Gezondheid boven prestaties
Hey schatjes, het is even geleden, ik weet het. Er zat een lange, vermoeiende examenperiode tussen mijn vorige column en deze.
Ik kijk tevreden terug naar wat ik gedaan heb, mijn mondelinge zijn erg goed verlopen, en dat terwijl het helaas voor mijn meeste jaargenootjes niet zo mooi uitgedraaid is. Maar daar gaat dit niet over.
Voor mensen die nu en in de toekomst nog examens hebben, zou ik willen praten over dosering. Veel mensen komen doorheen deze periodes, levend op suiker en cafeïne, veel te weinig slaap, maar spenderen toch een groot deel van hun tijd aan prutsen, omdat concentratie nu vaak ver te zoeken is. Het is bijna overbodig om te zeggen dat dit erg ongezond is en je hierna veel tijd nodig hebt om volledig te recupereren.
Mijn advies is dan dan ook simpel: zoek uit welke momenten van de dag het productiefst zijn voor jou. Voor de meeste mensen is dit ofwel 's morgens, ofwel de uren rond de middag. Vaak lukt studeren ook wel in de namiddag, en zeldzaam zijn de mensen die 's avonds en tot een deel van de nacht kunnen studeren. Toch hoort iedereen wel van studenten die nachtjes doordoen, of tot 2 uur aan het werk zijn, maar dan klagen dat ze langzaam vooruit gaan, of de informatie maar niet in hun hoofd wil blijven hangen. Logisch misschien?
Verder is cafeïne wel goed om wakker te blijven, over het algemeen is het niet erg bevorderlijk voor de concentratie en veel mensen worden er ook nog eens extra zenuwachtig door, dat is zowel het laatste dat je kan gebruiken.
Blijf alsjeblieft, alsjeblief, ver uit de buurt van relatine of andere concentratiemiddelen. Dit is medicatie, medicatie die de gemiddelde student niet nodig heeft.
Slaap, slaap volledige nachten van 8 uren, je hebt ze zo hard nodig. Tijdens je slaap verwerk je informatie, zonder slaap kan je niet alles onthouden. (Iets wat ik ook geprobeerd heb, is op mijn cursus slapen. Ik was in slaap gevallen tijdens het overlezen. Ik heb blijkbaar in mijn slaap aan kennis-osmose gedaan, want de volgende middag maakte ik een examen waar ik te weinig tijd voor gehad had, bijna perfect. Je kan je het maar proberen, maar ik garandeer niets ;') )
Neem pauzes, neem de tijd voor een goed ontbijt, sla geen maaltijden over en eet gezond. Relax even tussendoor, doe even iets wat je graag doet, neem wat frisse lucht. Iets wat voor mij ook werkt is 's avonds een langere rustperiode inlassen. Een tweetal uur voor ik ga slapen, laat ik de boeken liggen. Het ik wat meer tijd om te leren, dan neem ik drie uur. Het helpt mij om daarna in slaap te vallen, want rechtstreeks van mijn bureau naar mijn bed, lukt me niet.
Sta op tijd op, maar het heeft geen zin om moe op te staan, overdrijf hier niet in.
Dit slaat niet alleen op studeren, maar ook andere tijdrovende projecten. Luister naar je lichaam, luister naar jezelf, negeer signalen van uitputting niet en durf even pauze te nemen als je het echt nodig hebt.
Dat is zowat wat ik als nuttig heb ervaren. Het is belangrijk om de lat niet té hoog te leggen. Het is oké om soms eens wat minder punten te scoren, als je lichamelijke en geestelijke gezondheid maar in orde zijn.
Zorg voor jezelf, hou van jezelf, ook al gaat het soms iets minder.
Ik hoop dat jullie een goede examenperiode achter de rug hebben en dat jullie nu even kunnen genieten van welverdiende rust.
Reacties (1)
Ik ben helaas nog niet klaar (over 11 dagen beginnen pas mijn laatste examens , ugh) en ik snap heel goed wat je bedoelt. Ik heb voor mijn profielwerkstuk wel eens een nachtje doorgehaald en de dag daarna kon ik echt helemaal niks voor elkaar krijgen op school. Ik geloof wel in de kracht van cafeïne trouwens, zonder koffie overleef ik de examens toch echt niet.
9 jaar geleden