Vijf redenen waarom feeën toch niet zo lief zijn

Wanneer je verdrietig voelt en je stiefmoeder een heks is zal een goede fee je komen helpen! Ze zal al je wensen laten uitkomen dat je hartje begeert! Alhoewel, dat zegt Disney. Maar nee, feeën zijn toch echt niet zo zachtaardig als Disney ze neerzet. Sterker nog, feeën zullen eerder helpen met het laten uitkomen van nachtmerries dan met je wensen. Wil je weten hoe gemeen ze kunnen zijn? Dan zijn hier vijf redenen waarom feeën toch niet zo lief zijn.


Voor de Themawedstrijd Mythische Wezens van OperaGhost, opdracht 2

  1. Kinderen vermoorden


    bron: www.victorianweb.org

    Feeën hebben een kort lontje. Al bij de kleinste belediging worden ze boos. Nou wat gebeurt er als een fee boos wordt? Meestal zal je er zelf ongeschonden uitkomen, maar feeën houden van wraak. In het boek "The Fairies’ Revenge" bouwt een boer zijn huis op het ontmoeting plek van feeën, waar ze gezellig bij elkaar komen om te dansen. De feeën waren niet blij met zijn huis en vermoordde zijn kind. Naast zijn vermoorde kind werd ook nog zijn kostwinning vernietigd. Hij eindigde arm en kindloos. Een andere boer uit het boek “The Farmer Punished” wordt ook de kind van de boer vermoord, omdat de boer zijn voedsel niet wilde delen met de feeën.

    Dus: maak je een fee boos, dan sterft er een kind in je familie (en wees geen boer.)

  2. Changeling

    Feeën stelen een baby en laten een changeling achter: een nep kind. Vaak is de nep kind zelf een baby fee of een irritante, oudere fee. Hoe de nep-baby eruit ziet verschilt. De baby kan er normaal uitzien of het heeft een monsterlijk uiterlijk. Ook de onwetendheid van de moeder is verschillend per scenario. Vaak weten de moeders niet dat het kind verwisseld is met een fee, terwijl de baby's met een monsterlijk uiterlijk wel herkenbaar zijn als onmenselijk.
    Waarom doen feeën dit? De reden lopen uiteen. Zo denkt men dat moedermelk de fee sterk kan maken, ze zijn de irritante fee zat of het is om de mens te straffen (waarschijnlijk omdat de feeën op hun teentjes zijn getrapt).
    Vaak loopt het slecht af voor het gezin, maar voor de ontvoerde baby loopt het goed af. De baby wordt opgevoed tussen alle feeën. Er zal goed voor de baby gezorgd worden. Alleen de feeën in Schotland zullen de ontvoerde baby opofferen aan de duivel, maar voor de rest van de wereld komen de baby's er nog goed van af.

  3. Vloeken

    Feeën zijn over het algemeen aardig naar kinderen toe, behalve naar de boer en de schotten. Toch zijn er gevallen waarin feeën ook gemeen zijn naar kinderen en onwetende mensen. Dit heeft weer te maken met het korte lontje. Die iets wat ze niet leuk vinden en je wordt vervloekt!
    In een verhaal weigert een jongetje om een fee in zijn huis te laten. In reactie daarop werd de fee boos en vervloekte hij het leven van het jongetje. De rest van zijn leven werd getekend door armoede. Daarnaast accepteerde niemand in zijn gemeenschap hem meer. In een ander verhaal werd een vrouw jaren ziek, omdat ze water over feeën had gegooid. De feeën waren echter onzichtbaar, dus de vrouw wist niet eens dat ze daar vlogen.
    Dus, maak een fee boos en ze zullen je hele leven vervloeken.

  4. Verdrinken

    Feeën houden ervan om mensen te lokken naar het water om ze te verdrinken. Waarom weten we niet, maar ze doen het regelmatig.
    Feeën lokken op verschillende manieren vrouwen naar het water toe. Een soort van feeën, de Kelpie, lijken op paarden. Met het uiterlijk van het paard lokt zij rijders op hun rug. Wanneer de rijder op "het paard" zit zal het paard naar het water toe rijden. Wanneer het paard bij het water aankomt zal de rijder het water worden ingebracht waardoor hij verdrinkt. In sommige verhalen is het paard alleen het lokaas en zijn er nog andere feeën die het verdrinken werk doen.

  5. Fairy ring

    Fairy ring, in het Nederlands ook wel heksenkring genoemd. Fairy rings onstaan door dansende feeën. Vaak vind het feestelijke dansen plaats op een avond met maanlicht. De volgende ochtend zal de kring zichtbaar zijn voor de mensen. Inwoners van Welsh hebben verhalen dat ze zelfs de feeën zagen dansen. Sterker nog: ze sloten zich gezellig aan bij het dansfestijn!
    De fairy rings zijn echter niet overal vriendelijk. Zo schreven de schotten er een leuk rijmpje over:
    "He wha tills the fairies' green
    Nae luck again shall hae :
    And he wha spills the fairies' ring
    Betide him want and wae.
    For weirdless days and weary nights
    Are his till his deein' day.
    But he wha gaes by the fairy ring,
    Nae dule nor pine shall see,
    And he wha cleans the fairy ring
    An easy death shall dee"


    Zoals het rijmpje al beschrijft: stap je in de kring, dan zit je vast en zal de dood volgen. De dood volgt op verschillende manieren. Zo beschrijven meerdere verhalen dat de feeën je vermoorden. Andere beschrijven dat arme slachtoffers door andere mensen worden gered en vervolgens sterven aan een vloek: een man verhongerd langzaam nadat hij voor het eerst een hap eten heeft gegeten sinds zijn ontsnapping aan de kring. Een tweede man veranderde in stof en een vrouw verdween nadat ze metaal had aangeraakt.
    Blijft het daarbij? Nee, hoor de feeën hebben nog creatieve manieren om het leven zuur te maken voor mensen:
    Wat ook kan is dat je simpelweg in een fairy ring stap en je veder loopt zonder dat je er iets van hebt gemerkt. Dan zal de vloek iets langer duren, want dan wordt er verwacht dat je jong zal sterven. Daarnaast kunnen ze je oog afpakken of je wordt getransporteerd naar het rijk der feeën zelf.
    Ten slotte kunnen de dansende feeën je ook in de ring lokken. Als dat is gelukt zullen ze je forceren om mee te dansen tot je dood neervalt van uitputting!
    Je kan dus maar beter wegblijven van fairy rings., helemaal als je een schots bent of een boer met kinderen die zijn huis erop wilt bouwen!


    Feeën zijn dus niet zo lieve wezens. Ze hebben kort lontje, houden van vloeken en moorden. Blijkbaar hebben ze ook een hekel aan schotten. Ook al ben je geen schot, je kan maar beter uit de buurt blijven van deze kleine, mythische wezens.

Reageer (1)


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen