Sinds kort geniet ik officiëel de status van student en leef ik op mijn eigen kot. Ineens ben ik mijn ouders dankbaar voor het feit dat ze me altijd zo zelfstandig mogelijk hebben willen opvoeden, want ik merk nu dat het heeft gewerkt. Mijn kot is properder en ordelijker dan mijn kamer thuis ooit geweest is, ik kook dagelijks zelf en ja, ook studeren komt er af en toe nog van. Best wel gek hoe volwassen een mens ineens kan worden als hij het moet zijn. Toegegeven, ik behoor maar tot een kleine, om niet te zeggen zeer kleine, groep van studenten die echt zoveel zelf kookt, maar ik doe het heel graag en ben er stiekem ook een beetje trots op dat het me zo goed afgaat. Maar natuurlijk schrijf ik geen columns om over mezelf te stoefen, al zou dat ook een leuke job zijn!

Nee, om zelf te koken moet je natuurlijk eerst naar de winkel gaan.
Terwijl ik vroeger bijna nooit nadacht over voedseloverschotten, over apart verpakte koekjes, over vegetarisch en biologisch eten,... zijn dat dingen die me nu bijna elke dag bezig houden. Simpelweg omdat ik heel goed besef dat ik mijn ecologische voetafdruk nu niet meer -of toch een pak minder- afhangt van wat mijn ouders beslissen en kopen, maar wel van wat ik zelf doe en koop.
Ik ben altijd wel min of meer milieubewust geweest, maar ik ben nooit met mijn ouders mee naar de winkel geweest om te zeggen wat ze wel en niet mochten kopen. Nee, ik gaf mijn bestellingen door en die werden dan netjes door mijn papa geleverd, ongeacht de prijs of de ecologische gevolgen van mijn product. Want ja, ouders hebben nu eenmaal nogal veel over om hun kinderen gelukkig te maken en als dat al kan met een pakje aardbeien uit Spanje buiten het aardbeienseizoen, welke ouder zou dat dan niet doen?
Akkoord, er zijn vast ouders die dat weigeren, maar hoewel mijn ouders toch ook redelijk milieubewust proberen te leven, mocht het toch altijd net iets meer zijn als het over hun kinderen ging.

Dat zijn toch wel dingen waar je meer over begint na te denken wanneer je zelf verantwoordelijk bent voor je inkopen.
Zo eet ik bijvoorbeeld bewust geen tonijn meer omdat ik niet wil dat die visjes zomaar uitsterven. Eigenlijk eet ik bijna niks meer van vlees of vis, want vleesproductie voor 7 miljard mensen vergt teveel van onze aarde en overbevissing is een probleem dat toch wel eens mag worden opgelost. Ook gebruik ik sinds kort actief een koekendoos. Je weet wel, dat ding waarin lagere school kinderen hun koekjes in vervoeren. Vroeger vond ik dat zo belachelijk, maar nu verschrikkelijk handig én milieubewust.

Niet dat ik jullie allemaal wil dwingen om vegetariër te worden, maar doe verstandiger dan ik. Denk nu ook al eens na over je koekje dat driedubbel verpakt is en over de biefstuk die schijnbaar 'onschuldig' op je bord ligt.

Reacties (3)

  • Derks

    Ik denk ook nooit na over verpakkingen enzo, totdat ik een keer met schook ging skieen en voor in de bus een zak winegums zonder suiker en zonder zoetstoffen (alleen stevia, maar dat is de enige zoetstof die oke is). Ik dacht toen"Laat ik eens een lekker winegummetje nemen". Bleken die dingen allemaal apart verpakt te zijn. Serieus, om elk winegummetje zat een plasticje. Om gek van te worden.

    1 decennium geleden
  • Value

    Daar heb je je thema c:
    Ik wist niet dat je vegetariër was!

    Zo enorm schattig dat je geen tonijn meer eet. Net zoals de koekendoosjes. Inderdaad, we zouden allemaal milieubewuster moeten worden.

    1 decennium geleden
  • Scandal

    Ik at thuis al meer bewust, maar nu op kot, nog véél meer.
    Ik eet nu veel gezonder, maar ook helemaal anders. Ik koop zelfs te weinig vis en vlees. Dat is leuk voor de portemonnee, maar ondanks je qua gezondheid geen verschil voelt, merk ik op andere plaatsen dat het niet gezond is om weinig vleesjes te eten (en ondanks ik het weet, eet ik nog steeds amper vlees). Ik kamp nu met een ijzertekort en moest ik dan eens een grote bloedverliezende wonde hebben, dan val ik redelijk snel flauw of ik word misselijk/ziek/moet overgeven. En dat komt allemaal omdat ik te weinig vleesje eet. Dus bewust eten mag, maar het bewust eten mag het gezond eten niet in de weg staan.

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen