Dit is hem dan, mijn eerste column. Een lange tijd heb ik nagedacht over wat ik nu eigenlijk in mijn eerste column zou zetten, aangezien ik het al lange tijd wou doen. Ik bedacht me dat de toekomst misschien wel een leuk idee zal zijn als onderwerp voor mijn eerste column, vooral één speciaal deel van de toekomst. Het einde der tijden.

De toekomst, het lijkt zo ver weg, maar eigenlijk zou je ook kunnen zeggen dat de toekomst al plaats vind over 1 seconden. Als je erover nadenkt word je al duizelig. Helaas ziet de toekomst er voor ons er niet zo rooskleurig uit, de eurocrisis, de ijskappen die smelten en de nog enkele tientallen voorspelling over het einde der tijden die in het verschiet liggen, er staat ons dus nog heel veel te wachten.

De toekomst lijkt onvoorspelbaar, toch zijn er een paar mensen die beweren dat ze echt in de toekomst kunnen kijken. Zo was er pas geleden nog het voorbeeld van de Maya’s, zei leken ook in de toekomst te kunnen kijken met hun ingewikkelde kalenders die iets te lang duurden. Als de ene kalender afliep, waren de makers allang overleden. Tja, geef ze eens ongelijk, op deze manier hoefden ze het einde der tijden tenminste niet zelf mee te maken. Nee, die eer gaven ze aan hun kinderen. Ook al leek dit einde der tijden niet te komen.

Op 21 december 2012 was het dan eindelijk zover. Op die dag zou de wereld vergaan volgens de Maya’s. Het was niet de eerste keer dat we het einde der tijden mee zouden maken, maar deze keer voelde anders aan. Het was vaker in het nieuws, er werd vaker over gepraat en het was de meest bekende voorspelling, ook al was het einde van de Maya’s zelf allang geweest. Die morgen werden de meeste mensen toch met lichtelijke spanning wakker. Veel mensen hadden zich al voorbereid, zoals bijvoorbeeld enkele chinezen die wilden overleven in reuzen pingpong ballen waarin je zelfs de Apocalyps kan overleven. Hier in ons koude kikkerlandje heeft ook iemand het heft in eigen hand genomen door een heuse boot te laten overkomen, waarin je de zondvloed kunt overleven. In een klein frans dorpje pakten ze het iets onrealistisch aan. Daar zouden er namelijk aliens uit een berg komen die het hele stadje kwamen redden. Achteraf weten we natuurlijk wel dat er die dag niks gebeurd. Wederom bleek maar weer eens dat het einde der tijden niet te voorspellen is.

Zoals ik al zei zitten er nog veel van deze voorspellingen aan te komen. De volgende is zelfs alweer op 19 Mei 2013, volgend jaar dus. Nu heeft Nasa ook al verkondigt dat er hoge zonneactiviteit aan zit te komen voor 2013, al hoeft dit niet persé het einde van de wereld te betekenen, alleen kan dit wel resulteren in de komst van een nieuwe tijd. Zo’n zonnevlam kan bijvoorbeeld hele sataliet netwerken platleggen. Dit lijkt echt de ergste nachtmerrie voor onze moderne samenleving: Het uitvallen van het mobiele netwerk. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder mobieltjes, we doen er alles mee, onze facebook checken, een paar tweets de deur uit gooien, in contact blijven met vrienden, spelletjes en nog veel meer. Moet je voorstellen wat het wereldwijde effect zou zijn als al die apparaten zullen uitvallen. Er zal wereldwijde paniek ontstaan en dat alleen omdat je telefoon uitvalt.

Over ongeveer 4 Miljard jaar staat ons weer iets te gebeuren, het uitvallen van de zon. Hieraan vooraf volgt natuurlijk een grote supernova. Helaas zullen wij dit spektakel nooit mee maken, tegen die tijd hebben wij de aarde al lang verlaten.

Het einde der tijden zit momenteel al helemaal in de cultuur van de mens. Dit zal er waarschijnlijk ook nooit uitkrijgen. Mensen hebben altijd iets nodig om bang voor te zijn of om naar toe te leven. Hierdoor zullen deze voorspellingen er altijd blijven, het is aan je zelf om te kijken wat je er mee doet.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen