De slechtste tips voor schrijvers
De slechtste tips voor schrijvers
Dit zijn tips die ik persoonlijk echt vreselijk vind. Als ze voor jou werken, dan is dat natuurlijk ook prima (:
-
Ken je personages tot in het kleinste detail
bron: telugu.t24telugu.comNatuurlijk is het belangrijk dat je weet wie je personages zijn en hoe ze reageren in bepaalde situaties, maar soms gaat dit gewoon té ver. Ik heb vragenlijsten voor personages teruggezien met honderden vragen, waarvan 90% gewoon niet relevant voor het verhaal. Wat maakt het uit wat mijn personage graag eet bij het ontbijt, wat zijn favoriete band is, wat zijn favoriete dier is, etc., etc. Het is voor mij gewoon een complete tijdverspilling. Ik focus me liever op de belangrijke punten, zoals zijn sterke kanten, zijn zwakke kanten en zijn grootste doel.
-
Vermijd 'zeggen'
bron: www.merriam-webster.comDit vind ik zelf gewoon een dom advies. Natuurlijk moet een dialoog meer zijn dan bijvoorbeeld:
'Blablabla,' zei hij.
'Blieberdiebla,' zei zij.
'Blaberdiblibla,' zei hij.
Maar wanneer je een gesprek hebt onder zes personages... wel, dan is het soms wel eens handig dat je weet wie wat zegt.
Sommige mensen gaan er heel erg ver in om synoniemen te zoeken voor 'zeggen'. Natuurlijk heeft 'schreeuwen' meer impact dan 'luid zeggen', maar je hoeft echt geen fancy woorden in je verhaal te proppen alleen omdat iemand ooit eens heeft gezegd dat je het werkwoord 'zeggen' niet mag gebruiken. -
Vermijd bijwoorden
bron: quotefancy.comOké, ik ben van mening dat, kun je een sterker werkwoord vinden, je dat werkwoord beter gebruikt. Maar soms zijn bijwoorden nu eenmaal onvermijdelijk. Te veel is nooit goed, maar je moet bijwoorden nu ook niet afschilderen als de grootste vijand van schrijvers.
-
Outline je verhaal achterstevoren
bron: miracleskate.comEhm, nee? Natuurlijk moet je opbouwen naar je einde, maar vanaf het einde beginnen lukt me gewoon nooit. In het echte leven krijg je ook niet de kans om het einde eerst te zien en dan iedere keer een stap terug te nemen tot je de perfecte route hebt. Natuurlijk moet je wel een idee hebben van het einde en moet je ernaar toewerken, maar het lukt mij gewoon niet om vanaf het einde te beginnen.
-
Houd je publiek in je achterhoofd
bron: www.publicengagement.ac.ukIk schrijf voor mezelf, ik zie later wel voor welk publiek mijn verhalen mogelijk geschikt zijn.
Reageer (3)
Ik schrijf vaak idd gewoon puur voor mijzelf.
5 jaar geledenhmm deels mee instemmend. de laatste doe ik wel. Ik schrijf voor mijzelf om dingen te verwerken enzo, maar ik doe het ook ofline
5 jaar geledenja jA JA JAAA JAAAA
6 jaar geledenecht duizend keer ja
helemaal akkoord!