• Als een blind iemand droomt, Ziet hij dan beelden of niet?
    Vertel het maar (:


    Ivar Oosterloo.

    Licht er aan hoe deze blind is geworden en wat je pressies met beelden bedoelt.


    Hey you, don't tell me there's no hope at all. Together we stand, divided we fall

    Natuurlijk ziet hij/zij dat, alleen zijn de dromen vaak minder realistisch dan die van ons, omdat die persoon niet weet hoe de wereld er werkelijk uit ziet.


    Let it come and let it be

    Mensen die vroeg-blind zijn, d.w.z. blind geboren of blind geworden voor hun 5de levensjaar, dromen in het algemeen niet visueel. Uiteraard dromen ook deze blinden wel, tenminste als hun andere zintuigen intact zijn. Zij dromen vooral auditief - gesprekken worden vaak genoemd -; ze dromen ook in tast, in smaak en in geur.
    Overigens wordt als kanttekening bij deze conclusie een uitspraak geciteerd van blindgeboren musicus Stevie Wonder: ' ik zie muziek in kleur'.
    Men blijft er echter van uit gaan dat wat we met z'n allen ' zien' noemen, in dromen van blinden slechts voorkomt bij mensen die zo na hun 5de tot 7de levensjaar blind geworden zijn.
    De leeftijd 5 tot 7 is de kritieke fase. Sommigen die op die leeftijd blind geworden zijn, dromen wel visueel en anderen niet.
    Mensen die na hun 7de blind geworden zijn, dromen net als iedereen, hoewel bij mensen die voor hun 10de blind geworden zijn het visuele element minder kan zijn dan bij de doorsnee dromer.

    De aanwezigheid van het visuele in hun dromen kan voor blinden net zo werken als de aanwezigheid van al gestorven mensen in de dromen van hun nabestaanden: je wordt wakker en bent teleurgesteld dat het 'maar' een droom is of je voelt je getroost dat je in ieder geval in je droom nog van deze aanwezigheid kunt genieten.

    Google. :Y)
    Hier was trouwens een stelling over, niet?

    Ik denk wel dat blinden hun eigen idee hebben van hoe onze wereld eruit ziet. In hun dromen zullen ze dus wel beelden zien, maar geen realistische dingen. Enkel pure fantasie. (:


    I know there's a way so I promise: 'I'm gonna clean up the mess I made'

    Ligt er volgens mij aan of hij blind geboren is of niet...


    Life has many different chapters, one bad chapter doesn't mean the end of the book.

    xFelton schreef:
    Ligt er volgens mij aan of hij blind geboren is of niet...


    Het hangt van de blinde zelf af.
    Een vriendin van mij heeft nooit gezien, maar toen ik aan haar vroeg hoe ze droomde, zei de beelden te zien. Ze kon niet uitleggen hoe het eruit ziet, zoals wij haar niet kunnen uitleggen hoe een paard eruit ziet.


    Zaldrizes buzdari iksos daor. Maester > Zaldrizes

    Celestial schreef:
    (...)
    Google. :Y)
    Hier was trouwens een stelling over, niet?


    Ik denk dat dit wel waar is!


    I've never told a lie, and that makes me a liar.