• Het ging al een tijd niet goed met Nelson Mandela, maar de voormalige president heeft zijn moedige strijd uiteindelijk toch verloren. Verschillende bronnen melden dat het 95-jarige icoon van de anti-apartheidsbeweging vandaag in Pretoria is overleden. De huidige president Jacob Zuma bevestigde het nieuws op een persconferentie.

    Het nieuws komt na berichten van toegenomen activiteit rond het huis in Johannesburg, waar Mandela ziek te bed lag. Volgens Zuma is Mandela "op vredige wijze'' overleden. "Onze natie heeft een grote zoon verloren'', zei Zuma in een tv-uitzending.

    Nelson Mandela werd in 1994 de eerste donkere president van het nieuwe Zuid-Afrika, dat de racistische apartheid achter zich liet. Hij zat vanwege zijn strijd tegen de apartheid 27 jaar in de gevangenis. Hij oogstte veel bewondering voor de manier waarop hij blank en zwart met elkaar probeerde te verzoenen, en de zwarte bevolkingsgroepen onderling. Hij ontving daarvoor de Nobelprijs voor de vrede.

    De oud-president lag maandenlang in het ziekenhuis vanwege een longinfectie. De laatste maanden werd hij thuis behandeld. Mandela krijgt een staatsbegrafenis. "Nelson Mandela bracht ons bij elkaar en samen zullen wij afscheid van hem nemen'', sprak Zuma.

    Wellicht vindt de staatsbegrafenis volgende zaterdag plaats.

    Bron


    Forget the risk and take the fall...If it's what you want, it's worth it all.

    -> Dubbeltopic, slotje ;)


    I am an idiot, I move.