Ik ben dit jaar van school veranderd, omdat ik moest. Waarom? Mijn punten waren niet goed genoeg om verder wetenschappen te studeren. 65% was op mijn vorige school niet genoeg, wat ik persoonlijk wel een redelijk goed resultaat vind. Nu ben ik humane wetenschappen gaan studeren in Gent. In een Freinet school, Freinet is methode onderwijs en is meer praktijk gericht dan een 'normale school'. En dat ik een natuurlijk groot verschil met oude school.
Ik mag mijn leerkrachten met hun voornaam aanspreken, in plaats van met meneer of met mevrouw. Als we in de klas komen moeten we niet wachten tot de leerkracht zegt dat we mogen gaan zitten, maar mogen we gewoon naar binnen en gaan zitten.

Het verschil tussen Lede en Gent ik ook groot. Ik mag bv tijdens de middag naar buiten, vroeger naar huis als een leerkracht ziek is of later naar school als die er het eerste lesuur niet is. Als we naar een toneel gaan, mag ik er zelf naartoe gaan, en moeten we niet eerst naar school gaan en dan samen met de leerkracht naar het toneel gaan. Dat zijn dingen die in Lede maar mochten vanaf de 3de graad. Ik ga dus ook wat zelfstandiger moeten worden, wat ik helemaal niet erg vind. Zeker omdat ik dan meer vrijheid heb. Naar school ga ik met de trein, eerst met de fiets tot in Wetteren en met de trein naar Gent. Als het slecht weer is kan ik altijd de bus nemen of met mijn mama meerijden die ook in Gent werkt.

Van school veranderen is natuurlijk niet echt makkelijk, je moet al je vriendinnen achterlaten op je oude school. Natuurlijk zie ik die nog, zeker mijn beste vriendin, ellen die naar mijn Chiro komt. Nieuwe mensen leren kennen is een van de dingen waar ik minder goed in ben. Gelukkig waren we met 5 nieuwe mensen in de klas, waarvan een meisje, Anne, waarmee goed overeenkom. Voor de rest heb ik nog niet echt vriendinnen gemaakt, maar dat gaat wel komen. Daarvoor ken in m'n eigen goed genoeg. Toen ik naar het eerste ging kende ik ook niemand, maar daar heb ik uiteindelijk maar pas in november goede vriendinnen gemaakt.

De manier van les geven is natuurlijk ook helemaal anders, zoals ik daarnet al zei is Freinet meer praktijk gericht. Maar ook de indeling van het klas lokaal is anders, vorig jaar stonden alle tafels in 3 rijen achter elkaar, terwijl ze nu in een stoort van U staan. En we hebben elke donderdag een 8ste lesuur voor de klassenraad. In dat uurtje zitten we met de klas samen en als er problemen zijn, gaan we die daar bespreken. En er is ook zoals in het lager een takenlijst van dingen die moeten gedaan worden.

Het is dus allemaal anders, maar ik ben er nu 4 dagen, en je went er snel aan.
x Dara

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen