10 Easy, Low-Spoon meals - Eerste Hulp Bij Ongelooflijke Burn-Out

Voor die momenten waarin uit bed komen al de prestatie van de dag is geweest, je maag rommelt als een bijzonder slecht gehumeurde grizzlybeer, en het idee van moeten koken je doet hunkeren naar een coma waarin er tenminste eindelijk niets moet. Shit bro, I've been there. Naar het idee van Carvana (Marjanne), die een story schreef over "Eerste Hulp Bij Chronische Stress" stel ik je graag voor aan tien makkelijke, maar semi-functionele maaltijden die binnen de kortste keren in ieder geval warm en eetbaar voor je neus staan.

TL;DR: Spoon Theory??
"Spoon theory is een metafoor die uitlegt dat mensen met een chronische ziekte of beperking een beperkte hoeveelheid energie ("lepels") per dag hebben. Elke activiteit kost lepels, en als ze op zijn, is de energie weg. Daarom moeten ze hun activiteiten zorgvuldig plannen."


Heb jij zelf nog eigen tried-and-true low-spoon meals? Alle suggesties zijn van harte welkom, bonuspunten als veel ingrediënten lang houdbaar zijn en van te voren in te slaan zijn :3

  1. Soep met Knofbrood

    Spoons: 1-2
    Taste: ⭐⭐⭐

    Simpel, betrouwbaar, en het knoflookbrood houdt als bonus de nachtmerries later die avond goed op afstand met de erop volgende knoflook-adem.

    Boodschappenlijst voor één persoon:
    - Klein blikje tomaten crème soep
    - Kleine verpakking creme fraîshe
    - Afbak knoflookbrood

    How-To
    Stap 1. Oven voorverwarmen
    Stap 2. Soep opwarmen in pannetje
    Stap 3. Brood in de oven
    Stap 4. Soep in kom
    Stap 5. Stevige lepel creme fraîshe er in statige swirls doorheen roeren
    Stap 6. Brood uit de oven, en het is voedertijd :3

    ✨Bonus! Verse tomaat & Eigen knoflookbrood
    > Koop een verse tomaat extra
    > Snij de tomaat in blokjes, mieter -met wat zorg- bij de soep

    > Koop knoflook en boter extra, en normaal stokbrood
    > Hak of pers de knoflook erg fijn
    > Doe een flinke klont boter in een kommetje en heul kort in de magnetron om het zacht te maken
    > Mix de knoflook met de zachte boter
    > Stokbrood doormidden; knoflookboter erop
    > In de oven

  2. Skere pasta bolognese

    Spoons: 1
    Taste: ⭐⭐⭐
    (maar minpunten voor de voedzaamheid)
    Luister: als ik zeg "skeer", dan bedoel ik ook "skeer". Dit is geen maaltijd die je ook je schoonmoeder voorzet. Dit is voedsel omdat het moet, en verder denken we er niet zo hard over na.

    Boodschappenlijst voor één persoon:
    - Pak volkoren spaghetti
    - Pak normale spaghetti om de wil om te leven niet te verliezen
    - Ketchup
    - Pesto

    How-To
    Stap 1. Zet water op
    Stap 2. Beeld je jouw normale hoeveelheid spaghetti in. Pak daarvan meer dan de helft aan volkoren spaghetti
    Stap 3. Vul de rest aan met normale spaghetti
    Stap 4. Spaghetti en kokend water in een pan + een goede hoeveelheid zout. Pasta kookt men in zout water, het liefst zo zout als de zee. Geen snufje dus, maar een SNUF.
    Stap 5. Spaghetti afgieten
    Stap 6. Twee degelijke klodders pesto in de pan
    Stap 7. Bescheiden bloedbad aan ketchup eroverheen spuiten
    Stap 8. Roeren & Klaar.

    ✨Bonus! Verse tomaat erbij
    > Koop een verse tomaat extra
    > Snij de tomaat in blokjes, flikker die dan na stap 7 erbij.

  3. Studentikoze Goulash

    Spoons: 2
    Taste: ⭐⭐⭐⭐

    Bedrieglijk eenvoudig, niet gortdroog maar heeft verrassend wat sjeu, misschien geen showstopper maar wel bijzonder prima voer.

    Boodschappenlijst voor één persoon:
    - Grote ui / twee kleine uien
    - Grote, rode paprika
    - Paprikapoeder
    - Boter
    - Rijst

    How-To
    Stap 1. Snij de ui, relatief klein
    Stap 2. Goede klont boter in de pan, lichtbruin laten worden
    Stap 3. Ui erbij. Regelmatig even doorroeren, mag op relatief hoog vuur
    Stap 4. Water koken
    Stap 5. Paprika snijden
    Stap 6. Rijst koken + aardige SNUF zout
    Stap 7. Ui bakken tot het een beetje goudkleurig en bruin begint te worden. Mogelijk nog wat boter (nog meer? Ja.) toevoegen. We gaan hier niet voor glazig, we gaan voor karameliseren-light. Als het begint te lukken mag het vuur wat lager
    Stap 8. Ui klaar? Paprika erbij. Beetje doorroeren, en een flink zooitje paprikapoeder toevoegen. Dit geeft kleur en smaak en trouwt de ui en de paprika tot gelukkige partners.
    Stap 9. Rijst afgieten. Rijst op het bord, goulash op het bord, en eetze c:

    ✨Bonus! Vlees c:
    > Koop extra runderreepjes voor de proteïne
    > Mix mee vanaf iets voor stap 8.

  4. Chicken Tonight - ✨vega, want wie heeft tijd voor kip??✨

    Spoons: 1
    Taste: ⭐⭐⭐

    Er zitten dingen in die pot saus die doen denken aan groente, en daar doen we het voor. Dit is makkelijk, snel, en functioneel.

    Boodschappenlijst voor één persoon:
    - Pot saus: Chicken Tonight zoetzuur, met stukjes perzik
    (Side-note: altijd het A-merk, het huismerk is niet de vibe)
    - Rijst
    - Kipbouillionblokjes voor het idee
    - Boter (optioneel)

    How-To
    Stap 1. Water koken
    Stap 2. Rijst + kokend water + één bouillonblokje in de pan
    Stap 3. Rijst afgieten
    Stap 4: Halve pot saus door de hete rijst mikken, en terug op laag vuur zetten
    Stap 5: Klein klontje boter toevoegen
    Stap 6: Goed roeren tot het er warm genoeg uitziet & klaar

    ✨Bonus! Verse paprika & kip
    > Koop een verse paprika extra
    > Snij de paprika in blokjes, voeg toe na stap 3.

    > Koop een stukje kip extra
    > Kip snijden en bakken, paprika op het laatst even meebakken.
    > Bij elkaar mieteren, en done.

  5. Kippennoodles voor bad bitches

    Spoons: 3-4
    Taste: ⭐⭐⭐⭐

    Boordevol groente, een betrouwbare basis die maandenlang in de voorraadkast kan bivakkeren en springerige noedels voor wat vreugde in je leven. Welkom, bij Noodles+

    Boodschappenlijst voor één persoon:
    - Grote ui voor de sfeer
    - Zak soepgroenten
    - Blik kippensoep
    - Instant noodles: kip / gele curry voor extra sjeu (i recommend that)
    - Boter
    - Knoflook

    How-To
    Stap 1. Ui snijden
    Stap 2. Stevige klont boter in de pan, ui bakken op relatief hoog vuur onder regelmatig geroer, tot de kleur goudbruin wordt. Dan het vuur wat zachter en nog wat langer laten gaan want dat is lekker. Denk aan het roeren.
    Stap 3. Drie acceptabele tenen knoflook snijden/hakken, en in de pan mikken als je tevreden bent met de bruinheid van je ui. Meer goudbruin = meer beter
    Stap 4. Na dertig seconden; de halve zak soepgroenten erbij knallen. Hatsa.
    Stap 5. Even lekker laten bakken, je zal merken dat het ook wat slinkt.
    Stap 6. Kruiden van de instant noodles toevoegen, bij de kipvariant niet van toepassing tbh.
    Stap 6. Kippensoep openmaken en erbij gieten.
    Stap 7. Noodles erbij voegen en goed onder-soep duwen.
    Stap 8. Wachten tot het bijna kookt en de noodles er juicy uitzien en klaar!

    ✨Bonus! Wortel, kip en extra kruiden
    > Koop een wortel extra
    > Snij de wortel in dunne plakjes en voeg toe na stap 2.

    > Verse kip!
    > Bak de kip in een aparte pan en kieper erbij wanneer bijna klaar. Het aparte bakken bevordert de malsheid van je kip. Als je zin hebt mag je deze marineren, maar maak het jezelf niet te moeilijk.

    > Curry kruiden, curry madras kruiden, kerrie, kurkuma, chili flakes, chili peper; ga wild! Beetje van alles, lekker doen.

  6. Kliekjes: wie wat bewaart, die heeft wat

    Spoons: 1
    Taste: ⭐⭐⭐⭐

    Een bakje saus uit de vriezer, opwarmen in de magnetron terwijl de pasta of de rijst kookt, en een kort liedje is gauw gezongen. Vries porties in op dagen dat kokerellen je meer aanstaat, of sneak voldoende tupperware mee als je bij je ouders bent en verzamel de ambachtelijke overschotten als een tevreden mens. #we love de vriezer #wel altijd effe labelen wat en hoeveel porties, want na twee maanden weet je echt niet meer wat voor saus dat was.

    Kliekjes die zich goed laten invriezen
    - Stamppot
    - Kip Kerrie
    - Curry Madras
    - Zelfgemaakte soepen
    - Tomatensaus
    - Pizza uit de winkel
    - Nasi
    - ....

    ✨Bonus! Beter goed gejat dan zwaar uitgeblust
    Als je niet zo goed gaat qua energie, moedig ik je aan om de stap te zetten om op je netwerk te leunen. Vraag aan je familie en vrienden of ze af en toe een portie extra zouden kunnen koken en voor jou kunnen invriezen. Op een slechte dag is het zó fijn om iets voedzaams uit de vriezer de kunnen trekken, waarvan je weet dat er heuse groenten en proteïnes inzitten.
    Voelt het een beetje ongemakkelijk om zoiets te vragen? Stel je voor hoe jij zou reageren als gezonde-jij om hulp gevraagd zou worden op deze manier. Zo zullen anderen waarschijnlijk ook reageren <3

  7. Spaghetti Spinazie

    Spoons: 3
    Taste: ⭐⭐⭐⭐

    Dit gerecht vereist helaas wel drie pannen, maar maakt veel goed door wel binnen een kwartier op tafel te kunnen staan. Het eet lekker weg, is betrouwbaar en iedere keer net weer iets lekkerder dan je je herinnert.

    Boodschappenlijst voor één persoon:
    - Pak diepvries spinazie á la crème
    - Kruidenkaas: Boursin, Garlan, oid.
    - Spekreepjes
    - Spaghetti

    How-To
    Stap 1. Gooi een aantal blokjes bevroren spinazie in een kleine pan. Iets meer. Ja, mooi zo. Deksel erop en op middelhoog vuur opzetten.
    Stap 2. Water koken
    Stap 3. De helft van de spekjes in een zakje in de vriezer, de andere helft in de pan opbakken.
    Stap 4. Spaghetti en kokend water in een pan + wat zout. Let op; de spekjes zijn straks ook al zout, dus je mag hier wat voorzichtiger zijn met een snufje zout voor de sfeer
    Stap 5. Spinazie doorroeren
    Stap 6. Spaghetti afgieten
    Stap 7. Spekjes bij de spaghetti kieperen
    Stap 8. Garlan door de spinazie roeren en ook bij de spaghetti doen, goed doorroeren en bon appetit :3

  8. AVG-tje voor dummies

    Spoons: 2-3
    Taste: ⭐⭐⭐

    We leggen de lat niet zo hoog vandaag; AVG is compleet als alle drie de componenten in welke vorm dan ook aanwezig zijn geweest, en mayo is goed voor de ziel.

    Boodschappenlijst voor één persoon:
    - Klein verpakking krieltjes
    - Broccoli
    - Diepvrieshamburger
    - Mayo (en appelmoes)
    - Boter

    How-To
    Stap 1. Krieltjes in de pan, begin met opbakken
    Stap 2. Halveer de broccoli. Bewaar de ene helft voor morgen, en snij de andere helft in kleine roosjes.
    Stap 3. Roer door de krieltjes
    Stap 4. In een eigen pan met een klontje boter, gooi de broccoli roosjes erin.
    Stap 5. Terwijl de krieltjes gaar en goudbruin worden, schuif ze wat aan de kant voor extra ruimte en leg de hamburger ernaast. Personal space? N.v.t.
    Stap 6. Als de broccoli wat kleur begint te krijgen; een klein beetje water erbij gieten en de deksel erop om de roosjes nog even te stomen.
    Stap 7. Alles op je bord, mayo en appelmoes, serie aan, en klaar.

    ✨Bonus! Verse hamburger erbij
    > Koop geen diepvries, maar een verse hamburger

  9. Pasta carbonara met broccoli, omdat dat werkt

    Spoons: 3
    Taste: ⭐⭐⭐⭐

    Yep, geloof het of niet, de broccoli is een hele fijne toevoeging hier. Luistert en huivert, dit is een eigen uitvinding en ik ben zeer tevreden. Relatief simpel, goede groente, goede smaak; wat wil een mens nog meer?

    Boodschappenlijst voor één persoon:
    - Pot kant-en-klare carbonara pastasaus
    - Broccoli
    - Grote ui
    - Knoflook
    - Spaghetti

    How-To
    Stap 1. Ui snijden
    Stap 2. Stevige klont boter in de pan, ui bakken op relatief hoog vuur onder regelmatig geroer, tot de kleur goudbruin wordt. Dan het vuur wat zachter en nog wat langer laten gaan want dat is lekker. Denk aan het roeren.
    Stap 3. Water opzetten
    Stap 4. Spaghetti koken met een degelijke snuf zout in het water.
    Stap 5. Halveer de broccoli. Bewaar de ene helft voor morgen, en snij de andere helft in kleine roosjes.
    Stap 6. Kook de broccoli in 4-5 minuten gaar (eventueel in hetzelfde water als de spaghetti als we pannen willen besparen).
    Stap 7. Een tot twee acceptabele tenen knoflook snijden/hakken, en in de pan mikken als je tevreden bent met de bruinheid van je ui. Meer goudbruin = meer beter
    Stap 8. De helft van de pot saus bij de ui gieten.
    Stap 9. Broccoli afgieten en bij de saus kieperen.
    Stap 10. Spaghetti afgieten en bij de saus kieperen. Eet smakelijk <3

    ✨Bonus! Champignons
    > Koop een klein bakje champignons
    > Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes
    > Voeg toe wanneer de ui goed glazig is geworden en laat het mee bruin worden.

  10. Instant noodles, maar met groente dus gezond

    Spoons: 3
    Taste: ⭐⭐⭐⭐⭐

    Het hoeft allemaal niet ingewikkeld te zijn; we houden van E-nummers en aroma's, en instant noodles heeft het allemaal. Leuk dit skere gerecht op met heuse groente en ineens kan het door de beugel.

    Boodschappenlijst voor één persoon:
    - Soba Teriyaki noodles
    - Grote ui
    - Knoflook
    - 200 gr. sperziebonen
    - Boter

    How-To
    Stap 1. Water opzetten
    Stap 2. Sperziebonen doppen
    Stap 3. Sperziebonen voor 15 minuten koken
    Stap 4. Ui snijden
    Stap 5. Goede klont boter in de pan, lichtbruin laten worden
    Stap 6. Ui erbij. Regelmatig even doorroeren, mag op relatief hoog vuur. Bak de ui tot het een beetje goudkleurig en bruin begint te worden. Mogelijk nog wat boter (nog meer? Ja.) toevoegen. We gaan niet voor glazig, we gaan voor karameliseren-light. Als het begint te lukken mag het vuur wat lager.
    Stap 7. Noodles 3 minuten koken in een klein pannetje
    Stap 8. Twee acceptabele tenen knoflook snijden/hakken, en in de pan mikken als je tevreden bent met de bruinheid van je ui. Meer goudbruin = meer beter
    Stap 9. Sperziebonen afgieten en bij de ui en de knoflook dumpen, sausje van de noodles mag er ook in de volledigheid overheen. Vuur laag/uit. Goed doorroeren.
    Stap 10. Noodles afgieten en bij de rest kieperen. Goed doorroeren en eetze!

    ✨Bonus! Gemarineerde runderreepjes
    > Koop runderreepjes
    > Maak een marinade van sojasaus, heel fijn gesneden knoflook en gember
    > Laat het vlees 20+ minuten marineren, hoe langer hoe beter
    > Bak het vlees kort in de pan van de ui en de sperziebonen wanneer die leeg is

Reageer (8)

  • Rassalentar

    want wie heeft tijd voor kip??

    Quick tip hiervoor (niet in elke keuken van toepassing, maar iig indisch): kikkererwten, komen in een pot, uitlekken, er iets meer dan vlak van te voren in mieteren en klaar ^^

    3 weken geleden
  • Laleah

    HAHAHA die skere bolognese! Laat de italianen je maar niet horen

    3 weken geleden
  • Callahan

    Deze lijst is fantastisch. Favoriete line: - Grote ui voor de sfeer :Y)[//color]

    4 weken geleden
  • Samanthablaze

    vega, want wie heeft tijd voor kip??

    Mijn pro-tip is om voorgegaarde kipspiesjes te halen: minder snijwerk, zijn al goed gekruid en omdat ze alleen maar warm hoeven, hoef je niet de 'hoe krijg ik mijn kipfilet perfect gaar' struggle aan te gaan. Werkt in mijn ervaring voor zo'n beetje alles waar je kip in wil gooien (wel opletten dat het geheel niet te zout wordt)

    Stap 1. Krieltjes in de pan, begin met opbakken

    Op dagen dat je eigenlijk niet teveel onder de afzuigkap wil staan is de oven je beste vriend. Krieltjes of schijfjes of partjes of whatever maakt niet uit, met een beetje olie en zout en evt kruiden kun je het gewoon op een bakplaat flikkeren, het 20-30 minuten negeren (afhankelijk van hoe groot je aardappels zijn) en als je de oven daadwerkelijk hebt aangezet (200-220 graden) is het daarna magisch klaar. Je hoeft je alleen nog maar zorgen te maken over de v en g gedeeltes
    Ikzelf kruid altijd partjes met een flink wat aardappelkruidenmix, een beetje paprikapoeder en een kleiner beetje kaneel
    En ja, die kaneel zit erbij omdat ik ooit per ongeluk die pakte ipv de paprikapoeder en dat somehow de beste aardappelen werden die ik ooit gegeten heb


    Een andere die Ilse en ik vaak maken zijn pesto-wraps!
    Je hebt nodig: crème fraise, zongedroogde tomaten, groene pesto, (voorgegaarde) kip, babyspinazie (of een andere kleinverpakking met groenig, sla-achtig spul) en uiteraard wraps. Het meeste daarvan is een hele tijd houdbaar dus dat is een win

    - Snij de zongedroogde tomaten en de kip in kleine stukjes. That's it, dat is al het snijwerk
    - Warm de kip, pesto en zongedroogde tomaten op. Als je voorgegaarde kipstukjes hebt is dit echt alleen maar een kwestie van opwarmen
    - Smeer crème fraise op wrap
    - Beleg je wrap met de spinazie
    - Schepje tomaten-pesto-kip-spul erbij
    - Vind een manier om de wrap op te rollen
    - Profit
    In mijn ervaring heb je met zes wraps voor twee man soms wat over, maar dat is alleen maar top, want als je ze in aluminiumfolie rolt heb je de volgende dag een zeer aangename lunch. Ze zijn koud ook fijn :)

    4 weken geleden
  • Caverna

    Wat een leuke en fijne lijst! Vind je het goed als ik een linkje hiernaar toevoeg aan mijn EHBCS story? (: Mijn stuk bestaat vooral uit theorie en tips om met die stress te dealen, maar dit soort praktische tips zijn ook echt fijn!

    1 maand geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen