Foto bij 1.1 Hoe begin je aan een quiz? (Deel 1 - Grote lijnen)

Een quiz maken, lijkt op het eerste zicht heel logisch, maar wanneer je verder vordert, vind je bepaalde zaken misschien moeilijk zoals nog leuke vragen verzinnen, hoe je vragen van plaats kan wisselen of hoe in Gods naam je de puntentelling moet aanpakken. Dit hoofdstuk wil je hierin wegwijs maken. Ik ga dit alles uitleggen door zelf een nieuwe quiz aan te maken.

Dit hoofdstuk gaat de grote lijnen uitwerken, waarbij verwezen wordt naar specifieke zaken die uitgelegd zullen worden in een apart hoofdstuk.
Dit hoofdstuk bevat:
      - De grote lijnen
      - Ik ben iets vergeten in mijn inleiding/een vraag/een uitkomst
      - Ik ben een vraag vergeten/ik wil de volgorde van de vragen veranderen
      - Puntentelling
      - Tips

Grote lijnen
Laten we starten. Om een quiz te maken moet je het juiste scherm openen. De good-old-fashioned way om daar te geraken is door met je muis over het tabblad '[ur=http://oi64.tinypic.com/ibhuo6.jpgl]Quizzen[/url]' te gaan en dan op 'Start nieuwe Quiz' te klikken. Nu kom je bij het startscherm terecht zoals het voorbeeld hieronder.



Om te starten moet je eerst dit scherm invullen. Dit scherm gaat over de algemeenheden van jouw nieuwe quiz.
1. Titel*: hoe gaat jouw quiz heten? Bedenk hiervoor een leuke titel.
2. Uitleg*: hier plaats je de omschrijving van jouw quiz. Waarover gaat de quiz? Wat wil je hiermee bereiken? Je kan ook steeds een leuke afbeelding invoegen.
3. Trefwoorden: hier plaats je woorden die jouw quiz omschrijven. Als iemand deze woorden invult in de zoekmachine dan kan hij of zij jouw quiz sneller vinden.
4. [ur=http://oi68.tinypic.com/f3wemc.jpgl]Template[/url]: op Quizlet kan je werken met zelf ontworpen templates. Wil je geen grijze, maar een witte achtergrond, dan kan je deze maken. Om deze te gebruiken voor jouw quiz moet je dan nog enkel op de titel van jouw zelf gemaakte template drukken om hem te selecteren.
5. Leeftijdskeuring*: soms is een onderwerp van een quiz niet geschikt voor alle leeftijden. Daarom kan je een leeftijdskeuring aangeven.
* = alle aanduidingen met dit teken zijn verplicht om in te vullen.

Klaar? Dan gaan we door met de volgende stap!

Nu je het startscherm hebt ingevuld, gaan we verder met de uitkomsten. Je moet eerst uitkomsten toevoegen alvorens je vragen kan toevoegen omdat je later de antwoorden op de vragen kan linken aan de uitkomsten. Dus de uitkomsten moeten eerst gemaakt worden. Je zal de uitkomsten 1 voor 1 moeten toevoegen. Hieronder zie je een ingevulde afbeelding van een uitkomst uit mijn quiz.



1. Titel van de uitkomst: hier vul je de titel van de uitkomst in.
2. Afbeelding: wil je een foto bij jouw uitkomst? Zoja, dan kan je kiezen of je een foto van het internet of een foto uit jouw bestanden kiest. Zonee, dan vink je 'geen foto' aan. Indien je een foto van het internet neemt, zie dat je dan steeds een url kopieert met '.jpg' of '.png' op het einde. Heeft de link dit niet, dan is de kans groot dat Quizlet jouw foto niet kan vinden.
3. Uitleg: hier post je de volledige uitleg van jouw quiz. Wat hoort er allemaal bij de titel van deze uitkomst?

Wanneer je genoeg uitkomsten hebt ingevoerd, dan is het tijd om naar de volgende stap te gaan en dat is vragen toevoegen. Je moet jouw vragen 1 per 1 toevoegen. Per vraag moet je ook meteen alle mogelijke antwoorden invoeren. Het spreekt wel een beetje voor zich. Dus we voegen een vraag toe en dan voeren we een antwoord in. Per antwoord moet je een puntentelling geven. Deze puntentelling geeft weer hoeveel punten je geeft aan de verschillende uitkomsten. Begrijp je het? Ik zal het illustreren aan het onderstaande voorbeeld.



In dit voorbeeld was de vraag: "Welke van deze kleuren vind je de mooiste?". Als antwoorden kon je kiezen uit verschillende kleuren. In dit geval rood. Sommige uitkomsten passen beter bij rood dan anderen. Daarom gaan we punten geven aan de uitkomsten die bij deze kleur passen en minder/geen punten geven aan de uitkomsten die niet bij rood passen. Ik werk persoonlijk graag met de cijfers 0-1-2-3. Ik ga doorgaans niet hoger. De uitleg hiervoor vind je in een volgend hoofdstuk.
Doordat je aan jouw antwoorden punten voor uitkomsten linkt, kan de Quizletcomputer op het einde van de quiz uitrekenen hoeveel punten iemand heeft gekregen per uitkomst. De uitkomst met de meeste punten zal de winnende uitkomst zijn en bij deze persoon passen.

We zijn er bijna. We hebben nu al het startscherm, de uitkomsten, de vragen en antwoorden toegevoegd. Nu zijn we eindelijk klaar met de quiz. Maar hoe kunnen anderen deze quiz nu invullen? Daarvoor moet je de quiz activeren. De knop om te activeren, staat boven de titel van jouw quiz. Om jouw quiz te kunnen activeren, zal jouw quiz aan 4 vereisten moeten voldoen:
      - Duidelijke titel (minimaal 5 karakters)
      - Uitleg over de quiz (minimaal 20 karakters)
      - Minimaal 2 uitkomsten
      - Minimaal 3 vragen

Voldoe je aan al deze voorwaarden, dan zie je achter iedere vereiste een groen vinkje staan. Dan moet je enkel nog op de activeerknop drukken helemaal onderaan.

Gefeliciteerd, nu is jouw quiz geactiveerd en kunnen andere mensen hem invullen!

Heb je nog vragen bij dit hoofdstuk, aarzel dan niet om deze te stellen! Heb je een verzoekje? Laat deze dan achter in de reacties!

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen