5 tips om goede verhalen te schrijven
5 tips om goede verhalen te schrijven
Gewoon 5 (hopelijk) goede tips om je te helpen beter te schrijven
-
1. Bedenk een orgineel verhaal
Natuurlijk mag je fanmades maken, maar als je dat doet moet je dat wel benoemen. Als je geen fanfiction maakt, moet je geen dingen erin toevoegen die al in andere boeken voorkomen. Uiteraard mag je echte dingen doen, zoals echte films, boeken of games die er doodnormaal in voorkomen als ze zijn, en kan je het erop basseren. Tenzij je echt geweldig kan schrijven, moet je geen dingen toevoegen die al eerder zijn gebruikt.
-
2. Verander soms je zinsopbouw
Soms is deze tip moeilijk, maar hij is niet onmogelijk. Als je heel vaak "ik doe" of "ik ben" gebruikt, wordt het lezen uiteindelijk saai, dus moet je de zinsdelen soms omdraaien. Als je zegt "ik ben een kind.", kan je natuurlijk ook zeggen "een kind ben ik.". Hier klinkt het een beetje raar, maar soms is het wisselen veel makkelijker!
-
3. Gebruik niet al te veel moeilijke woorden
Dit is iets wat vooral een dingetje is wanneer ik een boek lees. Meestal komt er namelijk een woord voorbij waarvan ik nog nooit gehoord heb. Het is heel raar, maar gebruik dus niet al te veel moeilijke woorden. Ook geen lange, zorg er gewoon voor dat het makkelijk lezen is. Soms is een iets moeilijker woord natuurlijk goed, maar doe het niet al te vaak. Zorg ervoor dat de woorden soepel uit je mond komen!
-
4. Voornaamwoorden bestaan ook nog!
Ik weet 100% zeker dat je op school voornaamwoorden hebt geleerd, dus zal deze je vast al bekend zijn. Toch herhaal ik het nog even. Het is niet dat je dit moet doen:
'Henk doet dit. Hij doet dat. Henk doet het zo. Henk doet het zus.'
Of
'Henk gaat eten. Hij koopt een appel. Hij eet de appel. Hij zoekt plek om zijn behoeften te doen."
Ook vooral hier moet je denken aan tip 2. Wat ook kan is het onderwerp en lijdend voorwerp om te draaien. Zie hier de iets makkelijkere versie:
'Henk gaat eten. Hij koopt een appel . De appel wordt gegeten door hem. Dan zoekt hij een plek om zijn behoeften te doen.' -
5. Gebruik synoniemen!
Vooral deze is handig en eerlijk gezegd kende ik hem nog niet. Ik heb deze geleerd bij de schoolkrant waar ik ook wel eens stukken voor schrijf. Ziehier iets wat ik daarvoor deed:
'Het was echt superleuk! We gingen naar een spookhuis, het was eng, maar leuk! En die jongen uit mijn klas is zo leuk! Mijn leven is zo leuk!'
Misschien is dit een beetje overdreven, maar dit is ongeveer hoe het bij mij ging, nu gebruik ik synoniemen. Komt dat zien! Mijn nieuwe stuk:
'Het was echt superleuk! We gingen naar een spookhuis, het was eng, maar cool! En die jongen uit mijn klas is zo lekker! Mijn leven is zo geweldig!'
Reageer (2)
handige tips, ik ga er rekening mee houden
5 jaar geledenIk ben er eentje vergeten: OVERDRIJF! Gebruik lekker veel bijwoorden of bijvoegelijke naamwoorden en omschrijf wat er gezien, gehoord, geroken of gevoeld wordt.
5 jaar geleden