Ik weet niet hoe gedetaileerd jouw table is, maar kijk hier eens naar
Zoals je ziet staat er bij ieder element rechtsboven een aantal cijfers. Bijvoorbeeld bij Na:
2
8
1
Of bij O:
2
8
6
Zoals je wss al geleerd hebt, zijn de elektronen van atomen ingedeeld in schillen: De eerste schil heeft 2 elektronen, iedere schil daarna heeft er 8. Aan de hand daarvan kun je de covalentie van een atoom uitrekenen en de lading die het ion heeft.
Een molecuul wil namelijk een volle schil met elektronen hebben. En of ie daarvoor nou elektronen opneemt of afgeeft maakt het molecuul geen donder uit. Verder is een molecuul lui: Een molecuul wil een volle schil hebben, maar wil daarbij zo min mogelijk elektronen opnemen of afgeven. Om even bij de voorbeelden te blijven:
Na:
2
8
1
Zoals je ziet heeft Natrium 11 protonen en het molecuul heeft dus 11 elektronen. De buitenste schil heeft maar 1 elektron. Natrium wil net als ieder molecuul een volle buitenste schil hebben in zo min mogelijk moeite: Natrium stoot dus bij het ioniseren 1 elektron af, waardoor natrium nog maar 10 elektronen over heeft. Dan heeft natrium als elektronen:
2
8
met een mooie 8 aan de buitenkant. Echter, Natrium heeft 11 protonen en nu nog maar 10 elektronen, dus natrium heeft nu een lading van +1 (want protonen zijn positief en elektronen negatief, dus 11-10=1)
zelfde met O:
2
8
6
O wil hetzelfde. 8 licht dichter bij 6 dan 0, dus O probeert 2 elektronen op te nemen. Dan wordt het
2
8
8
Mooie ronde 8 op de buitenscte schil. O heeft nu wel 2 elektronen meer dan dat het ionen heeft: Daarom heeft een O ion een lading van 2-
Zo kun je het dus aflezen en berekenen aan de hand van die tafel der elementen
Helpt dat?
quidquid excusatio prandium pro