Ten eerste een waarschuwing omdat deze column waarschijnlijk weinig mensen aanspreekt. Maar als toekomstig maatschappelijk werker met als hoofdinteresse personeel spreekt mij dit wel aan. Dus vind je dit ook interessant, dan volg je. Wil je er eens iets meer over weten, dan volg je. Anders zoek je maar een leuk fictieverhaal want dit is duidelijk non-fictie.

Het is geweten of het is niet geweten dat België haar eigen grondwet wel eens schendt. Daarvoor krijgen we ook geldelijke boetes van Europa. Iets waar we al lang boetes voor krijgen is het statuut van arbeiders en bedienden. Volgens mij zijn we zelfs het enige land die een onderscheid maakt in een werknemer. Iets wat nu totaal niet meer klopt. Ik schets het even hoe ze er vroeger over dachten: een arbeider verricht een arbeid met zijn handen, daarvoor krijgt hij een loon. Een bediende verricht hoofdwerk en als betaling krijgt hij daarvoor een wedde. Dat onderscheid is tegenwoordig zo vaag. Ik ben bijvoorbeeld in het weekend een bediende. Ik werk bij een bakker, maar ik verricht meer handwerk dan hoofdwerk. Ik snij brood, ik doe sandwiches en broodjes in zakken en ik verpak koffiekoeken en gebak. Som zo nog maar enkele dingen op. Ik doe voornamelijk handwerk. Het enige echt hoofdwerk is de kassa. Maar tegenwoordig heeft iedereen een computerkassa, dus ie machine rekent het voor je uit, je hoeft het niet meer in het hoofd uit te rekenen. Dus echt veel denkwerk komt er niet aan te pas buiten het onthouden hoeveel pistolets en hoeveel sandwiches de klant had. Dus ben ik een arbeider of bediende?

Dus het onderscheid van tegenwoordig is heel vaag zoals ik net zei en maar een groter punt is dat het heel oneerlijk is. Een bediende krijgt gemiddeld meer dan een arbeider krijgt. Wie bepaalt er dat meer theoretische kennis beloont wordt met een hogere uitbetaling dan praktische kennis? Dit is oneerlijk. Als dat nog niet genoeg is, krijgt een bediende zovele meer voordelen dan een arbeider. Als een bediende ziek valt voor 7 dagen, krijgt hij die 7 dagen uitbetaalt. Als een arbeider 7 dagen ziek valt aan dezelfde ziekte al de bediende, dan krijgt deze maar voor 6 dagen uitbetaald omdat hij een arbeider is en dus een carensdag krijgt (een onbetaalde dag). Is dit eerlijk? Ik geef nog een voorbeeld: als een werkgever een arbeider beu is, kan die deze makkelijk ontslagen of verbreken. Als de werkgever de arbeider verbreekt, moet hij maar een lage verbrekingsvergoeding betalen. Als hij de arbeider opzegt, is de opzegperiode maar kort, je kan het nog met dagen onder de 100 vertellen. Gemiddeld iets van een 14 dagen, maar met de nieuwe regeling vanaf 2012, is dat al hoger geworden. Maar als een werkgever een bediende wil ontslagen, is dat vele voordeliger voor de bediende. Deze krijgt vele meer opzegperiode dan een arbeider. Vergelijk 21 dagen van een arbeider eens met een minimum van 6 maanden van een bediende. Waar zit de logica? Als de werkgever per direct een bediende wil verbreken, is die verbrekingsvergoeding ook enorm veel hoger. Dat is toch niet eerlijk?

Ik kan zo nog lang doorgaan. Maar ik vind het gewoon zo ergerlijk dat België haar volk discrimineert. Waar zit nu de logica dat een arbeider minder mag en krijgt dan een bediende? Maar er is verbetering in zicht! Europa heeft vorig jaar opgedragen dat in 2013 er een eenheidsstatuut moet zijn. Dat gaat er dus komen! Ik heb geen idee of het op tijd komt, maar er is in ieder geval verbetering in zicht. Ik ben echt benieuwd wat er gaat gebeuren. De werkgevers gaan waarschijnlijk dan niet blij zijn en de bedienden gaan waarschijnlijk minder privileges hebben om gelijkgesteld te worden aan de arbeider. Eén ding is zeker: de arbeider wordt er beter van.

Reacties (5)

  • Histoire

    @Anananas: geen enkel systeem gaat perfect werken, ook het socialisme niet, maar een te extreme vorm van liberanisme is ook niet alles. Problemen worden vaak op het socialisme en de verzorgingstaat gestoken, maar als je kijkt waar er het meest problemen zijn is dat in de VSA als gevolg van een republikeins/liberaal bestuur. Er moet gewoon een evenwicht zijn tussen vrijheid en gelijkheid. Iedereen gelijk is ook de oplossing niet, want dat nijgt dan weer naar het communisme.
    Sociale ongelijkheid is jammergenoeg ook nodig, dus het zal er ook altijd zijn. Daarom lijkt het me echt niet kwaad te kunnen als dingen zoals dit aan te pakken. De kloof tussen rijk en arm mag echt niet te groot worden. Het probleem is echter dat de meritocratie in onze cultuur ingebakken zit en dus ook in ons denken. Daarom dat mensen er ook niet altijd zelf iets tegen gaan doen. Dus ik vind het maar al te goed dat ze het eindelijk eens gaan aanpakken.

    1 decennium geleden
  • Pineapple3

    Het klinkt socialistisch. iets dat sowiezo nooit perfect gaat werken.

    1 decennium geleden
  • Theodora

    Ik hoop dat de arbeider er beter van wordt, maar eerlijk gezegd denk ik dat eerder de bediendes zullen moet onderdoen en dat hen veel dingen gaan afgenomen worden ipv dat er meer bijkomt voor arbeiders.

    1 decennium geleden
  • Cresseyde

    Dat is vreselijk oneerlijk, ik werkte zelf in een bakkerij en ze betalen echt heeeel slecht...
    Verder vind ik het jammer dat ze bij het gelijkschakelen - door de crisis en de besparingen - niet in staat zullen zijn om alle rechten van bediendes aan iedereen te geven, er zullen compromissen gesloten moeten worden... Laten we hopen dat 2013 verbetering brengt voor iedereen!

    1 decennium geleden
  • Wolveline

    I hope so, ik woon zelf niet in België, maar het zou wel mooi zijn als iedereen op de hele wereld eens een keer gelijk kwam te staan. Want nu heeft bijvoorbeeld een Marco Borsato al meer dan een miljoen op zijn bank per week (!) terwijl andere mensen moeten leven van een uitkering die nog lager is dan het minimum, of soms helemaal niets krijgen.
    Hoe raar zit onze wereld toch in elkaar?:8

    ps, goed stukje, mij sprak het in ieder geval wel heel erg aan;)

    1 decennium geleden

Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen