Iedereen heeft wel gehoord van de grote overstroming in Houston, maar wist je ook dat er in India een overstroming plaats vindt op dit moment? De NOS heeft hier mooi een nieuwsbericht over geplaatst, maar dat neemt niet weg dat mijn hele tijdlijn op Facebook ontploft was met zielige of heroïsche verhalen over Houston. Er was daarentegen geen enkel artikel te zien over de overstroming in India, of de huidige situatie in het Midden-Oosten. Ook het aantal artikelen over de huidige kerndreiging zijn gering.
De miljoenen glijden binnen van Leonardo da Vinci, en zelfs de fantastisch openhartige president heeft geld beloofd. Vergeet niet dat hij eerder alle mogelijke middelen tegen overstromingen die Obama had ingesteld, teruggedraaid had omdat ze “niet nodig waren”. Lijkt het niet een beetje tegenstrijdig van de Westerse wereld? Mensen zijn misschien hun huis en al hun spullen kwijt, maar er heerst geen dreiging tegen hen. Ze kunnen terugkeren naar hun huis, en voor een deel van de mensen zijn er nog een deel van de spullen ongeschonden. Of er staat nog een skelet van een huis, dat ongetwijfeld nog opgeknapt moet worden.
Recent heb ik hier een compleet logische reden voor geleerd. We voelen empathie voor diegene die het kortst bij ons staan. Het is dus niet onlogisch voor mensen uit Amerika om veel meer mee te leven met de mensen die hun huis verloren hebben in de overstroming in Houston, dan met de mensen die hun huis verloren hebben in India. Ze kunnen zich veel meer identificeren met landgenoten, en dus ook met landgenoten die in een overstroming komen en hulp nodig hebben. Mensen die in een gelijke situatie in India zitten, zijn direct al een stuk verder weg, met een vreemde cultuur en huizen die ze niet herkennen. Hoe kunnen ze zich daar dan makkelijk mee identificeren?
Dat neemt niet weg dat dit waterdicht argument een excuus is om vluchtelingen te weigeren tot je land, of immigranten buiten te zetten. Dit heeft mij er enkel maar sceptischer gemaakt over de USA, en toch ook wel een beetje de rest van de Westerse wereld. Eerst dacht ik dat ze geen hulpen wilden of konden geven, maar blijkbaar kunnen en willen ze het toch wel. Enkel niet aan mensen die zich buiten de landsgrenzen bevinden, naar het schijnt.

Reacties (1)

  • Culloden

    Dit doet me een beetje denken aan mijn lessen Medialandschap. Maar het klopt inderdaad wat je zegt... Hoe dichter bij huis iets gebeurt, des te meer aandacht eraan gegeven wordt. Maar ik vind het inderdaad ook wel een beetje vreemd dat we haast worden doodgeslagen met berichten over Houston terwijl ze in India ook gewoon met vreselijke overstromingen zitten.

    7 jaar geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen