Hier staan de antwoorden op mijn quiz Wat weet jij van dreadlocks? Het is natuurlijk leuker als je eerst de quiz doet om dan later terug te keren naar deze blog en te zien wat jij goed had en wat niet. Uiteraard gaat het namelijk om wat jij wist en niet om je uitkomst (:

De antwoorden stonden in alfabetische volgorde, dit om te voorkomen dat je je af gaat vragen of ik een systeem heb van waar de goede antwoorden zich bevinden. (: Puur gokken werkt dan natuurlijk ook

1. Laten we simpel beginnen. Welke van deze beroemde zangers had ook dreads?
Adele
Bob Marley
Freddy Mercury
Hier valt niet zo veel aan toe te voegen, lijkt me.

2. Welke kleur hebben dreads?
Blond
Bruin

Dat verschilt per persoon
Rood
Zwart

Je haar krijgt niet plots een andere kleur na het zetten van dreads.

3. De puntjes van dreadlocks zijn vrijwel altijd lichter dan de uitgroei. Weet je hoe dat komt?
De uiteinden verkleuren, omdat de haren daar viezer zijn.
De uiteinden verkleuren, omdat er onnatuurlijke haarproducten worden gebruikt.

De uiteinden verkleuren, omdat het pigment uit het haar trekt.
Om de zoveel tijd verlies je vanzelf haren. Die blijven bijvoorbeeld aan je kleding zitten en je merkt er eigenlijk niets van. Als je dreadlocks hebt, verlies je die losgeraakte haren veel minder snel, omdat het haar helemaal vervilt is. Deze haren blijven dus in de dread zitten en omdat ze niet meer gevoed worden door de hoofdhuid, trekt de kleur eruit.

4. Waaruit bestaan dreadlocks in eerste instantie?
Dreadlocks bestaan uit vervilt hoofdhaar
Dreadlocks bestaan uit vervilt paardenhaar of nep haar
Dreadlocks bestaan uit vervilte wol of draad

Je kunt dreadlocks op allerlei verschillende manieren maken. Bijvoorbeeld door het haar te touperen of door kleine lokken om elkaar te draaien en er een derde doorheen te steken met een naald. Het proces dat daarna in gang wordt gezet doordat je het haar niet meer kamt, heet vervilten. De haren gaan dan als het ware aan elkaar klitten, zodat er één dread ontstaat. Je kunt ook gewoon stoppen met het kammen van je haren, zodat er vanzelf natuurlijke dreads ontstaan. Dit wordt vaak door mensen die de rastabeweging aanhangen en het gebeurde ook al bij de Kelten en Egyptenaren.

5. Dreadlocks kan je het beste niet...
verven.
wassen.
Veel mensen denken dat dreadlocks niet gewassen worden. Dit is niet waar. Je kunt het de eerste twee weken nadat je je dreads (professioneel) gezet hebt, inderdaad beter niet doen, omdat het haar dan de rust krijgt om in elkaar te klitten. Daarna is het juist wel de bedoeling dat je je haren met regelmaat goed schoonmaakt en vooral de hoofdhuid is belangrijk. Dreads verven is echter niet zo handig, zeker niet als je ze met zoveel mogelijk natuurlijke producten behandeld, zoals ikzelf doe. Het haar kan al die chemische troep niet aan en breekt dan vlug af. Ook is het moeilijk om te verven, want je komt minder gemakkelijk tot de kern van je dread, wat ook betekent dat het misschien langer duurt voor het er weer uit is.

6. Hoeveel dreadlocks kan je bij een persoon zetten?
Dat hangt af van de dikte van het haar van de persoon
Dat hangt af van de gewenste dikte van de dreads
Dat hangt af van de gewenste dikte van de dreads, maar niet meer dan 100
Dat hangt af van de hoeveelheid haar van de persoon
Je kunt kiezen voor dikke of dunnere dreads. De een vind dikke dreads meer bij mannen passen en de ander vindt dunne dreads mooier. Hoe dunner de dread, hoe meer je er kunt zetten, maar dat kan ook zeker wel oplopen tot 150, als je dat wilt. Het bijwerken duurt dan wel lang. Ik heb zelf 67 echte dreads en synthetische [de rode].

7. Waar komen dreadlocks vandaan?
Dat is niet bekend
De oudste vondsten gaan terug tot Noord-Afrika
Jamaica!
Kelten maakten de eerste echte dreads

Eigenlijk zijn al deze antwoorden goed. Dreadlocks werden echter op meerdere plekken in de wereld gedragen en hoewel de oudste vonsten uit Afrika komen, zijn de Kelten er onafhankelijk van de Egyptenaren mee bezig geweest. Je kunt je dus afvragen waar ze nou écht vandaan komen en dat weten we dus niet.

8. Hoe maak of zet je dreadocks?
Je koopt extensions en bevestigd deze aan je haar
Je stopt met het wassen van je haar en wacht tot het vanzelf zo groeit
Je vilt het haar met een naald

Je vlecht het haar en wacht tot het vanzelf gaat klitten
Hoewel ook hier alle antwoorden op zich goed zijn, geven het maken van vlechtjes of het aanbrengen van extensions niet het gewenste effect van een mooie dread. Zeker dat laatste zal toch nooit zo echt lijken en je hebt het probleem dat je dan

9. Ik heb dreads, maar wil ze niet meer. Wat moet ik doen?
Afknippen
Niets, het gaat vanzelf
Uitkammen

Met engelengeduld en een hoge pijngrens kun je natuurlijk proberen dreads weer uit te kammen. Misschien dat dat na een jaar of twee jaar misschien nog gaat lukken (hoewel dat ook afhangt van de techniek die is gebruikt om ze bij te werken). Het probleem is echter dat je de haren dan flink kunt beschadigen, als dat nog niet gebeurd is tijdens het bijwerken, en je trekt ze dan ook gauw stuk. Ze zullen echter niet plotseling van je hoofd vallen, dus het is beter om ze een stukje uit te laten groeien en dan af te knippen. Helaas.

10. Synthetische dreads (dreads waarvan het haar of materiaal niet uit het eigen hoofd groeit) ...
Zijn gemaakt van organische materialen (bijvoorbeeld paardenhaar of wol) of kunststoffen (zoals plastic)
Zijn uitsluitend gemaakt van kunststoffen (zoals plastic)
Zijn uitsluitend gemaakt van organische materialen (bijvoorbeeld paardenhaar of wol)

Je kunt synthetische dreads overal van maken. Als kind heb ik een tijdje vlechtjes gehad die puur kunststof waren en dus dunne sliertjes plastic waren. Verder wordt nephaar en dus ook synthetische of neppe dreads veelal van paardenhaar gemaakt. Natuurlijk kun je ook plantaardig materiaal gebruiken of schapenwol. Mijn extensions zijn van lontwol.

Ik hoop dat je weer iets hebt bijgeleerd of dat je je bij het maken van de quiz en lezen van deze blog in ieder geval vermaakt hebt! Voel je vooral vrij om nog vragen te stellen of mijn kennis over dreadlocks aan te vullen (:

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen