijk, want ik wil graag goed slapen haha :')
    Maar hee, de eerste dagen na het gesprek sliep ik nog steeds zo slecht, maar de laatste paar dagen ben ik wel al iéts beter gaan slapen. Het kan nog beter, maar het is beter dan eerst (:

    Om ook nog even terug te komen op jullie reacties (:
    Reeses, ik heb zelf niet echt het idee dat ik beïnvloed wordt door de seizoenen. Als het echt heel warm is in de zomer, slaap ik overigens wel slecht, gewoon door de warmte :') #levenzonderairco haha.

    Dillinger, ik hoop voor je dat het slaap onderzoek wel iets oplevert, dan weet je iniedergeval wat beter wat het is en waar je mee aan de slag kan. Succes! <3

    Caverna, jeetje wat rot zeg, herstellende van een burn out :/ Alhoewel het iniedergeval al fijn is dat je herstellende bent (: Het lastige bij mezelf is, dat ik weet dat ik beter voor mezelf zou moeten zorgen wat slaaproutine betreft, alleen zijn sommige dingen lastig vanwege mijn baan (ik werk in diensten, dus ochtenden, avonden en weekenden. Waardoor ik niet op een vaste tijd slaap en opsta, en ook niet altijd op een vaste tijd eet). Andere dingen vind ik soms lastig, gewoon omdat het een slechte gewoonte is (toch drinken en/of eten voor het slapen gaan, tv kijken voor het slapen, de hele dag door thee drinken met theeïne, suiker etc).
    Nu je zelf minder schermtijd voor het slapen gaan hebt, wat doe je dan 's avonds? Ik vind 's avonds lezen soms te vermoeiend voor mijn ogen, tv kijken is dan passiever. Luisterboeken heb ik tot nu toe nooit fijn gevonden (misschien moet ik dat toch nog eens proberen...?)


    Inspiration can hit you any time

    Wat goed dat je hulp hebt gezocht! En nu je erachter bent gekomen dat het emotioneel/psychische oorzaken heeft, zou ik toch kijken of je bij een psycholoog terecht kunt. Therapie klinkt altijd heel zwaar, maar ik zie het echt als hetzelfde als bijvoorbeeld een doktersbezoek bij een gebroken been: er gaat iets mis en een expert kan je helpen.

    Wat betreft de schermtijd: het maakt voor mij in ieder geval echt een wereld van verschil. Het lukt me ook niet altijd, maar de keren dat ik wel op mijn mobiel zit vlak voor het slapengaan, slaap ik per definitie minder en/of onrustiger.

    Wat mij sowieso helpt als stok achter de deur is om op een vaste tijd mijn mobiel/laptop weg te doen (voor mij is dat negen uur). En dan ga ik tekenen of lezen of met mijn vriend kletsen. Ik heb ook allemaal puzzelboekjes gekocht die best leuk zijn, dat is ook fijn vermaak, en ook legpuzzels vind ik heel relaxed. Het klinkt allemaal oubollig maar het is echt rustgevend/mindful.

    Speaking of: mindfulness helpt me ook. Het helpt me om met allemaal piekergedachten om te gaan die me wakker houden. Ik vind het echt jammer dat ik het zo lang heb uitgesteld om daarmee te beginnen.

    Ik hoor van anderen dat ze ook breien/haken heel relaxed vinden, dat heb ik zelf dan (nog) niet opgepakt. En lekker even buiten zitten is ook echt fijn, als het weer en de temperatuur (en de muggen haha) dat toelaten.

    Oh en wat helpt is om niet twee dingen tegelijk te doen gedurende de dag; dus als je serie kijkt, niet ook op je mobiel, of als je tanden poetst, niet iets lezen. Ik heb de afgelopen maanden helaas op harde wijze geleerd dat dat echt heel veel meer prikkels zijn en dat meer prikkels overdag gelijk staat aan mindere kwaliteit slaap.

    Oh en bewegen. Kleine wandelingen overdag: dan pak je zowel zonlicht mee als fysieke moeheid, wat ook weer helpt!


    If you want the rainbow, you gotta put up with the rain

    Wat iedereen al zegt, bloedprikken!

    Eventueel laten testen op hydrocortison. Dit maakt je lijf op meerdere momenten aan maar de mijne niet. Ik was altijd moe en geen energie tot ik hydrocotrison ging bij slikken


    Change is for weirdos ~ Niall Horan

    Bloedprikken klinkt heel eng, maar voor mij was het het zeker waard. Uit mijn test bleek dat ik een ijzertekort had en ik ben sindsdien ijzer bij gaan slikken. Het is geen wondermiddel waardoor ik nu rondhuppel, maar ik functioneer oprecht vier keer beter dan hiervoor. Je zou het eventueel voor twee weken kunnen uitproberen zonder bloed te prikken: twee weken wel ijzer (+vit. c) slikken, en daarna twee weken niet, en dan kijken naar het verschil. Bij mij hielp het enorm!


    Three words, large enough to tip the world. I remember you.

    ProngsPotter schreef:
    Bloedprikken klinkt heel eng, maar voor mij was het het zeker waard. Uit mijn test bleek dat ik een ijzertekort had en ik ben sindsdien ijzer bij gaan slikken. Het is geen wondermiddel waardoor ik nu rondhuppel, maar ik functioneer oprecht vier keer beter dan hiervoor. Je zou het eventueel voor twee weken kunnen uitproberen zonder bloed te prikken: twee weken wel ijzer (+vit. c) slikken, en daarna twee weken niet, en dan kijken naar het verschil. Bij mij hielp het enorm!


    Letterlijk ik ben vandaag weer aan de ijzer begonnen om die reden (en flauwvallen na te snel opstaan lol). Verder kan extra magnesium ook helpen met betere nachtrust begrijp, maar dan wel vlak voor het slapengaan.


    Hard Work. Good-hearted. Loyalty. And Fair Play: I'm a Hufflepuff In Every Single Way.

    Ook nog een tip: Hoe oud is je matras? Die van mij bleek 9 jaar oud te zijn en ik begin te merken dat deze te oud is voor mijn spieren. Klinkt gek maar na het sporten in de avond rusten mijn spieren niet goed genoeg meer uit op dit matras waardoor ze moe blijven, en daardoor ik ook. Ik krijg 4 juni mijn nieuwe bed en matras, i'll keep you posted of daar nog verschil in komt haha!


    Hard Work. Good-hearted. Loyalty. And Fair Play: I'm a Hufflepuff In Every Single Way.

    Misschien ook is naar je avond/nachtritme kijken? Misschien zijn er daar ook aanpassingen mogelijk?

    Ik merk dat wanneer ik om 5u40 moet opstaan om te gaan werken, ik ook meestal nog redelijk moe ben. Ook als ik dan 7-8 uur heb geslapen. Nu neem ik soms een latere trein waardoor ik om 6u20 opsta en dat is echt een wereld van verschil.


    The soul needs autumn.