Waarschijnlijk zijn scholen een van de meest beklaagde gebouwen ter wereld, maar zeker weten in Nederland en België. Welke leerlingen klaagt niet over het feit dat ze zo vroeg uit hun bed moeten komen en weer zo laat thuis zijn? En welke leerling heeft nu niet een leerkracht waar hij/zij niet mee kan opschieten? De basisschool en de middelbare school, maar wellicht ook een hogere opleiding maken een groot deel uit van iemands leven en ik kan me voorstellen dat er daardoor ook klachten over ontstaan. Neem nu als voorbeeld de middelbare school. In hoeverre heeft een middelbare school het verdiend om beklaagd te worden?
Ik ben van mening dat pubers de grootste en meest luie zeurkousen zijn die er rondlopen. Als er iets niet goed is, wordt er uitgebreid over geklaagd bij de vriendjes en vriendinnetjes, ouders en andere familieleden. De inhoud; veelal leraren, moeilijke opdrachten of toetsen en oneerlijke behandelingen. Is dit terecht? Daar kan ik niet over oordelen, maar waar ik wel over kan oordelen is dat pubers in hun eigen ‘wereldje’ leven en dingen zien op hun eigen manier.
Maar ik ben hier niet om pubers zwart te maken -ik ben er per slot van rekening ook nog een. Mij valt heel erg op dat de school er zelf ook vaak de brui aan geeft. Het lijkt wel alsof zij zich absoluut geen best meer doen voor de leerlingen. In België is het volgens mij wel beter geregeld, maar hier in Nederland is het een ontzettend zooitje op de middelbare scholen. Twee jaar geleden had ik in mijn vast rooster elf tussenuren -dit jaar ook weer-, als er niets uitviel, wat ook wel met grote regelmaat gebeurde. Van leren kwam niet veel op school, want de ruimte waar normaal geleerd kan worden is tot een soort kantine verworden waar nog net niet gegeten mag worden. Het geluidsniveau van de kantine is in ieder geval aanwezig, zelfs tijdens de tussenuren.
Nu valt het verder nog mee bij andere leerlingen, wat betreft het aantal tussenuren, maar er zijn genoeg andere dingen waar de school zelf iets aan kan doen. Zo wordt ieder jaar het beleid van het te laat komen verandert en komt nu de vijfde locatiedirecteur op zes jaar tijd. Een verandering van locatiedirecteur heeft zo ook zijn gevolgen. Het leerlingenaantal op onze school loopt al een paar jaar terug en dat komt niet alleen door het feit dat er gewerkt wordt aan de A2 die bij ons voor de deur loopt. Slechte publiciteit in de Limburgse kranten telt ook zwaar mee. Als er een staking wordt gehouden waarbij de leerlingen vóór de docenten pleiten, komt de school slecht in de publiciteit omdat de locatiedirectrice slecht is. Achteraf hoor ik dat die staking nog niet veel heeft geholpen en dat iedere klacht die ik heb ingediend bij mijn mentor of teamleider niet behandeld wordt, naar mijn mening.
Waarom? Omdat wij nog maar pubers zijn en geen besef hebben van de wereld (of althans, niet op de manier zoals de directie dit wil).

Reacties (5)

  • boaskanis

    hoezo lange berichten

    1 decennium geleden
  • Juillet

    Ook in België bestaat dit soort probleem. Het afgelopen schooljaar heb ik het heel erg moeilijk gehad. Bijna elke dag had ik last van mijn klas. Altijd hun idiote opmerkingen op alles en iedereen. Bijvoorbeeld, ze gebruiken hun mobiele telefoon tijdens de les, iets wat niet mag, maar als ik dat doe, dan is het van 'Hé, stop dat ding weg! Dat mag niet!' terwijl niemand hen dan erover aanspreekt als ze het zelf doen. Misschien overdrijf ik, maar ik erger me daar echt aan. En sommige taferelen waren echt erover gegaan. Ik bleef maar klagen bij de leerlingenbegeleidster, mijn begeleidster, maar altijd hetzelfde liedje: 'Het zijn maar pubers, het gaat wel vanzelf over'. Oké, daar ben ik akkoord mee, maar al ben je een puber, kun je jouw kinderachtig storend gedrag dan een beetje achterwege laten?

    Met een lessenrooster heb ik ook een probleem. Om de twee weken verandert het, en na januari blijft het dan ongewijzigd tot het einde. Het is strotirritant, en zeker voor mij aangezien ik structuur nodig heb. Het afgelopen jaar kreeg ik één uurtje tijd om met mijn begeleidster over van alles te praten en afgesproken was dat het op GYM zou vallen, omdat ik die vak écht niet graag doe Maar daarna, het rooster veranderde nog eens (voor de laatste keer) en het uurtje viel door omstandigheden op godsdienst, niet meer op GYM. Ik had alles geprobeerd om daar een verandering in te brengen, maar op de uren dat ik wel GYM had kon mijn begeleidster geen tijd vrij maken. Dus bleef ons uurtje maar op godsdienst staan en mijn leerstof daarvan liep enorm achter, ik kon het nooit inhalen. Vanaf dit jaar krijg ik dat uurtje niet meer, omdat ik er geen recht meer op heb, dus die hinderpaal zal ik niet meer hebben dan.

    Het openbaar vervoer naar en van school, ook een verschrikkelijk iets en één van de redenen waarom ik het liefst gebracht en opgehaald word met de auto. 's Morgens als ik de bus neem om kwart voor acht, dan ben ik te vroeg op school en de bus is dan ook propvol, en ik haat overvolle bussen. Ik voel me daar altijd onprettig en heb het dan moeilijker om ademruimte te maken. Een bus later, om kwart over acht, moet dan écht op tijd komen of anders ben je te laat op school, maar het voordeel is dat je plek genoeg hebt om te gaan zitten. 's Middags na school moet ik meer dan een halfuur wachten voor ik de eerste bus naar huis heb en dat vind ik best zonde. Ik bedoel, ik heb gedaan om half vier en dan kom ik, als het zonder problemen verloopt dan, thuis aan om vijf uur? Mijn woorden...

    Qua openbaar vervoer zou ik dus graag een betere regeling hebben, maar wie ben ik om te protesteren? Daar is er dus vrij weinig aan te doen. Het lessenrooster is ook iets wat in handen van de school ligt, en niet in de mijne. Maar over mijn klas gesproken, ik hoop dat ik een betere klas ga krijgen tegenover het afgelopen jaar en dat ze in de vakantie tijd genoeg gehad hebben om even op adem te komen. Ik bedoel, je bent zestien à zeventien jaar en gaat naar het vijfde jaar, niet meer naar het eerste hè. Gedraag je er dan ook naar.

    Maar ach, dat hangt van school tot school af. Het ene school is beter of slechter dan de andere...

    1 decennium geleden
  • Fennec

    Ik heb ook op zo'n school gezeten. Maar helaas woonde ik te ver om in 3 tussenuren (die wij soms op één dag hadden ) naar huis te kunnen gaan. Ook werd het laatste jaar nog strenger dan normaal gereageerd op te laat komen. Het sloeg nergens op, want als je 2 minuten voor de eerste les de school in was, moest je je te laat melden... terwijl je anders gewoon op tijd in de les was geweest. En de eerste vijf minuten van de les waren ook nog niet zo belangrijk, dat was eigenlijk niet eens echt les maar een verhaaltje voor de dag. Die kreeg je niet als je het eerste vrij had, evenals de te laat briefjes.
    Aan het begin van die regel stond dan ook elke dag de halve school briefjes te halen. Zodra je minder dan 5 minuten te vroeg was, moest je een briefje halen, waardoor je ipv op tijd in de les, 30 minuten na het begin van de les binnen kwam. Ook luisterden zij nooit naar je als je een rede had (bijvoorbeeld als je 7 stoplichten tegen had, acht keer gevallen was door ijs, en vast had gestaan op een bolle brug door dat ijs).
    Ik vond school op zich nuttig. Ik hield alleen niet van regels waarvan ik het nut niet van inzag. Je mocht serieus, officieel, in de pauze jouw ouders niet bellen of zij jouw verslag, dat jij thuis had laten liggen, wilden brengen. Als je dat wel deed waren er ook nog irritante leerlingen die met hun vingertje wezen ><
    Nu ben ik er gelukkig van af. Als je studeert zijn er veel minder regels, maar soms is dat lastig. Je moet zelf je huiswerk inplannen, waar je nadat je om 6 uur thuis komt geen zin in hebt. Dan moet je ook nog koken... en op tijd naar bed omdat de volgende dag weer vroeg college is (niet verplicht btw).
    Dus huiswerk valt opzich mee, toetsen ook, die hebben nut. Maar tussenuren en vreemde regels hebben geen nut. Aan dat laatste mag nog wel wat veranderd worden.

    1 decennium geleden
  • Sonyara

    Wat je schrijft is inderdaad waar..
    Voor mij is dit wel allemaal ongeveer 8 tot 10 jaar terug.. 0_0
    Maar bij ons waren ze heel erg tegen PESTEN..
    Werd je gepest en zij je der niets van werd je opgegeven moment gewoon de klas uitgehaald door de cordinator van je jaar..
    Daarmee ging je dan om tafel zitten, netzolang tot dat jij het eruit gooide.
    Want pesten werd al gouw bij ons opgemerkt..
    Had je het eruit gegooid, was je top, dan werden de pesters aangepakt.
    Bij ons werken ook leraren die niet normaal ware.
    zoals kwamen de kleedkamer van de dames binnen trok meisjes onder de douche met kleren en al en vedween vervolgens weer..
    Dat was mijn Sport leraar, heeft het meerdere keren bij mij gedaan, toen was ik het zat ik ging naar onze directrize en melde het ze geloofde mij niet.
    Toen zijn we met alle meisjes uit de klas naar onze ouders gegaan, gemeld en toen moesten we de leraar beschrijven.
    Wat bleek nou, die leraar had onze OUDERS ook nog eens LES gegeven.
    Deed dit al vanuit zijn jongere jaren.
    Dus al onze ouders naar school en hebben de leraar zelf onder de koude douche gezet..
    Daar schrok deze zo van, dat hij alleen nog maar kon stotteren, en wijzen met zijn vingertje en hun bijnamen roepen.
    "Dat jullie kinderen nu ook mijn leerlingen zijn, geen wonder dat het van die etters zijn, hun ouders zijn gewoon etters. Nu ze volwassen zijn zijn ze twee keer zo erg" riep de leraar ik moet er nog steeds kijhard om lachen.
    Want onze ouders waren helemaal niet erg, ze deden presies het zelfde als wat hij bij ons deed.
    Toen zijn we met ze alle naar de directrize gegaan, en de leraar heeft een officiele waarschuwing gekregen.
    Als hij nog een keer de dames kleedkamer betrad, zonder NOOD was hij zijn baan kwijt..
    De school is dus meteen aangescherpt, en heeft iedere leraar gecheckt..
    Zodat het voorval niet meer plaats zou vinden..
    Maar ik weet ook dat ze ieder jaar alles veranderen, zoals Roosters, mijn roosters waren altijd GATENKAZEN..
    Ik miste altijd mijn bus, en dus ook mijn laatste bus in de winter naar huis!!
    Ik was dus altijd genoodzaakt om 27.5KM heen te fietsen en 27.5KM terug te fietsen naar huis op lange dagen.
    Dan heb ik het van 08:00 uur tot kwart voor 5...
    Nu hebben ze de tijden veranderd.. Gelukkig, wel want ze kwamen der achter dat meerdere kinderen daarom juist moesten fietsen..
    Hoe het nu zeg maar gaat weet ik niet, alles is zo veranderd, vele goede leraren zijn weg, en nieuwe doepies zijn binnen gekomen..
    Die net zeg maar uit de luiers zijn..

    Maar ik moet wel zeggen, mijn middelbare School carriere is een van de Betere Tijden geweest!!!
    Ondanks het vele pesten, fietsen, huiswerk, ect heb ik er wel een fijne tijd gehad...
    Als ik de tijd terug kon draaien, had ik zo weer voor die School gekozen!!

    1 decennium geleden
  • Histoire

    Manontje toch (:
    Je mag het zo pessimistisch niet zien. Nou ja, ik kan natuurlijk niet spreken voor jou school maar ik heb in 2 scholen gezeten en die waren goed. Al is je laatste zin ook wel iets waardat ik niet tegen zou kunnen. In de cellolessen werd ik altijd zo behandeld en op dat moment heb ik gemerkt dat wij op school tenminste wel normaal en serieus worden behandeld. Op school was men altijd heel oprecht geïnteresseerd in wat onze mening was: van maatschappelijke, politieke lesonderwerpen tot nieuwe wc's- wij als laatstejaars mochten voor de rest van de school een plechtige wc-opening organiseren met rode lopers, chique kleren, een speech en zo'n lint aan de deur die je door moet knippen... Zo vreselijk is dat dus niet (: Ik heb een titularis gehad (mentor) waar we heel mee goed konden opschieten, die als dat nodig was bereidt was om het tegen elke andere leraar voor ons op te nemen, die niet boven ons stond in een leraarpositie maar we zelfs een onderdeel vonden van onze klasgroep en waarmee je gewoon leuke en grappige gesprekken mee kon voeren. En dan kun je denken dat ik in een heel vrije, onstrenge school zat, maar nee. Mijn school heeft zowat het imago van de meest abnormaal strenge, meest elitaire en het ouderwetste ding van de omgeving te zijn dus ik kan me voorstellen dat ze in vele andere scholen nog soepelder moeten zijn.
    Ik vind scholen heus niet de zieke brokken in onze maatschappij. Natuurlijk, iedereen heeft wel van die dagen waarop je het allemaal kotsbeu bent maar dat zal als je later werkt ook zo zijn. Op school leer je gewoon met het leven omgaan. Waarschijnlijk zit jij zo te lezen gewoon op een verschrikkelijke school maar ik zou het niet veralgemenen. (:

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen