Tips voor het schrijven van een verhaal



Veel mensen kennen het probleem. Je begint aan een verhaal, of je wilt aan een verhaal beginnen en het draait helemaal verkeerd uit. Ofwel begin je niet eens met schrijven, ofwel maak je het niet af.
Wel, hier heb je een paar tips die je kunnen helpen bij het schrijven van een verhaal.
Ik hoop dat ze je kunnen helpen!


Een deel van mijn inspiratie voor dit lijstje heb ik van deze site. Als je sukkelt met een verhaal, of motivatie/inspiratie tekort hebt, kan hij heel erg handig zijn. Ik zou iedereen aanraden om hem even te bekijken!

  1. Vind inspiratie.

    Inspiratie vinden gaat niet bij iedereen even gemakkelijk. Sommigen hebben om de haverklap een nieuw idee, en anderen moeten maanden wachten voordat ze een idee hebben dat de moeite waard is om neer te schrijven. Die laatste groep kan maar beter beseffen dat inspiratie niet altijd zomaar uit de lucht komt vallen. Als je geen idee vindt, creëer er dan eentje. Ik kan je niet zeggen hoe je inspiratie moet zoeken, omdat het voor iedereen anders is. Maar als je toch wat tips nodig hebt, heb ik hier nog een kort lijstje.

  2. Begin gewoon.


    bron: quotefancy.com

    Je weet wat ze zeggen: van uitstel komt afstel. Als je wilt schrijven, doe het dan gewoon. Open een Word-document en begin. Er is niemand die je tegenhoudt - buiten jezelf. Als je geen idee hebt wat je wil schrijven, geen probleem. Het is heus niet onmogelijk om gewoon te beginnen en te zien wat ervan komt. Soms is zelfs een vaag idee meer dan genoeg. En wanneer je begint, wees vooral niet te kritisch. Is je proloog (of hoofdstuk één) een complete ramp? Zet je erover heen en ga verder. Je kunt het later nog steeds aanpassen, maar blijf alsjeblieft niet hangen bij dat ene hoofdstuk, dat zou zonde zijn van de geweldige hoofdstukken die er nog kunnen volgen!

  3. Geloofwaardige personages.


    bron: desktopbackgroundshq.com

    De personages zijn misschien wel hét belangrijkst in je verhaal. Zonder personages is er niks. Zorg er dan ook voor dat je personages uitgebreid en geloofwaardig zijn. Dit kun je het beste doen met een soort van lijstje, waar je wat informatie aan kan toevoegen indien nodig. Het is gewoon om te voorkomen dat (om een heel dom voorbeeld te geven) je personage in het begin walgt van bananen, maar hij op het eind van het verhaal toch een banaan neemt uit de fruitschaal omdat hij daar zin in heeft. De beste manier om je personages geloofwaardig te maken, is door volledig in hun huid te kruipen. Wanneer je vanuit het oog van de slechterik vertelt, moet je ook echt je eigen slechterik in jezelf naar boven halen. Voor ervaren schrijvers is dit niet zo moeilijk, maar voor beginners kan het een hele opgave zijn. Is het personage niet zoals verwacht? Geen probleem. Misschien is er iets mis gelopen in de loop van het verhaal waardoor je personage niet meer geloofwaardig is. Dat geeft niet. Je kunt dingen nog altijd aanpassen. En als al je personages vanaf het begin perfect neergezet zijn... Hoe denk je dan ooit iets te leren? Foutjes horen erbij, vergeet dat niet!

  4. Cliché, cliché, cliché? NEE!


    bron: www.apisanet.com

    Soms is een cliché onvermijdelijk. Het is moeilijk om alle clichés uit je verhaal te filteren, aangezien in deze wereld niets honderd procent uniek is. Toch kun je best clichés vermijden, ook al doen ze het soms erg goed op de markt. Probeer eens een andere draai te geven aan een cliché. Probeer iets anders te doen. Giet iets in het verhaal wat helemaal en alleen van jou is, iets waar je trots op kunt zijn.

  5. Blijf doorgaan.


    bron: www.quotesfrenzy.com

    Dit is misschien wel het moeilijkste deel bij het schrijven van een verhaal - en ik spreek uit ervaring.
    Soms ben je bezig aan een verhaal en wordt je opeens heel erg onzeker. (Is dit wel interessant genoeg? Had ik het wel zo moeten beschrijven? Schiet mijn schrijfstijl niet tekort?) Schuif alle twijfels aan de kant. Je hebt waarschijnlijk nog JAREN de tijd om te evolueren. Ja, misschien had je het verhaal beter anders uitgewerkt, maar moet je het daarom opgeven? Nee. Het is net dapper om verder te gaan. Waarschijnlijk is je verhaal beter dan je denkt! En opnieuw: je kunt enkel leren uit je fouten!
    En dan hebben we ook nog een andere groep opgevers (de groep waar ik meestal bijhoor). Zij schrijven aan een verhaal en alles gaat perfect, geen vuiltje aan de lucht... Totdat ze opeens een GEWELDIG idee krijgen voor een ander verhaal. Het verhaal waar je op het moment aan schrijft, lijkt bijlange niet zo interessant als je nieuwe idee, dus laat je het maar vallen en begin je aan een nieuw verhaal. Keer op keer. Het is een vicieuze cirkel, zou je kunnen zeggen. De kunst is gewoon om je nieuwe idee te negeren, totdat het oude af is. Je kunt het opschrijven zodat je het verhaal niet vergeet, maar je huidige verhaal krijgt altijd voorrang!
    Stoppen zou niet in het woordenboek van een schrijver mogen staan.

  6. Rust.


    bron: 24.media.tumblr.com

    Je hebt het voor elkaar gekregen. Je verhaal is volledig afgerond. Het hele proces is eindelijk achter de rug... Nee. Het harde werk is nog niet gedaan (of nog niet helemaal). Maar voor nu wel. Laat je verhaal rusten. Je hoeft niet meteen alle fouten uit je tekst te halen. Negeer het hele manuscript voor een paar maanden. Dit kun je het best doen om later een objectieve blik te hebben op je verhaal. Als je het een tijd laat rusten, zijn de details van het verhaal ook weg. Je weet niet meer zo goed bij welke scène je in de knoop zat en bij welke niet. Fouten komen veel makkelijker aan het licht wanneer je niet meer in de flow van het verhaal zit.

  7. De puntjes op de i.

    Het herschrijven van je tekst... Dit is misschien wel het moeilijkste deel. Waarschijnlijk kun je dit niet alleen en moet je de hulp inschakelen van proeflezers die je kunnen vertellen wat er goed en niet goed is aan je verhaal. Meerdere paren ogen zien altijd meer dan één. Probeer zoveel mogelijk proeflezers, en dus zoveel mogelijk meningen, te verzamelen. Wees niet bang voor kritiek, het kan je helpen bij je toekomstige schrijfsels.

  8. Gewoon durven!


    bron: lisahubbardhypnosis.com

    Nu is het moment van de waarheid. Je verhaal is af, het is meerdere malen gecontroleerd en eigenlijk ben je trots op het resultaat. Als je zeker bent over je werk, moet je het er gewoon op wagen. Stuur het naar een uitgever. Niet geschoten is altijd mis. Als je een amateurschrijver bent, kun je misschien beter naar een kleine uitgever gaan die zich focust op nieuwkomers in de schrijfwereld, daar heb je waarschijnlijk meer kans dan bij een van de grote namen. Geef vooral niet op als je wordt afgewezen bij een uitgever, of bij meerdere. Vergeet niet dat je van schrijven houdt. Je schrijft niet om te publiceren, je schrijft omdat je het leuk vindt. En als het uitgeven van dit verhaal niet lukt... Probeer het opnieuw en neem de kritiek die je gekregen hebt met je mee.

Reageer (4)


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen