English please!
De laatste tijd valt het mij op dat ik steeds vaker nieuwsberichten voorbij zie komen omtrent het thema taal. Niet alleen rondom de verengelsing van de Nederlandse taal, maar over talen in het algemeen. Nederlanders beheersen hun eigen taal steeds slechter, er zijn steeds minder eindexamenkandidaten in Frans en Duits en Engels lijkt op alle gebieden een steeds groter wordende rol te spelen, dit zijn steeds vaker terugkerende zinnen in de media.
Toen begon ik me weliswaar af te vragen of dit komt omdat hier de laatste tijd inderdaad veel meer 'problemen' omheen zijn of dat dit wellicht te wijten is aan het begrip 'informatiebubbel', maar dat is een vraag voor een andere keer.
Dat Engels een grote en belangrijke rol speelt in de wereld, hoef je niemand meer te vertellen. We weten ondertussen wel dat het Engels je van het is, het is tenslotte dé wereldtaal en dat zal het voorlopig ook nog wel blijven.
Wat kun je nu eigenlijk nog bereiken in de wereld zonder een stevige basis Engels? Vrij weinig lijkt het steeds vaker.
De toenemende belangstelling voor de wereldtaal lijkt echter wel gepaard te gaan met een afnemende interesse voor het Nederlands.
Ik zie deze desinteresse ook heel goed terug onder de mensen van mijn eigen leeftijd. Zij vinden het zeer belangrijk om goed te zijn in het Engels, terwijl het Nederlands, notabene hun moedertaal, de taal waarmee zij dagelijks bezig zijn en de taal die ze op dit moment eigenlijk op veel grotere schaal nodig hebben totaal geen interesse opwekt. Het is een saaie taal, klinkt niet lekker of wordt simpelweg niet belangrijk genoeg meer gevonden.
En dat vind ik best jammer. Oké, het Nederlands is misschien niet zo elegant en rolt misschien ook niet zo sierlijk over de tong, maar naar mijn idee heeft iedere taal zo zijn charme.
Het lijkt me geen goede zaak dat het Engels zich op elk gebied in de samenleving ertussen weet te wurmen. We leven tenslotte nog altijd gewoon in Nederland, waar de voertaal dan ook gewoon Nederlands is. Ook kunnen we er niet zomaar vanuit gaan dat iedereen het Engels beheerst.
En ja, ik ben wel degelijk van mening dat iedereen de basis van de Engelse taal zou moeten kunnen beheersen, het is tenslotte ontzettend belangrijk je overal en in elke situatie verstaanbaar te kunnen maken en daar is Engels uitermate geschikt voor, maar ik vind wel dat dit absoluut niet ten koste mag gaan van onze eigen taal.
Want eigenlijk is het Nederlands toch nog best bijzonder? Zo'n klein landje met een eigen taal dat in landen op meerdere plekken op wereld wordt gesproken.
Reacties (4)
Ik vind het zo irritant als mensen geen woord Engels spreken in bijvoorbeeld Frankrijk :').
6 jaar geledenIk spreek redelijk goed Engels, maar om eerlijk te zijn vind ik Nederlands toch op sommige momenten mooier dan Engels. In het Engels is het soms makkelijker om bepaalde woordgrappen te maken en bepaalde dingen uit te drukken, maar het Nederlands heeft dat op sommige momenten ook, alleen valt dat niet zo veel op :') Maar ik blijf het jammer vinden dat zoveel mensen Engels boven Nederlands verkiezen, want met Nederlands kun je ook zoveel mooie dingen doen (bijvoorbeeld de boeken van Thomése haha)
6 jaar geledenHet is inderdaad ook erg vreemd, dat bijvoorbeeld Fransen of Spanjaarden (Duitsers ook regelmatig, trouwens) weigeren een andere taal te spreken, omdat ze dusdanig trots zijn op hun eigen taal. Wat dat betreft vind ik het heel goed dat Nederlanders meestal goed Engels spreken, we blijven een beetje een aanpas-land denk ik. Maar het is inderdaad een beetje zonde als dat ten koste zou moeten gaan van onze eigen taal.
6 jaar geledenIk ben er enigzins trots op. Wij als kikkerlandje, een van de weinigen waar zoveel bewoners meer dan 2 talen leren. Wij leren Duits voor de handel met Duitsland, Frans omdat de Fransen te lui zijn om een taal te leren en Engels omdat we een goede welvaart hebben en tot de globale maatschappij behoren. Storend vind ik het niet, maar ik snap je punt!
6 jaar geleden