FAERÛN
deities

Veel goden kijken neer op Faerûn. Ze worden aanbeden en vereerd door de inwoners van het land. Hoewel niet elke god welkom is en de aanbidding van sommigen zelfs verboden is. Naast deze bekende goden zijn er nog veel meer entiteiten die aanbeden worden.

GEACCEPTEERDE GODEN


Helm
Domains: Bescherming, waakzaamheid, oplettendheid.
Allignment: Lawful neutral
Symbol: Een opgerichte linkerhandschoen met een starend oog erop.

Helm is een god die waakzaamheid en paraatheid predikte. Zijn aanhang bestaat uit mensen wiens werkzaamheden draaien om bescherming, zoals lijfwachten.

Illmater
Domains: Uithoudingsvermogen, martelaarschap, doorzettingsvermogen en lijden
Allignment: Lawful good
Symbol: Een paar witte handen gebonden met een rode koord.

Illmater is de god van degenen die lijden, de onderdrukten en de vervolgden, die hen verlichting en steun biedt, hen aanmoedigt om door te zetten, en anderen aanmoedigt om hen te helpen, hun lasten over te nemen of hun plaatsen in te nemen. Zijn aanhangers werken vaak aan het verminderen van lijden in de wereld. Dit omvat zowel het verrichten van liefdadigheidswerk om slachtoffers van rampen zoals epidemieën of oorlogen te verzorgen, als het stoppen van geweld door middel van dwang.


Jergal
Domains: Registers van de doden
Allignment: Lawful neutral
Symbol: Een schedel die een perkament bijt.

Jergal is een god die werkt als de scribent van Kelemvor, de Heer van de Doden, die de registers bijhoudt van de uiteindelijke bestemming van alle dode zielen. Mensen die direct tot hem bidden zijn zeldzaam, behalve degenen die de gewoonte hebben om een perkament met de naam van de overledene in zijn mond te plaatsen.

Kelemvor
Domains: Death
Allignment: Lawful neutral
Symbol: Skeletarm die schalen in balans houdt

Kelemvor is de god en rechter van de dood en de doden, die hun ziel naar hun uiteindelijke bestemming stuurt. Zijn volgelingen hebben drie taken: mensen voorbereiden op de dood door hun zaken in orde te maken, dingen voorkomen die natuurlijke dood verhinderen, en het vernietigen van ondoden.


Lathander
Domains: Creativiteit, dageraad, vernieuwing, geboorte, atletiek, lente, zelfverbetering, vitaliteit, vruchtbaarheid en jeugd
Allignment: Neutral good
Symbol: Weg die de zonsopgang in leidt

Lathander geeft zijn voorkeur aan degenen die de ondoden verdreven en zegende degenen die nieuw leven planten. Hij wordt aanbeden telkens wanneer iets nieuws begint, of het nu een nieuw bedrijf, een huwelijk, een geboorte of een hele gemeenschap betreft.

Myrkul
Domains: Dood, verval, ouderdom, uitputting, schemering, herfst
Allignment: Neutral evil
Symbol: Witte mensenschedel

Myrkul dient onder Kelemvor als een god van de dood. Mensen die regelmatig tot hem bidden zijn zeldzaam; hij is meer een object van vrees en wordt beschouwd als de oorzaak van verouderingsverschijnselen.


Mystra
Domains: Magie
Allignment: Neutral good
Symbol: Cirkel van zeven sterren, negen sterren die een stromende rode mist omcirkelen, of een enkele ster

Mystra is de tweede incarnatie van de godin van de magie. Haar aanhang bestaat uit mensen die regelmatig met magie omgaan, hetzij door spreuken te werpen of door magische voorwerpen. In feite is zij degene die magie mogelijk maakt voor de bewoners van Toril, en haar aanhangers proberen het gebruik ervan te verspreiden.

Selûne
Domains: Maan
Allignment: Chaotic good
Symbol: Een paar ogen omringd door zeven sterren

Selûne is de godin van de maan in het Faerûnse pantheon. Ze wordt aanbeden door drie groepen mensen. Ten eerste door vrouwen, in haar rol als moeder-godin die invloed heeft op voortplantingscycli. Ten tweede door navigators en zeelieden, in haar rol als godin van de navigatie. Ten derde door mensen die enige vorm van bescherming of leiding in het donker nodig hebben.


Shar
Domains: Duisternis, verlies, nacht, geheimen, vergeetachtigheid
Allignment: Neutral evil
Symbol: Zwarte schijf met een paarse rand

Shar is de godin van de duisternis, verlies en de grotten van Faerûn. Ze wordt regelmatig aangeroepen door mensen die in de duisternis werken en bescherming nodighebben, zoals mijnwerkers. In haar aspect van verlies wordt ze aangeroepen door mensen die bepaalde herinneringen willen verliezen, verloren voorwerpen willen terugvinden of in diepe wanhoop verkeren. Mensen die Shar aanbidden, worden vaak door het algemene publiek met minachting bekeken.

Silvanus
Domains: Natuur
Allignment: Neutral
Symbol: Eikenblad

Silvanus is een van de oudste en meest prominente goden in het pantheon. Voorheen werd hij alleen beschouwd als de god van de wildernis en druïden, maar de Forest Father wordt vaak gezien als de wildere tegenhanger van Chauntea, de Aarde-moeder. Hij staat voor de gedachte dat de ongetemde staat de staat van de natuur is zoals deze zou moeten zijn. Zijn reguliere aanhang bestaat uit ontdekkingsreizigers, reizigers in wilde gebieden en inwoners van landelijke gebieden.


Talos
Domains: Stormen, bosbranden, aardbevingen, tornado's, vernietiging
Allignment: Chaotic evil
Symbol: Drie bliksemschichten die vanuit één punt stralen

Talos wordt gezien als een willekeurige natuurlijke kracht van vernietiging. Zijn leer is egoïstisch en eist totale gehoorzaamheid van zijn priesters, die instructies geven om vernietiging te verspreiden waar ze kunnen. Zijn aanhang bestaat uit rovers, met de redenering dat mensen moeten nemen wat ze kunnen voordat Talos hen willekeurig zal vernietigen. Gewone mensen proberen hem te vriend te houden.

Tyr
Domains: Wet en gerechtigheid
Allignment: Lawful good
Symbol: Gebalanceerde schalen rustend op een oorlogshamer

Tyr is de god van de wet en gerechtigheid in het Faerûnse pantheon. Zijn volgelingen zijn niet altijd voorstanders van concepten zoals eerlijkheid of gelijkheid, maar ze wel voorstanders van het idee dat misdadigers blootgesteld en gestraft moeten worden.




NIET GEACCEPTEERDE GODEN


Bane
Domains: tirannieke onderdrukking, terreur en haat
Allignment: Lawful evil
Symbol: Opgerichte zwarte rechterhand, duim en vingers samen

Bane staat voor het idee dat "macht geeft recht". Zijn aanbidders zijn vaak schuldig aan gewelddadige daden, maar de meerderheid van zijn volgelingen volgt hem omdat Bane ook voor orde staat en wordt gezien als probleemoplossers. Maar zelfs dat had vaak een duistere kant.

Bhaal
Domains: Gewelddadige en rituele moord
Allignment: Neutral evil
Symbol:Schedel omringd door een ring van bloederige druppels.

Bhaal aanbidden is niet iets dat gewone mensen doen. Het is iets wat degenen die moorden doen, of het nu voor hun beroep is of om andere redenen.


Cyric
Domains: Strijd, bedrog, conflict en moord, evenals leugens, intriges en illusie
Allignment: Chaotic evil
Symbol: Witte kaakloze schedel op een zwarte of paarse zonnestraal.

Cyric staat voor het idee dat geen enkele band permanent is. Hij was degene die Mystra vermoordde en de Spellplague veroorzaakte, wat het kosmos in chaos stortte in een daad die hem veel van zijn volgelingen kostte.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen