Dit sprookje schreef ik toen ik 9 jaar oud was, het is me altijd dierbaar geweest...

Er was eens in een land hier ver vandaan een bloedmooie prinses. Het meisje was zo mooi doordat zij de liefde uitstraalde. Ze droeg de naam Layla. Haar vader, de koning, was een echte tiran. Elke nieuw ochtend verzon hij een dagwet. Die wet telde één dag, maar ze waren oh zo verschrikkelijk!

Zoals elke week ging prinses Layla vandaag op bezoek bij de oude stadstovenaar. Ze was al jaren dol op zijn goocheltrucs en magische drankjes. Ze speelde ook altijd ‘Kabouterdam’ met zijn kleinzoon Jochen. Maar vandaag was het een speciale dag, de oude tovenaar had iets voor haar. Uit een klein blauw zijden zakje haalde hij een amulet tevoorschijn. ‘Prinses Layla’, zei de tovenaar ‘dit is geen gewone amulet.’ ‘Wat moet ik ermee?’, vroeg Layla. Waarop het antwoord luidde: ‘Je vader is een tiran voor zijn volk. Zijn vreselijke dagwetten doen het volk pijn. Schenk hem deze amulet en hij zal voelen wat het volk voelt.’

Layla nam de amulet aan en ging ermee naar haar vader. Haar vader was erg blij met dit ‘gouden’ geschenk. De volgende ochtend was zijn eerste taak van de dag zoals gewoonlijk het invoeren van een nieuwe dagwet. Hij verbood vandaag de mensen om iemand anders bij naam aan te spreken, iedereen moest aangesproken worden met de meest vernederende bijnamen die de koning persoonlijk bedacht. Het volk voelde zich die dag erg beledigd! En zo voelde de koning zich de hele dag beledigd. Hij dufde de hele dag niet buiten te komen, omdat hij dacht dat de mensen hem zouden ernstig beledigen.
Een nacht ging voorbij en de koning besloot dat niemand nog water mocht gebruiken. Het volk kreeg een enorme dorst. De hele dag schreeuwde de koning om iets te kunnen drinken, maar wat hij ook dronk en hoeveel hij ook dronk, niets hielp. Hij bleef een immense dorst hebben.
Op de derde dag verbood hij het volk om naar het toilet te gaan. Het volk kreeg buikpijn omdat ze heel erg nodig naar het toilet moesten. De koning liep de hele dag te klagen van de pijn. Geen enkel pijnverzachtend drankje van de stadstovenaar kon hem helpen.
Op de vierde en laatste dag besloot hij dat iedere inwoner moest betalen per minuut dat zij wilden ademhalen. Jammer genoeg waren de mensen door de hoge belastingen erg arm en vele mensen stierven doordat zij niet konden ademen. En zo stierf de wrede koning die dag ook.

Algauw nam Layla het touw in handen en betrad de troon. Zij leefde voor het volk, met het volk en in het volk. Ze trouwde met Jochen. En wat met de amulet? Wel ze droeg hem elke dag rond haar hals zodat ze nooit zou vergeten om goed te regeren.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen