Nederlands leren in Mechelen
Nieuwkomers in Vlaanderen worden geacht Nederlands te leren. Maar dit is voor velen geen evidentie. Gelukkig organiseert de stad Mechelen tal van initiatieven om haar 'nieuwe Mechelaars' op weg te helpen. Hoewel, gelukkig? Ondanks alle goede voornemens van de stad blijft een groot aantal immigranten onbereikt. Waar schieten deze initiatieven tekort en vooral, hoe lossen we dit op?
Het SNeL-Project
Een van de Mechelse taalprojecten is het SNeL-Project: Spelend Nederlands Leren. Dit is een project dat tijdens de zomervakantie op speelplein Weyneshof loopt. Het doel van dit project is om te vermijden dat kinderen tussen zes en twaalf jaar tijdens de vakantie het Nederlands zouden verleren. Drie weken lang zijn ze welkom op het speelplein, amuseren zich met de andere kinderen en krijgen aangepaste activiteiten. Voor ouders kost het nauwelijks iets om hun kind hieraan te laten deelnemen, en op het einde krijgen ze nog een leuk boek cadeau als aandenken. Een zeer mooi initiatief, dat zeker. Maar verre van perfect.
Aan het project kunnen er iedere zomer immers slechts 24 kinderen deelnemen. Je moet ergens beginnen natuurlijk, maar er zijn in Mechelen vast wel meer kinderen die er nood aan hebben om tijdens de zomervakantie hun Nederlands te onderhouden.
Bovendien zijn de begeleidende monitoren zelden tot nooit speciaal opgeleid om Nederlands te geven aan anderstaligen. Uiteraard zijn de begeleidende monitoren ervaren en beheersen ze zelf het Nederlands nagenoeg uitstekend, maar dat is geen garantie om de taal doeltreffend te kunnen doorgeven.
Een tienerversie van het SNeL-Project die zich richt op jongeren tussen 12 en 18 jaar, valt onder de bevoegdheid van de jeugddienst van Mechelen, maar ook hier is het aantal plaatsen beperkt.
Avondcursussen
Het Centrum voor Volwassenenonderwijs van TSM-Mechelen organiseert sinds een aantal jaar cursussen Nederlands voor anderstalige tieners. Er worden niet alleen dagcursussen, maar ook avondcursussen georganiseerd. Zo is er voor elk wat wils. Om hieraan deel te kunnen nemen, is het wel vereist om je eerst aan te melden bij 'Het huis van het Nederlands Mechelen'. Daar zoek men dan uit tot op welk niveau je het Nederlands al beheerst en of je al dan niet geschikt bent om deel te nemen aan deze cursussen.
Taalcafé
Dan is er natuurlijk ook nog het Mechelse OCMW dat zich onder andere inzet om de integratie te bevorderen. Naast cursussen Nederlands voor anderstalige volwassenen, organiseren ze ook een ontmoetings- en taalcafé op vrijdagnamiddag. Dit is een project dat grotendeels steunt op vrijwilligers en dat zich vooral richt op mensen die al behoorlijk Nederlands kunnen spreken maar die nog wat willen oefenen in het spontaan discussiëren in het Nederlands. Door de interculturele ontmoetingen is dit ook voor de vrijwiligers een interessant project. Maar ook dit plaatje is niet helemaal perfect. De sessies vinden steeds plaats op hetzelfde tijdstip, dus wie toevallig dan moet werken of andere verplichtingen heeft, kan hier onmogelijk aan deelnemen.
Werk aan de winkel!
Hoewel de stad al heel wat energie heeft gestoken in projecten om de talige integratie te bevorderen, is er toch nog steeds veel werk aan de winkel. Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen juist bereikt worden, maar uit verschillende bronnen blijkt dat het cijfer nog te laag ligt.
Niet alleen zouden projecten zoals het ontmoetingscafé alom bekend moeten worden, de capaciteit van bepaalde initiatieven zou ook groter kunnen en moeten worden. Als men bijvoorbeeld het SNeL-Project doorheen het jaar zou organiseren, zouden veel meer kinderen gestimuleerd worden om Nederlands te leren. Men zou ook meer mensen kunnen bereiken door het ontmoetingscafé op verschillende tijdstippen te organiseren.
Het is zeker positief dat het stadsbestuur in zijn bestuursakkoord voor de komende zes jaar integratie als een belangrijk werkpunt heeft opgenomen. Meer Mechelaars moeten zich immers bewust worden van het bestaan van deze initiatieven en van het verschil dat hun eigen deelname kan maken. In een stad die zichzelf als doel heeft gesteld om racisme en discriminatie volledig uit te sluiten, is het immers van belang dat alle bevolkingsgroepen elkaar begrijpen en dat ze elkaar op een positieve manier kunnen tegemoettreden.
Reacties (2)
Laat ze naar nederland komen voor een weekje, super gezellig!!!! (maar ik denk niet dat de PVV het daar mee eens is want die hebben een hekel aan immigranten... zo stom er was zo'n man en die deed een super gemene uitspraak over het sinterklaas feest en dan doelde hij op de immigranten) Ik weet niet of ik het hier mag zeggen maar, hij zei, laat die zwarten me een cadeautje brengen dan mogen ze hier 6 weken blijven, zolang ze maar net als de zwarte pieten op 6 december allemaal weer ophoepelen. Zo gemeen!!!!!!!!!
1 decennium geledenIk ben van Mechelen! En ze zijn inderdaad goed bezig maar het is niet perfect, misschien zouden ze hun geld beter in de soort projecten steken die je hierboven hebt vermeld dan aan verbouwingen in heel de binnenstad ;p
1 decennium geleden