FAERÛN
races

Verschillende rassen hebben hun thuis in de Sword Coast. Van de oude elven en dwergen die generaties aan kennis bewaren tot de jonge mensen die steeds op zoek zijn naar iets nieuws.



DRAGONBORN
Geboren uit draken, zoals hun naam al aangeeft, lopen de dragonborn trots door een wereld die hen op plekken met angstige onbegrip tegemoet treedt. Dragonborn zien eruit als draken die rechtop zijn gaan lopen, hoewel ze geen vleugels of staart hebben. Hun schubben hebben tinten die overeenkomen met de draken waar ze vanaf stammen, hoewel de kleur ervan doffer is geworden door generaties aan vermenging. Ze zijn lang en sterk gebouwd, vaak bijna 2 meter lang en wegen vaak 135 kilo of meer. Hun handen en voeten zijn krachtige, klauwachtige poten met drie vingers en een duim aan elke hand.
      Dragonborn hechten waarde aan vaardigheid en uitmuntendheid in alle ondernemingen. Velen van hen haten het om te falen, en ze zetten zichzelf tot het uiterste in voordat ze iets opgeven. Een dragonborn beschouwt meesterschap in die specifieke vaardigheid als een levensdoel. Veel dragonborn specialiseren in vaardigheden waar ze hun kracht in kwijt kunnen zoals het worden van krijgers, maar het is niet ongehoord dat dragonborn retorisch erg vaardig zijn en ze zijn naast als krijgers dan ook veel te vinden in de politiek of op plekken waar veel waarde gehecht wordt aan goed kunnen spreken.
      Jonge dragonborn groeien snel. Ze kunnen uren na het uitkomen lopen, bereiken de grootte en ontwikkeling van een tienjarig menselijk kind op de leeftijd van 3 jaar, en worden volwassen op hun 15e. Ze worden ongeveer 80 jaar oud.

DWARVES
Koninkrijken rijk aan oude pracht, hallen uitgehouwen in de wortels van bergen, het weerklinken van pikhouwelen en hamers in diepe mijnen en brandende smederijen, een toewijding aan clan en traditie. Deze gemeenschappelijke kenmerken verbinden alle dwergen. Ze zijn tussen de 1,2 en 1,5 meter lang, maar dwergen zijn zo breed en compact dat ze evenveel kunnen wegen als een mens die makkelijk 20 centimeter langer is met een gemiddeld gewicht van 70 kilo. De huid van dwergen varieert van diepbruin tot een blekere tint met een rode gloed, maar de meest voorkomende kleuren zijn lichtbruin of diepbruin, zoals bepaalde aardetinten. Hun haar, dat vaak lang gedragen wordt in eenvoudige stijlen, is meestal zwart, grijs of bruin, hoewel blekere dwergen vaak rood haar hebben. Mannelijke dwergen hechten veel waarde aan hun baarden en verzorgen deze zorgvuldig.
      Dwergen zijn solide en standvastig, net als de bergen waar ze van houden. Ze doorstaan de eeuwen met stoïcijnse volharding en weinig verandering. Ze respecteren de tradities van hun clans en deze tradities laten ze niet gemakkelijk los. Individuele dwergen zijn vastberaden en loyaal, trouw aan hun woord en doortastend in hun handelen, soms tot het punt van koppigheid. Veel dwergen hebben een sterk gevoel voor rechtvaardigheid en vergeten langzaam de onrechtvaardigheden die ze hebben geleden. Hun moed en uithoudingsvermogen kunnen gemakkelijk wedijveren met die van de grotere volkeren. Dwergen staan bekend als bekwame krijgers, mijnwerkers en bewerkers van steen en metaal. Een selecte groep zich richt op een meer natuurgebaseerde levensstijl, waarbij ze vertrouwen op hun wijsheid en intuïtie in plaats van op hun kracht.
      Dwergen groeien op dezelfde snelheid als mensen, maar worden als jong beschouwd totdat ze de leeftijd van 50 jaar bereiken. Gemiddeld leven ze ongeveer 350 jaar.





ELVES
Elven zijn een magisch volk met een anderwereldse gratie, dat in de wereld leeft maar er niet volledig deel van uitmaakt. Ze houden van natuur en magie, kunst en kunstzinnigheid, muziek en poëzie, en de goede dingen van de wereld. Met hun haast buitenaardse gratie en verfijnde trekken lijken elfen spookachtig mooi voor mensen en leden van vele andere rassen. Ze zijn gemiddeld iets korter dan mensen, variërend van ruim onder de 1,5 meter tot iets meer dan 1,8 meter. Ze zijn slanker dan mensen, met een gewicht van slechts 45 tot 65 kilo. Mannen en vrouwen zijn ongeveer even lang, en mannen zijn slechts marginaal zwaarder dan vrouwen. Het uiterlijk van elfen omvat de alle normale menselijke tinten en bevat ook huidtinten in koper, brons, en bijna blauwachtig wit of grijs, haar in groen- of blauwtinten, en ogen die lijken op poelen van vloeibaar goud of zilver. Elven hebben geen gezichts- en nauwelijks lichaamshaar.
      Zoals de takken van een jonge boom, zijn elven flexibel in het aangezicht van gevaar. Zowel als het gaat om hun krijgers die vaak lichtere wapens gebruiken om sneller en flexibeler aan te kunnen vallen, als bij diplomatische gelegenheden. Veel van hen vertrouwen op hun intelligentie en charisma om problemen op te lossen zonder dat het op een gevecht uitloopt. Elven als een volk zijn erg divers en verschillende groepen hebben hun eigen specialisaties, van krijgers tot wetenschappers en artiesten, maar ook magiërs of druïden zijn te vinden bij elven.
      Hoewel elfen fysiek volwassen worden rond dezelfde leeftijd als mensen, omvat het elfse begrip van volwassenheid meer dan alleen lichamelijke groei; het omvat ook wereldse ervaring. Een elf beschouwt zichzelf typisch als volwassen en krijgt een volwassen naam rond de leeftijd van 100 jaar, en kan tot 750 jaar oud worden.



GNOMES
Een constante zoem van drukte doordringt de gangenstelsels en buurten waar gnomes hun hechte gemeenschappen vormen. Hardere geluiden onderbreken het zoemen: het gekraak van draaiende tandwielen hier, een kleine explosie daar, een kreet van verrassing of triomf, en vooral uitbarstingen van gelach. Gnomes genieten van het leven, koesteren elk moment van uitvinding, verkenning, onderzoek, creatie en spel. De energie en het enthousiasme van een gnome voor het leven stralen door elke centimeter van zijn of haar kleine lichaam. Gnomes zijn gemiddeld iets meer dan 90 centimeter lang en wegen 18 tot 20 kilo. Hun gebruinde of bruine gezichten zijn meestal versierd met brede glimlachen, en hun heldere ogen stralen van opwinding. Hun lichte haar heeft de neiging om in alle richtingen uit te steken, alsof het de onverzadigbare nieuwsgierigheid van de gnome naar alles om hem heen uitdrukt. De baard van een mannelijke gnome, in tegenstelling tot zijn wilde haar, wordt zorgvuldig verzorgd maar vaak gestyled in nieuwsgierige vorken of nette punten.
      Voor gnomes is het leven een wonderlijke zaak, en ze halen elk beetje plezier uit hun bestaan. Ze lijken vaak bezorgd dat ze, ondanks alle tijd die ze hebben, niet genoeg kunnen doen en zien van de dingen die ze willen. Veel gnomes zijn bekwame ingenieurs, alchemisten, klussers en uitvinders omdat ze allemaal bijzonder slim zijn. Dit, gecombineerd met hun natuurlijke nieuwsgierigheid, maakt hen uitstekende geleerden en magiërs, hoewel sommigen ook hebben geleerd om gracieuze krijgers te zijn.
      Gnomes groeien op met dezelfde snelheid als mensen, en de meesten worden verwacht zich rond de leeftijd van 40 jaar in een volwassen leven te vestigen. Ze kunnen 350 tot bijna 500 jaar oud worden.




HALF-ELVES
Wandelend tussen twee werelden maar werkelijk tot geen van beide behorend, combineren half-elven wat sommigen beschouwen als de beste kwaliteiten van hun elfse en menselijke ouders: menselijke nieuwsgierigheid, vindingrijkheid en ambitie, gematigd door de verfijnde zintuigen, liefde voor de natuur en artistieke smaak van de elven. In lengte liggen ze op het gemiddelde van beide ouders, hoewel ze niet zo slank zijn als elfen en niet zo breed als mensen. Ze variëren van minder dan 1,5 meter tot ongeveer 1,8 meter, en wegen tussen de 45 en 80 kilo, met mannen die slechts iets langer en zwaarder zijn dan vrouwen. Mannelijke half-elven hebben wel gezichtsbeharing en laten soms baarden groeien om hun elfse afkomst te verbergen. De huidskleur en kenmerken van half-elven liggen ergens tussen die van hun menselijke en elfse ouders in, en vertonen dus een variëteit die nog uitgesprokener is dan die van beide rassen afzonderlijk. Ze hebben vaak de ogen van hun elfse ouders.
      Veel half-elven zijn uitgesproken en charismatisch en hebben al op jonge leeftijd geleerd om met iedereen overweg te kunnen, vijandigheid te verminderen en gemeenschappelijke grond te vinden. Dit maakt ze uitstekende diplomaten en retorici, maar ook artiesten. Naast hun charismatische kant zijn ze erg veelzijdig, met zowel de vaardigheden van hun elfse ouders als de nieuwsgierigheid van hun menselijke ouders. Dit maakt dat ze elke kant wel op kunnen en ze in de meeste richtingen wel te vinden zijn.
      Half-elven groeien met dezelfde snelheid als mensen en bereiken de volwassenheid rond de leeftijd van 20 jaar. Ze leven echter veel langer dan mensen, vaak meer dan 180 jaar.

HALF-ORCS
Geboren uit orc en mens combineren half-orcs fysieke kracht met behendigheid. Vaak gemeden door beide samenlevingen, zijn ze gewend om op zichzelf te vertrouwen. Half-orcs zijn vaak snel tot actie, vasthoudend en moedig, en bezitten een aanpassingsvermogen dat ongebruikelijk is voor de meeste rassen. Ze hebben de capaciteit om te gedijen in onwelkom of ongebruikelijk terrein. Door hun orc-afkomst voelen half-orcs emoties intens. Woede versnelt niet alleen hun hartslag, maar doet hun lichamen branden. Een belediging brandt als zuur en verdriet put hun kracht uit. Maar ze lachen luid en hartelijk, en eenvoudige lichamelijke genoegens - feesten, drinken, worstelen, drummen en wild dansen - vullen hun harten met vreugde. Ze hebben de neiging om snel geïrriteerd te raken en soms somber te zijn, meer geneigd tot actie dan tot contemplatie en tot vechten dan tot ruzie maken. De grijzige, groene of bruine huidskleur, hellende voorhoofden, uitstekende kaken, prominente tanden en imposante lichaamsbouw van half-orcs maken hun orc-erfgoed voor iedereen duidelijk zichtbaar. Half-orcs zijn tussen de 1,8 en 2,1 meter lang en wegen meestal tussen de 80 en 115 kilo. Half-orcs beschouwen wonden uit de strijd als trotse tokens en decoratieve littekens als mooie dingen.
      Half-orcs staan bekend om hun fysieke kracht en uithoudingsvermogen. Dit zorgt ervoor dat ze vaak gevonden worden in militaire eenheden of andere krijgers groepen. Het is uitzonderlijk als een half-orc bekend staat om zijn geleerdheid of magiegebruik en als ze al afwijken van hun kracht, zal dit eerder gebeuren richting de natuur en hun intuïtie dan de meer intellectuele kant.
      Half-orcs bereiken volwassenheid rond de leeftijd van 14 jaar. Ze verouderen merkbaar sneller dan mensen en worden zelden ouder dan 75 jaar.





HALFLINGS
Het genot van thuis is het levensdoel voor de meeste halflings: een plek om in vrede en stilte te settelen, ver weg van rondzwervende monsters en strijdende legers; een brandend vuur en een royale maaltijd; fijne drank en goed gezelschap. Ze houden allemaal de simpele dingen in het leven, hoewel thuis ook prima een wagen kan zijn die over een onverharde weg schudt of een vlot dat stroomafwaarts drijft. De kleine halflings overleven in een wereld vol grotere wezens door onopgemerkt te blijven of, als dat niet mogelijk is, door geen aanstoot te geven. Met een hoogte van ongeveer 90 centimeter lijken ze relatief ongevaarlijk en hebben ze zich zo weten te handhaven gedurende eeuwen, in de schaduw van rijken en aan de rand van oorlogen en politieke conflicten. Ze hebben de neiging om stevig gebouwd te zijn, met een gewicht tussen de 18 en 20 kilo. De huid van halflings varieert van bruin tot bleek met een roestige ondertoon, en hun haar is meestal bruin of zandbruin en golvend. Ze hebben bruine of hazelnootkleurige ogen. Baarden zijn zeldzaam onder hen en snorren nog veel zeldzamer.
      Hun kleine gestalte geeft hen een natuurlijke behendigheid, waardoor ze uitstekende krijgers kunnen worden met kortere wapens. Hoewel grote militaire eenheden halflings niet vaak gebruiken, moet je op je hoede zijn voor de gevaren van simpele dolken in een halfling-skirmschermgroep. Aan de andere kant heeft hun vrolijke aard en hun waardering voor familie en vrienden hen in staat gesteld om met bijna iedereen overweg te kunnen, waardoor ze uitblinken in beroepen zoals politiek, diplomatie en bard.
      Een halfling bereikt de volwassenheid op de leeftijd van 20 jaar en leeft doorgaans tot het midden van zijn of haar tweede eeuw.

HUMANS
Misschien is het vanwege hun kortere levensduur dat ze zich inspannen om zoveel mogelijk te bereiken in de jaren die hen gegeven zijn. Of misschien voelen ze de behoefte om iets te bewijzen aan de oudere rassen, en bouwen ze daarom hun machtige rijken op de basis van verovering en handel. Wat hen ook drijft, mensen zijn de vernieuwers en de pioniers van de werelden, en zijn overal te vinden. Door het vele reizen en migratie, en vaak wel een ander ras in hun bloedlijn, is er geen typische mens. Een individu kan variëren van 1,5 meter tot iets meer dan 1,8 meter lang en wegen van 55 tot 115 kilo. De huidskleuren van mensen variëren van bijna zwart tot zeer bleek, en haarkleuren van zwart tot blond (krullend, kroes of recht); mannen kunnen gezichtsbeharing hebben die schaars of dicht is.
      Mensen zijn de meest aanpasbare en ambitieuze onder de rassen. Ze hebben sterk uiteenlopende smaken, moraal en gebruiken in de vele verschillende landen waar ze zich hebben gevestigd. Sommigen zijn nieuwsgierig en vindingrijk, terwijl anderen vertrouwen op hun kracht en uithoudingsvermogen, en sommigen zijn getalenteerd in magie. Mensen zijn in elk aspect van het leven te vinden, gebaseerd op hun eigen interesses. Hoewel ze aanpasbaar en ambitieus zijn, leidt hun brede vaardigheidsbasis en kortere levensduur vaak tot het feit dat ze meester zijn in niets.
      Mensen bereiken de volwassenheid in hun late tienerjaren en leven minder dan een eeuw.



TIEFLINGS
Gebrek aan een thuisland heeft tieflings geleerd dat ze hun eigen weg in de wereld moeten vinden en sterk moeten zijn om te overleven. Ze zijn niet snel geneigd iemand die beweert een vriend te zijn te vertrouwen, maar wanneer de metgezellen van een tiefling laten zien dat ze hem of haar vertrouwen, leert een tiefling om hetzelfde vertrouwen te tonen. Tieflings stammen af van menselijke bloedlijnen, en in de breedste zin van het woord lijken ze nog steeds op mensen, met een lengte tussen de 1,5 meter en iets meer dan 1,8 meter en een gewicht van 55 tot 115 kilo. Hun infernale afkomst heeft echter een duidelijke afdruk op hun uiterlijk achtergelaten. Tieflings hebben hoorns die in allerlei vormen voorkomen - sommigen hebben gekrulde hoorns zoals een ram, anderen hebben rechte en hoge hoorns zoals die van een gazelle, en sommige kronkelen omhoog zoals de hoorns van een antilope. Sommige hebben dikke staarten terwijl anderen dunne staarten hebben die zwiepen of zich om hun benen wikkelen wanneer ze boos of nerveus worden, en sommige hebben zelfs helemaal geen staart. Hun hoektanden zijn scherp, en hun ogen hebben een uniforme kleur zoals zwart, rood, wit, zilver of goud, zonder zichtbare sclera of pupil. Hun huidskleuren variëren over het volledige spectrum van menselijke kleuren, maar omvatten ook verschillende tinten rood. Hun haar, dat naar beneden valt vanaf achter hun hoorns, is meestal donker, variërend van zwart of bruin tot donkerrood, blauw of paars.
      De meeste tieflings vinden hun weg richting de wetenschap waar hun natuurlijke intelligentie de kans krijgt om te floreren of als magiër door de inherente affiniteit die ze hebben met de arcane door hun infernale afkomst.
      Tieflings rijpen op dezelfde snelheid als mensen, maar leven een paar jaar langer.

Er zijn nog geen reacties.


Meld je gratis aan om ook reacties te kunnen plaatsen